Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τρίζουν τα κόκκαλα των ιδρυτών Ν.Α.Τ. – Ο.Ν. κον Γεράσιμου Ζωχιού και Ναύαρχο Κ. Κανάρη.



Την Μεγάλη Τετάρτη 12-4-2012 σερφάροντας στο δέκτη της TV είδα τον Υπουργό Υγείας κο Α. Λοβέρδο να ωρύεται και να κουνάει προκλητικά, δικτατορικά θα έλεγα το χέρι του ενάντια στους ασφαλισμένους Ν.Α.Τ. – Οίκου Ναύτου.
Ειλικρινά ομολογώ τον λυπήθηκα για το ολίσθημα αυτό.
Τόσο για το σημερινό Υπουργό, όσο και για προκάτοχό του Υφυπουργό το 2008 όταν σε ομιλία του στο Βόλο, απείλησε και αυτός τους Ναυτεργάτες ότι τους συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Μόνο μια δικαιολογία υπάρχει:
Η ελλιπής ή μηδενική γνώση του αντικειμένου.
Τους ενημερώνω λοιπόν ότι το Ν.Α.Τ. – Ο.Ν. έχουν τις ρίζες τους (προϋπάρχουν) πριν τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, όταν η Ναυτιλία μας λειτουργούσε σε συντεχνίες (νταϊφάδες), ασφάλιζαν τους Ναυτεργάτες βάση του Γαλλικού (cassier) που ιδρύθηκε το 1668.
Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους το 1830, ο Γεράσιμος Ζωχιός υπέβαλε αίτηση για ίδρυση ασφαλιστικού φορέα Ν.Α.Τ. το 1836. Από το 1841 περίπου άρχισε η τριμερής χρηματοδότηση για τη δημιουργία σχετικού κεφαλαίου με κρατήσεις εργαζομένου – πλοιοκτήτη – ναύλου.
Το 1861 τελικά το Ν.Α.Τ. έγινε Νομικό Πρόσωπο με την υπογραφή του αείμνηστου Ναυάρχου Κανάρη. Τρίζουν τα κόκαλά τους για τις σημερινές αποφάσεις.
Είναι δε το Ν.Α.Τ. ο δεύτερος ασφαλιστικός φορέας στον κόσμο όταν παντού κυριαρχούσε το καθεστώς της Γαλέρας.
Αναφέρω ακόμη ότι: Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1941 – 1945, οι Έλληνες ναυτεργάτες υπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας στο Λονδίνο και πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές.
Ήρθαν με τη λήξη του πολέμου οι λυμεώνες όλων των κομμάτων και αποχρώσεων κυριολεκτικά να ληστέψουν τα απομαχικά του ταμείου (όλα σε σκληρά νομίσματα) που μόνο αυτά ήταν αρκετά για τη συνταξιοδότηση – ασφάλιση των ναυτεργατών για περισσότερο από 100 (εκατό) χρόνια.
Θ’ αναφερθώ μόνον στη ληστεία που έγινε στο Ν.Α.Τ. το 1976. Η τότε κυβέρνηση μη δυναμένη ν’ ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, εφάρμοσε το μεγάλο σχέδιο (colpo grosso). Χρησιμοποίησε τα κεφάλαια του Ν.Α.Τ. που ήταν όλα σε σκληρά νομίσματα αντικαθιστώντας αυτά με πληθωριστικές «Δραχμές».
Ήταν δε η τότε ισοτιμία 1 λίρα Αγγλίας = με 71,5 δραχμές.
Με μηδενικό τόκο από τότε μέχρι σήμερα, θα είχαν πολλαπλασιαστεί τουλάχιστον 10 (δέκα) φορές.
Όσον αφορά για τη σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους και εδώ τους πληροφορώ ότι στους σημερινούς συνταξιούχους 62 – 65 χιλιάδες, αυτοί που πραγματικά έπρεπε να συνταξιοδοτούνται από το Ν.Α.Τ. είναι περίπου το 55%, δηλαδή 34 – 36 χιλιάδες. Όλοι οι άλλοι είναι «αλεξιπτωτιστές» που μας τους φόρτωσαν οι διάφορες κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους (παλιννοστούντες από Αίγυπτο – Τσεχοσλοβακία – Πολωνία – Ρωσία κλπ.) χωρίς να μπουν στο ταμείο οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές: Δηλαδή έκαναν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.
Και αν δεν πιστεύετε στα γραφόμενα από τον Σκάπουλο ζητήστε την τελευταία έρευνα – μελέτη του 85χρονου οικονομολόγου κο Γιάννη ΜΑΡΙΝΟΥ.
Τα παραπάνω είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου του φακέλου της ληστείας του Ν.Α.Τ., επιφυλάσσομαι για τα περαιτέρω.
Και μόνο ιστορικά εάν δει κανένας το θέμα του Ν.Α.Τ. έπρεπε να δείξει περισσότερο σεβασμό.
Τι πληροφόρηση και τι συμπεράσματα να βγάλει ο Υπουργός και το Υπουργείο του όταν Πρόεδρο του Οίκου του Ναύτου διορίζει πρώην φυσικοθεραπεύτρια και άλλα εντελώς ακατάλληλα κομματικά μέλη;
Ειλικρινά λυπάμαι γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ Υπουργό ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ με τόσο λίγο ΙΣΤΟΡΙΚΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΜΑ.

Γράφει ο Σκάπουλος.

                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.