Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


Ανακοίνωση - Πραξικόπημα χούντας συνταγματαρχών

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 η ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών ανέτρεψε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και επέβαλε μια στυγνή δικτατορία που διήρκεσε 7 ολόκληρα χρόνια. Το χουντικό πραξικόπημα στάθηκε η απαρχή μεγάλων δεινών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.
Η χούντα των Αθηνών μετέχοντας ενεργά στην ξένη, ΝΑΤΟϊκή συνομωσία κατά της Κύπρου οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας μας.  Το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου  της Βουλής των Αντιπροσώπων επιβεβαιώνει και τεκμηριώνει τη διασύνδεση της ξένης συνομωσίας, της χούντας, του γριβισμού και των στρατοκρατών της Άγκυρας στην τραγωδία της Κύπρου.
Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση  που συνεχώς πρέπει να εδραιώνουμε και να περιφρουρούμε. Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος υπενθυμίζει το καθήκον της συνεχούς πάλης ενάντια στα ιδεολογήματα του εθνικισμού και της  ακροδεξιάς με τα οποία προετοιμάστηκε ιδεολογικά το πραξικόπημα και με τη συντήρηση των οποίων κρατήθηκε η χούντα στην εξουσία. Δυστυχώς και παρά τις πικρές εμπειρίες και τα δεινά που προκάλεσαν παρόμοια ιδεολογήματα αναβιώνουν και στις μέρες μας χρησιμοποιώντας την ίδια εθνική τάχα ρητορία. 
Ο αγώνας των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα και η προδοσία της Κύπρου οδήγησαν στην κατάρρευση του χουντοφασιστικού καθεστώτος.  Η Κύπρος όμως συνεχίζει να βιώνει τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής. Οι πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου δεν μπορεί να προέλθει μέσα από αλλοπρόσαλλες πολιτικές και την προβολή κενών συνθημάτων.  Η λύση του Κυπριακού θα είναι αποτέλεσμα σκληρού αγώνα που πρέπει να στηρίζεται στη συνέπεια σε αρχές αλλά και σε πραγματισμό.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται επικεφαλής της τιτάνιας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που θα προέλθει μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο αλλά και την ολόπλευρη διεθνοποίηση του Κυπριακού. Πάνω στην ίδια βάση πρέπει να οικοδομείται και η τόσο αναγκαία ενότητα των δυνάμεων του λαού μας. Στην παρούσα κρίσιμη φάση του Κυπριακού τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται να εκτιμήσουν τις εξελίξεις με αντικειμενικότητα και να αποδώσουν στην τουρκική πλευρά τις ευθύνες που της ανήκουν για την μη επίτευξη λύσης.
Απ’ αφορμή την αυριανή  μαύρη επέτειο το ΑΚΕΛ καταδικάζει για άλλη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο την χούντα και τον φασισμό. Τιμούμε τους δημοκράτες αντιστασιακούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο,  που αγωνίστηκαν ενάντια στην χούντα και πολλοί απ’ αυτούς θυσίασαν και τη ζωή τους.
Το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό που διαχρονικά στέκεται δίπλα στην Κύπρο και στηρίζει με ανιδιοτέλεια τον αγώνα που διεξάγουμε για  δικαίωση της πατρίδας μας. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας και την ευχή ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει και να βαδίσει ξανά το δρόμο της προόδου και της ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.