Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΡΘΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΑΛΑΝΟΥ ΣΤΟ ΒΗΜΑ


Στο τσίρκο με τους πολιτικούς παλιατζήδες… Περάστε κόσμε!
 
Εκλογές στην Ελλάδα, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, και κάποιοι από τα κόμματα βρήκαν την ευκαιρία να θυμηθούν ξανά τον παλιό κακό εαυτό τους. Αψιμαχίες, αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες αλλά και ψεύτικα συνθήματα. Κάποιοι, σαν πολιτικοί παλιατζήδες βγήκαν στα μέσα ενημέρωσης για να διαλαλήσουν την πραμάτεια τους. Κάποιοι, σαν σύγχρονοι πολιτικοί τελάληδες βγήκαν στο «κουρμπέτι» για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Ορισμένοι δε απ’ αυτούς, σαν πολιτικοί παπατζήδες, βγήκαν στην πιάτσα τής δημοσιότητας για να τσιμπήσουν, με τον πιο αισχρό τρόπο, αφελείς. Κι οι πολίτες;
Αχ αυτοί οι πολίτες, μοιάζουν χαμένοι σ’ όλη αυτή την πολιτική αγορά που τους υπόσχεται να τους βγάλει από τον λάκκο των λεόντων. Εγώ, τώρα, θα ‘θελα να περιγράψω επακριβώς όλο αυτό το θεατρινίστικο πολιτικό σκηνικό και μέσα σε λίγες αράδες να καλέσω τούς συμπολίτες μου ν’ ανοίξουν τα μάτια τους («τα στραβάδια τους», όπως έλεγε η μητέρα μου, όταν ήμουν μικρός) και να προσέχουν. Αλλά, πάλι, μέρες που είναι, μέρες γιορτινές, σκέπτομαι να μη ρίξω στην κατάθλιψη όλους εκείνους τούς αναγνώστες τούς «Βήματος» που θα θελήσουν να ρίξουν έστω μια ματιά στη δυσάρεστη πραγματικότητα.
Γι αυτό, λέω να το ρίξω λίγο με σάτιρα, δηλαδή μεγαλοποιώντας πραγματικές ή φανταστικές αδυναμίες των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων τους και μικραίνοντας κατά πολύ τα όποια πλεονεκτήματά τους. Για λέγε, λοιπόν, «ποιητή», στον αιώνα σου τι βλέπεις; Χμ… Βλέπω τον Σαμαρά στο πολιτικό παζάρι να διαλαλεί ένα σαμάρι για ένα άλογο δυνατό, που θα τρέχει μόνο αυτό…! «Σαμαράς σημαίνει παράς, σημαίνει άνθρωπος χαράς», φωνάζει ο Αντωνάκης γελαστός και γελάει μόνο αυτός. Και σαν άλλος ψαράς τ’ αγκίστρια του ρίχνει με μιας, να πιάσει τούς ψήφους τούς χαμένους, της πολιτικής του τους απογοητευμένους, εκείνους ντε που πήγαν στους …«Καμένους».
Βλέπω και τον Βενιζέλο (όχι τον Ελευθέριο εκ Κρήτης, αλλά τον Ευάγγελο εκ Θεσσαλονίκης), πολιτικές βαζελίνες διαλαλεί, για να γλιστρούν στην κάλπη πιο πολλοί. «Βενιζέλος, Βενιζέλος. Είσαι φίλος; Γίνε μέλος», το σύνθημα του Βαγγελάκη που ξορκίζει και τον Άκη. Βγάζει από τη φαρέτρα του ένα βέλος και λέει στο Τσοχατζοπουλάκι: «Ήσουν μέλος; Γράψε τέλος».
Πάνω κάτω διαβαίνω το παζάρι, μου πιάστηκε και το ποδάρι, ήρθα πολλές φορές και πήγα …και τι είδα; Μια εγγονή παππά, καλέ, την Παπαρήγα (!), να σαλπίζει θούριο «Ρήγα», να κατηγορεί άλλους παλιατζήδες για δωσιλόγους και δοσατζήδες. Στο ηχείο η κασέτα, τα λέει άκοπα κι όλα αβέρτα, διαλαλεί προϊόντα κόκκινα και λεμόνια όξινα, ρίχνει μπηχτές, πουλάει σε ευρώ, αφήνει αιχμές και δίνει ρέστα σε …δραχμές! Και πιο κάτω εντέλει, βλέπω κουβέρτες τού Κουβέλη, βλέπω φλοκάτες και βελέντζες, βλέπω κούπες και πασιέντζες.
Βλέπω και τον Κουβέλη να φωνάζει, τις κινήσεις τού Αμοιρίδη να «διαβάζει» …κι ολοένα να κραυγάζει: «Όλοι εδώ παιδιά και μη σας μέλλει, θα έχουμε πρωθυπουργό Κουβέλη, την πατρίδα να σώσει θέλει». Βλέπω κι έναν θαυματοποιό, μα τι τσίρκο είν’ αυτό, βλέπω …τον επαναστάτη Τσίπρα, συνεχώς να βάζει τζίφρα, να φωνάζει, να κραυγάζει: «Εδώ το πράμα, εδώ το τάμα, είναι πολιτικό το θαύμα, δραχμές διακόσιες, δεν είναι δράμα».
Λίγο πιο πέρα ένας μπαρμπέρης, ο Γιώργος ο …Καρατζαφέρης, κόβει μούσια, κόβει γένια και μοιράζει νέα χτένια και απλώνει χειραψίες, μα εισπράττει εικασίες. Βλέπω έναν καψαλισμένο, απ’ τα μπουρλότα γινωμένο, τον Παναγιώτη τον Καμένο, να καλεί μαζί του κάθε πικραμένο, να καταγγέλλει άπαντες, ε τον καημένο… κι απ’ τη ΝΔ μέσα βγαλμένο να παριστάνει και τον ξένο.
Λίγο πιο κάτω η Μπακογιάννη που τα λέει στον Μπαρμπαγιάννη, πουλάει κόκκινα σπασμένα αυγά, ομελέτα θα κάνει, λέει, όχι καυγά. Τελευταίο «μαγαζί», η δημοσκοπική «Χρυσή Αυγή». Για χρυσά κουτάλια δεν μιλάει, αυγά χρυσά αυτή πουλάει, για κάθε αυγό, δώρο και μια βεντάλια, ε ρε τι πάθαμε, ε ρε τι χάσαμε, τ’ αυγά και τα πασχάλια!
Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός, δημοσιογράφος * agalanos@kat.forthnet.gr


Ανδρέας Κατσιάπης – Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.