Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΩΣΩ ΔΥΝΑΜΕΙΣ




ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΩΣΩ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ.


( Από τη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο «Έθνος της Κυριακής»


Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές από το 1974. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι στην πρώτη θέση. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός.  Υπάρχουν πολλοί δυστυχώς που παίζουν με την τύχη της χώρας.


1.Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά το 1974. Αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη και να ξεπεράσουμε την κρίση με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες για την κοινωνία, η προοδευτική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι στην πρώτη θέση ώστε να μπορέσει με ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις να διασφαλίσει τη σταθερότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, γιατί οι πολίτες προβληματίζονται και παίρνουν τις αποφάσεις τους από τώρα έως τις εκλογές.
2. Οι εκλογές είναι n ώρα της αλήθειας όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά πρόσωπα και το πολιτικό σύστημα γενικά, αλλά για τον κάθε πολίτη ατομικά. Η πατρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ιστορία, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και γι' αυτό πρέπει να στοχαστεί προσεκτικά τι κάνει και ο κάθε πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Εθνική προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να μην κάνουμε το λάθος που θα εκμηδενίσει ό,τι κερδίσαμε μέσα από τις επίπονες θυσίες των πολιτών. Έχουμε διαμορφώσει ένα εθνικό κεφάλαιο μέσα από τις θυσίες αυτές, πρέπει να το σεβαστούμε και να το αξιοποιήσουμε για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
3. Υπάρχουν πολλοί, δυστυχώς, που παίζουν με την τύχη της χώρας, με τις θυσίες και τις αγωνίες των πολιτών. Γι' αυτό ο κάθε πολίτης πρέπει να σκεφθεί ποιος είναι αυτός που του προτείνει κάτι υπεύθυνο, ασφαλές, συγκεκριμένο, προοδευτικό, εφικτό και ποιος είναι αυτός ο οποίος απλώς δημαγωγεί, λαϊκίζει ή θέλει να αντλήσει μικροκομματικά εκλογικά οφέλη, θέτοντας σε κίνδυνο αυτό που επιτεύχθηκε έως τώρα με τις θυσίες των πολιτών.


Επανιδρύουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Εξηγούμε τα δύσκολα διλλήματα στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε για λόγους εθνικού συμφέροντος.



Επανιδρύουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ο υψηλός, για τα δεδομένα της περιόδου, αριθμός πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία είναι μια πολιτική περιουσία για το ΠΑΣΟΚ, την οποία θα προσπαθήσουμε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα τιμήσουμε τη στήριξη που μας έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι μας, παρά τη δυσαρέσκεια, τις επιφυλάξεις, την κριτική που ασκούν, την οποία την ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ μεγάλο σεβασμό, εξηγώντας τους τα δύσκολα διλήμματα στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε για λόγους εθνικού συμφέροντος.  Όλα όσα έγιναν,  έγιναν για έναν και μόνο σκοπό, για να αποτρέψουμε το χειρότερο, για να αποτρέψουμε την πλήρη και απόλυτη καταστροφή. Για να μη ζήσει n κάθε ελληνική οικογένεια την τραγική και ανυπόφορη εμπειρία της εξόδου από το ευρώ και της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας.


 Στόχος και υποχρέωσή μας είναι να αποφύγουμε τις οριζόντιες περικοπές και ιδίως τις περικοπές μισθών και συντάξεων.


Αυτό κάποιοι άλλοι το λένε με ευκολία. Εμείς προσθέτουμε το πώς μπορεί πράγματι να επιτευχθεί. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για την επισκόπηση των δαπανών, ώστε να κοπεί αυτό που πρέπει να κοπεί και όχι μισθοί και συντάξεις. Αυτό που απαιτείται είναι η ουσιαστική ανασυγκρότηση του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μέσα από ένα μικρότερο, εξυπνότερο, πιο ευέλικτο, πιο παραγωγικό, πιο φιλικό προς τον πολίτη κράτος, μπορούμε να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε οριζόντιες περικοπές. Αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε.


Με λυπεί η αδυναμία της ΝΔ να κατανοήσει την κατάσταση. Δεν βλέπω, δυστυχώς, ρεαλιστικές προτάσεις από την Αριστερά. 


1.Ειλικρινά, με λυπεί n αδυναμία της ΝΔ να κατανοήσει την κατάσταση. Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα και δυστυχώς στη σημερινή ΝΔ κυριαρχούν οι νοοτροπίες του χθες και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί. Κάθε καλόπιστος πολίτης, για παράδειγμα, αναρωτιέται πόσο γρήγορα εγκατέλειψε στην πράξη τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου ο κ. Σαμαράς.
2. Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, δυστυχώς δεν βλέπω ρεαλιστικές προτάσεις από τους επίσημους κομματικούς σχηματισμούς της. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά άξια στελέχη της κοινωνίας μας με αριστερή ιδεολογία που πιστεύουν στο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή του.


ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!


Ο κ. Σαμαράς στη σημερινή συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής προειδοποιεί τους Έλληνες πολίτες ότι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία θα προκαλέσει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις!!
Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα και υποτάσσει τα μείζονα εθνικά συμφέροντα σε μία μικροκομματική αλαζονεία που καθίσταται ανεύθυνη και επικίνδυνη.
Η γραμμή του κ. Σαμαρά είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες της πατρίδας και την αγωνία των πολιτών που θέλουν ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, σταθερότητα και ελπίδα θεμελιωμένη σε μία ρεαλιστική εκτίμηση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων.
Αντί γι' αυτό ο κ. Σαμαράς εξαγγέλλει σήμερα μία στρατηγική γεμάτη κομματικές ψευδαισθήσεις βγαλμένες από το χθες, που αντί να συμβάλουν στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης οδηγούν στην επικίνδυνη όξυνσή της.
Απέναντι σε αυτή τη λογική, το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σέβεται την κριτική και τις αγωνίες των πολιτών. Και αγωνίζεται να ενώσει δυνάμεις σε μία νικηφόρα συμμαχία μεταρρυθμίσεων, υπευθυνότητας και αλληλεγγύης με στόχο την προστασία των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται οι Έλληνες πολίτες και την οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Ελπίζουμε ο κ. Σαμαράς πολύ σύντομα να αντιληφθεί και να διορθώσει το ατόπημά του.


ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Η ΝΔ, ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΓΙΑ ΜΑΣ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ.


1.Προκαλεί λύπη, η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Προκαλεί λύπη, ότι το τόσο σοβαρό θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων και του κύρους της χώρας, η Νέα Δημοκρατία θέλει να το μετατρέψει σε πεδίο μικροκομματικής διαμάχης. Προκαλεί λύπη, να αμφισβητεί μια μείζονα διαδικασία της Βουλής, την οποία επιδεικτικά αγνόησε και από την οποία απείχε. Είναι απογοητευτικό να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την οικονομική κρίση.
2. Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί. Δεν αντέχει να παρακολουθεί άλλο στείρες κομματικές αντιδικίες γύρω από την κατανομή της ευθύνης του παρελθόντος. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τη ΝΔ σε αυτή την άγονη αντιπαράθεση. Η ευθύνη του μέλλοντος είναι αυτή που έχει σημασία και σε αυτήν πρέπει να επιμείνουμε. Αυτήν αφορούν τα μεγάλα και κρίσιμα διλήμματα των επικείμενων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.