Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Γ. Ραγκούση στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στον δημοσιογράφο Α. Μπελεγρή


Συνέντευξη Γ. Ραγκούση στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στον δημοσιογράφο Α. Μπελεγρή

Υποστηρίξατε ένα άλλο πλαίσιο και μάλιστα δεν υπερψηφίσατε την τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Γιατί δεν το περάσατε όταν ήσασταν στο υπουργείο Εσωτερικών;
Για μένα ήταν θέμα αρχής η μη ψήφιση μιας αδικαιολόγητα αποσπασματικής τροπολογίας για τα οικονομικά των κομμάτων λίγο προτού κλείσει η Βουλή, και πολύ φοβάμαι ότι ήταν και μια σφαίρα στην καρδιά της ήδη τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα.
Όταν ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο είχα τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατέληξε στον νόμο 3870, με τον οποίο εξυγιάνθηκαν πλήρως τα προεκλογικά οικονομικά των δημάρχων και των περιφερειαρχών, αλλά είχα φροντίσει να ετοιμαστεί από τον Μάιο του 2011 πλήρες σχέδιο νόμου με 75 ριζικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων. Εγώ, λοιπόν, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, τη δουλειά μου την έκανα, και μάλιστα έγκαιρα. Για το τι έγινε ή δεν έγινε μετά δεν μπορώ να σας πω, γιατί αμέσως μετά ακολούθησε ο ανασχηματισμός.
Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε τώρα, στις εκλογές αυτές, ο έλεγχος στις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων να ήταν ανεξάρτητος, να ήμασταν όλοι υποχρεωμένοι, είτε πρόσωπα είτε κόμματα, να αναρτήσουμε στο Διαδίκτυο, άρα να μάθει ό Έλληνας πολίτης, όπως γίνεται και στη Δι@ύγεια, και τα έσοδά μας και τις δαπάνες μας και να είχαμε απαλλάξει τα κόμματα, άρα και τον Έλληνα φορολογούμενο, από το 50% της προεκλογικής δαπάνης θεσπίζοντας την απαγόρευση στη μετακίνηση ετεροδημοτών.

Μετά τις εκλογές, πώς βλέπετε το πολιτικό τοπίο στη χώρα;
Δεν έχω διστάσει να διατυπώσω δημοσίως την άποψη ότι η νοοτροπία του πολιτικού κατεστημένου, όποτε κυριάρχησε από το ’74 μέχρι το 2009, ήταν αυτή που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Και τώρα δεν διστάζω, γιατί πιστεύω ότι οφείλω να πω δημοσίως, να προειδοποιήσω ότι αν επικρατήσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, της εθνικής αυταπάτης ότι δήθεν διαθέτουμε μαγικές λύσεις, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα βγει από το ευρώ και θα καταρρεύσει με ανυπολόγιστες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά αποτελεί λύση για την επόμενη ημέρα; Υπάρχει κάποιο κόμμα στην Αριστερά με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί;
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι αναπόφευκτη. Χωρίς αυτό να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. είχε τεράστια ευθύνη για τον απύθμενο λαϊκισμό που χρησιμοποίησε όλο αυτό το διάστημα. Ο κ. Καμμένος είναι ένα πολιτικό προϊόν που παρήγαγε αποκλειστικά η δημαγωγική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς κατά τη διετία 2009-2011.
Πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι η σύνθεσή της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι τριμερής, με συμμετοχή και της Αριστεράς, για να διαλυθεί επιτέλους το νέφος της εθνικής αυταπάτης ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες μαγικές λύσεις για να βγει η χώρα από την κρίση. Οφείλουμε να υποχρεώσουμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, όπως κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη, για όσα ο πολίτης πρέπει να μάθει πριν από τις εκλογές, όπως για παράδειγμα από που θα βρούμε τα 11 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν μετά τις εκλογές.

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας στη Β’ Αθήνας. Τι θα πείτε στους πολίτες για να σας στηρίξουν;
Ο καθένας από εμάς κρίνεται από τα αποτελέσματά του, τη συνέπεια λόγων και έργων, την τόλμη του για τους αγώνες που δίνει και την πρότασή του για το μέλλον.
Σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είπα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια στους πολίτες.
Μέσα σε επτά μήνες, έως τον Μάιο του 2010, δηλαδή πριν από το μνημόνιο, άρα χωρίς κανέναν εξαναγκασμό και καμία τρόικα, πήρα στον δικό μου τομέα την πρωτοβουλία όχι μόνο ψήφισης αλλά και υλοποίησης αλλαγών που περίμεναν δεκαετίες. Τις θυμίζω επιγραμματικά: κατάργηση των ρουσφετολογικών προσλήψεων (stage, συμβάσεις), υπαγωγή όλων των προσλήψεων του δημοσίου στο ΑΣΕΠ, αξιοκρατικό σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο μέσω του ΕΙ.Σ.Ε.Π., πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, Δια@ύγεια παντού!
Το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατική παράταξη χρειάζονται εκ θεμέλιων μεταρρύθμιση, ριζική ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, αλήθειες σε όλα. Για την ακρίβεια, η ανανέωση τους είναι υπαρξιακή τους ανάγκη. Το πολιτικό σύστημα δεν είναι διατηρητέο. Χρειάζεται επειγόντως κατεδάφιση και χτίσιμο εξαρχής με νέα υλικά!
Η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους κανόνες, να αποφασίσει και να υλοποιήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Με αυτούς τους στόχους έχω ταυτίσει την παρουσία μου στη δημόσια ζωή του τόπου.

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να γίνει ξανά το κόμμα του 40%;
Θυμίζω ότι έως τον Ιούλιο του 2011 το ΠΑΣΟΚ καταγραφόταν ως πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Είχαν προηγηθεί οι μετά το πρώτο μνημόνιο αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου του 2010, όπου το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σημαντική νίκη με τρόπο μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά. Αυτό είναι το νήμα που πρέπει να ξαναπιάσουμε. Η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να εκφράσει το πλειοψηφικό, κατά τη γνώμη μου, ρεύμα που διαρκώς διογκώνεται στην ελληνική κοινωνία για μια Ελλάδα ανθρώπινη, παραγωγική, δημιουργική, όχι για μια Ελλάδα της παρακμής, του παρασιτισμού και του κρατισμού. Η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να ζωογονήσει και πάλι την επαφή της με τη νέα γενιά: αυτούς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ήδη κυοφορούν σε συνθήκες ακραία δύσκολες το νέο ελληνικό θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.