Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: "Το σκάνδαλο Άκη ανέδειξε τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης"



- Δημιουργήσατε έναν πόλο εντός του ΠΑΣΟΚ. Ένα "ρεύμα ανανέωσης". Αυτομάτως έρχονται στο μυαλό δύο ερωτήσεις. Γιατί δεν το είχατε δημιουργήσει νωρίτερα;


Γιατί αυτή η κίνηση το "ρεύμα", έγινε γνωστό μέσω διαδικτύου;


- Πώς κατάφερε το ΠΑΣΟΚ -γιατί κατά την άποψη μας πρόκειται για επίτευγμα- από το +10 που ξεκίνησε ως κυβέρνηση , να καταλήξει ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις;
Υποθέσεις όπως αυτή του σκανδάλου Τσοχατζόπουλου φέρνει με δραματικό, ιδίως για την παράταξή μας, τρόπο στην επιφάνεια την πιο μαύρη πλευρά αυτού που αποκαλώ "σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης".
Αλλά δεν πρέπει να τσουβαλιάζονται όλοι και όλα κάτω από τους "τίτλους τέλους" που αναπόφευκτα θα πέσουν πάνω στο φιλμ της "σκοτεινής πλευράς".
Κάποιοι από εμάς δεν συμμετείχαμε στη διακυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, δηλαδή πριν το 2009. Κάποιοι από μας δώσαμε και δίνουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, τη μάχη για την ανανέωση και τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, που μέρος του είναι και το ΠΑΣΟΚ.
Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2011, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τα οδυνηρά μέτρα που είχε υποχρεωθεί να λάβει. Και θυμίζω ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου του 2010 το ΠΑΣΟΚ πέτυχε πρωτοφανή, για τα παγκόσμια δεδομένα, νίκη. Διότι δεν είχε προηγηθεί μόνο το Μνημόνιο Ι αλλά και ένα πρωτοφανές κύμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Είχε προηγηθεί ένα νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο, που, κατά γενική τότε ομολογία, όμοιό του δεν είχε γνωρίσει η χώρα από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Όπου, όμως, υπήρξαν παλινωδίες και καθυστερήσεις, όπου δηλαδή "δεν  πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα", εκεί το πληρώσαμε.
Και υπήρξαν επιλογές, με τις οποίες εγώ προσωπικά συγκρούστηκα με ένταση και με κόστος. Αυτές ήταν που επέτειναν την κρίση εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και σε όλο το πολιτικό σύστημα.

- Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα με μείωση δραματική των ποσοστών του και με μεγάλη διαφορά από την πρώτη ΝΔ, θα είναι αυτή μία διαχειρίσιμη ήττα; Εκτιμάτε ότι θα ειναι αποτελεσματική μια συνεργασία με τη Ν.Δ για μια νέα συγκυβέρνηση;
Ας ξεκαθαρίσουμε, καλύτερα, ορισμένα ζητήματα αρχών.
Τις συνεργασίες δεν τις επιβάλλουν τα ποσοστά αλλά οι ανάγκες της χώρας. Το πρόσφατο παρελθόν μας δίδαξε πολλά επ’ αυτού. Για μένα, θα ήταν ευχής έργο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και το κόμμα του κυρίου Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ, ώστε να διαλυθεί επιτέλους αυτός ο μύθος που θολώνει τον ορίζοντα της χώρας:
ότι υπάρχει, τάχα, κάποια μαγική εναλλακτική λύση, διαφορετική από αυτήν που ακολουθούμε. Ας καθίσουν, λοιπόν, στα κυβερνητικά έδρανα οι συμπολίτες μας της ΔΗΜΑΡ για να φανεί ξεκάθαρα ότι άλλη λύση, ιδανική και ανώδυνη, απλά δεν υφίσταται.

- Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα κόμμα, ένας πρωθυπουργός για να γεφυρώσει το χάσμα και να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης κοινωνίας με πολιτικούς;
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας όλοι όσοι μετέχουμε στα κοινά, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βασική παραδοχή ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους με το πολιτικό σύστημα. Έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς.
Και δικαιολογημένα, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Διότι έχει καταρρεύσει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος με την συνήθη μεταπολιτευτική πρακτική του "άλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα κάνω".
Η απάντηση όμως δεν μπορεί να είναι πάλι το χάιδεμα των αυτιών, οι ευχάριστες, δήθεν φιλολαϊκές υποσχέσεις. Όσο η πολιτική και οι εκπρόσωποί της ταυτίζονται με τέτοιες πρακτικές, τόσο τα προβλήματα θα οξύνονται και θα μας πνίγουν και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος θα καταρρέει.
Για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, το πρώτο και κρίσιμο που πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, είναι να πούμε την αλήθεια και μόνον αλήθεια. Το δεύτερο είναι η συνέπεια λόγων και έργων: να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, χωρίς παλινωδίες.

- Πιστεύετε ότι τα πολλά κόμματα είναι μια λύση. Κάποιοι μιλούν για ανακύκλωση του παλαιού κομματικού συστήματος. Εσείς τι πιστεύετε;
Δεν είναι ζήτημα αρχής τα πολλά ή λίγα κόμματα. Δεν είναι πανάκεια ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή. Αυτό που είναι, αντίθετα, υπερώριμο και κατεπείγον, είναι η ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, που την έχω αποκαλέσει "μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων". Αυτή απαιτεί αφενός βαθιές θεσμικές τομές, αφετέρου ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

- Κύριε Ραγκούση, όσο σας γνωρίζουμε, πολιτικά εννοώ, έχουμε καταλάβει πως είστε άνθρωπος που δεν φοβάται τις συγκρούσεις. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να θυμηθούμε από την Κερατέα μέχρι το άνοιγμα των επαγγελμάτων (ταξί).  Όσον αφορά τα ταξί, να ρωτήσω τι ακριβώς έκανε ο κ. Βορίδης το οποίο δεν κάνατε εσείς; Εάν είχατε παραμείνει στη θέση σας στο υπουργείο μεταφορών θα ακολουθούσατε την ίδια πολιτική; Θα κάνατε τα ίδια βήματα; Θ' αλλάζατε κάτι;
Στην πολιτική πιστεύω ότι πρέπει να μπαίνει κανείς για να προσφέρει, να δουλέψει προς όφελος των πολιτών και να συγκρουστεί, όπου χρειάζεται, με κατεστημένα συμφέροντα. Όχι για να συναλλάσσεται και να εξυπηρετεί μικρές ολιγαρχίες σε βάρος του γενικού συμφέροντος.
Με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκα τόσο ως υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όσο και ως υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, αλλά και στη συνέχεια από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.  Όχι, όμως, σύγκρουση για τη σύγκρουση, αλλά σύγκρουση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών.
Ως προς τα ΤΑΞΙ τώρα, ο νόμος Βορίδη θεσπίζει μια θλιβερή εξαίρεση, κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη, που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας. Δεν μπορεί να προστατεύει κανείς πια τους μαντράδες, την ώρα που βάζει φόρους, κόβει μισθούς και συντάξεις αδιακρίτως και ζητάει θυσίες από όλο τον ελληνικό λαό.
Είναι σημαντικό να είμαστε δίκαιοι με όλους τους Έλληνες και να εφαρμόζουμε πολιτικές, οι οποίες δεν κάνουν διακρίσεις και εξαιρέσεις, γιατί αυτές οι διακρίσεις και εξαιρέσεις, κατά τη γνώμη μου, μας χρεοκόπησαν. Το υπέρτερο κατ’ εμέ, δεν είναι το αν θα ανοίξουν τα ταξί ή όχι. Το υπέρτερο, αφορά στο πολιτικό σύστημα. Είναι αν θα συνεχίσει το πολιτικό σύστημα να πορεύεται με την αντίληψη του κατεστημένου της μεταπολίτευσης.

- Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Θεόδωρο Πάγκαλου μετα από 32 χρόνια παρουσίας στην πολιτική σκηνή, να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε ξανά να πολιτευθεί με δεδομένο ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις του είχαν ξεσηκώσει αντιδράσεις;
Ο Θ. Πάγκαλος αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο για τη δημοκρατική παράταξη. Η ωριμότητα του πολιτικού συστήματος θα κριθεί και από τη δυνατότητά του να αξιοποιεί τέτοιους ανθρώπους, από όποια θέση και αν βρίσκονται.

- Παραμείνατε ανυποχώρητος στις θέσεις σας, για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Κάνατε μάλιστα λόγο για "χαριστική βολή στην αξιοπιστία των κομμάτων".
Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, θεωρείτε πραγματικά πως αυτό το “ναι” στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, μπορεί όντως να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στο υπάρχον πολιτικό σύστημα;
Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο πολιτικό σύστημα, για έναν πολύ απλό λόγο: Επιτείνει την αναξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.
Φέραμε μια αδικαιολόγητα αποσπασματική τροπολογία στο "παρά πέντε", αντί να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, μεταρρυθμίζοντας ριζικά το νομικό καθεστώς και στα οικονομικά των κομμάτων και στη χρηματοδότηση της πολιτικής.
Πόσο μάλλον όταν από τον Μάιο του 2011, όσο ήμουν ακόμη Υπουργός Εσωτερικών, υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο με 75 ριζικές αλλαγές.
Σας θυμίζω, επίσης, ότι έχουμε το προηγούμενο της ρύθμισης των οικονομικών των αυτοδιοικητικών εκλογών, που εφαρμόστηκε στις εκλογές του Φθινοπώρου του 2010. Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης να γίνει το ίδιο ή κάτι ανάλογο και τώρα.

Το News 247 ρώτησε τον υπουργό και για το ζήτημα της αυτοκτονίας του συνταξιούχου στο Σύνταγμα, συνδέοντας το μάλιστα με πολιτικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο αυτόχειρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.