Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τα όσα εξήγγειλε στο «Ζάππειο 3» ο κ. Σαμαράς, είναι είτε αυτονόητα, είτε ισχύοντα, είτε ανακοινωμένα είτε ανεφάρμοστα, ανεύθυνα και επικίνδυνα



Τα όσα εξήγγειλε στο «Ζάππειο 3» ο κ. Σαμαράς, είναι είτε αυτονόητα, είτε ισχύοντα, είτε ανακοινωμένα είτε ανεφάρμοστα, ανεύθυνα και επικίνδυνα. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να δημιουργείς προσδοκία που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί. Εμείς δεν θα κάνουμε εμπόριο ψευδαισθήσεων.



ΤΑ ΟΣΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΟ «ΖΑΠΠΕΙΟ 3» Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΕΙΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ, ΕΙΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΜΕΝΑ ΕΙΤΕ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΑ, ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε χθες στο ...«Ζάππειο 3» το βασικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, φορολογικό και κοινωνικό του πρόγραμμα. Είχε προηγηθεί το «Ζάππειο 1» και το «Ζάππειο 2», όπου ο κ. Σαμαράς είχε ξεδιπλώσει τη βασική αντιμνημονιακή διακήρυξη και την τυφλή πολιτική που ακολουθούσε μέχρι την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το «Ζάππειο 3» δεν έχει καμία σχέση με το «Ζάππειο 1». Ανατρέπει πλήρως τη λογική του. Γι αυτό περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το «Ζάππειο 4», το «Ζάππειο 5», το «Ζάππειο 6», γιατί κάθε λίγο έχουμε ένα νέο «Ζάππειο» με ανατροπή των προηγουμένων διαπιστώσεων και δεσμεύσεων. Ας δούμε τι είπε και τι δεν είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει στη λογική της αυτοδυναμίας. Στόχος του, όπως λέει, είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. και η δική του πρωθυπουργία χωρίς όρους, χωρίς εξαρτήσεις και σίγουρα χωρίς συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Η λογική του κ. Σαμαρά προσκρούει και στην κοινή λογική και στην απλή αριθμητική. Ο κόσμος θέλει συνεργασίες, ευρύτερα σχήματα, συσπείρωση δυνάμεων. Δεν εμπιστεύεται μόνη της τη Ν.Δ., δεν εμπιστεύεται ως πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι αν δεν καταφέρει το στόχο του, μόνη λύση είναι η επανάληψη των εκλογών. Δηλαδή η διάλυση του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας.
Εμείς, απέναντι στη στρατηγική της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. αντιτάσσουμε τη στρατηγική της αυτοδύναμης Ελλάδας. Η δική μας πρόταση είναι εθνική συμμαχία των δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Και δεν θέλουμε μόνο μία δύναμη να συνεργαστεί μαζί μας. Θέλουμε περισσότερες από μια και να βγάλουν από το μυαλό τους ορισμένοι πως το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο και θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, ότι και αν γίνει.
Ο κ. Σαμαράς λέει ότι αποδέχεται τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά όχι το Μνημόνιο!
Ο κ. Σαμαράς αποδέχεται τη δανειακή σύμβαση, χαίρεται για τη μείωση του χρέους, αλλά αποφεύγει να πει ότι αποδέχεται τους όρους του νέου προγράμματος τους οποίους έχει εγγράφως και ενυπογράφως αποδεχτεί. Έτσι θυμάται και τιμά την υπογραφή του ο κ. Σαμαράς, ή θεωρεί ότι δίδονται 240 δις, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις. Και είναι υπερήφανος για τη μείωση του χρέους. Πρόκειται για την πιο μεγάλη μείωση χρέους στα παγκόσμια χρονικά και χαίρεται ο κ. Σαμαράς. Τον ευχαριστώ, διότι αποδέχεται και τιμά το δικό μου έργο γιατί όλη η διαπραγμάτευση έγινε από εμένα, και με τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης αλλά με τον κ. Σαμαρά κρυμμένο πίσω από εμένα.
Παρουσία του προκατόχου του, του κ. Καραμανλή του Πρωθυπουργού της περιόδου 2004 - 2009, ο κ. Σαμαράς δεν βρήκε ούτε μία κουβέντα αυτοκριτικής για όσα έγιναν μέχρι το 2009.
Έχω πει πολλά και σκληρά λόγια αυτοκριτικής εκ μέρους της Παράταξης, με ειλικρίνεια με ανοιχτή καρδιά. Αλλά έως εδώ. Δεν είναι δυνατό να ζητάμε να καταλογιστούν ευθύνες στο συνεργείο διάσωσης, στην «Πυροσβεστική»
που ήρθε και με καθυστερήσεις, λάθη και αρρυθμίες προσπάθησε να σώσει τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού του 2009. Ο υπαίτιος της συντριβής θα μας δώσει ποτέ καμία εξήγηση; Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 183 δις το 2004 και το παρέδωσε στα 300 δις στο 130% του ΑΕΠ το 2009, δηλαδή είχε ετήσιο ρυθμό αύξησης 16 ποσοστιαίων μονάδων. Μας παρέδωσε το έλλειμμα στο 15,8%, αυτό το παραδέχτηκε και ο κ. Σαμαράς στο άρθρο του στην «Wall Street Journal».
Ο κ. Σαμαράς δεν είπε λέξη για την ξεκάθαρη πρόταση μας για δημοσιονομική προσαρμογή στο τέλος του 2015 και όχι στο τέλος του 2014.
Έχω παρουσιάσει εδώ και μέρες πολλές μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη πρόταση, που ξέρω ότι αν την παλέψουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, θα γίνει δεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η προσαρμογή που πρέπει να γίνει, να γίνει όχι σε δύο αλλά σε τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σε δυο χρόνια. Έχει μεγάλη σημασία να το σπάσουμε σε τρία. Θα γίνει όλη η προσπάθεια πιο ήπια, πιο φιλικά για τον άνθρωπο, πιο φιλικά για τις επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη. Ο κ. Σαμαράς, άφησε ασχολίαστο αυτό το θέμα. Το μείζον θέμα. Δεν δίνει απάντηση στην πιο σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση που έχει ακουστεί.
Ο κ. Σαμαράς λέει: «σκεφτόμαστε μια σειρά από φορολογικές απαλλαγές. Σκεφτόμαστε να μειώσουμε τους συντελεστές του ΦΠΑ. Σκεφτόμαστε να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 15% και τη φορολογία των φυσικών προσώπων στο 32%».
Και εμείς του λέμε: «γιατί έφυγες από το διάλογο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα; Γιατί δεν ήρθες να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικά αποδεκτό, σταθερό φορολογικό σύστημα, το ίδιο για 10 χρόνια ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και μέσα σε αυτό το εθνικό φορολογικό σύστημα να κάνουμε δίκαιες ρυθμίσεις, φιλοαναπτυξιακές, κοινωνικά ευαίσθητες, γιατί πρέπει η φορολογία να λειτουργεί αναδιανεμητικά». Αντί να έρθει να συμφωνήσουμε το εθνικό φορολογικό σύστημα ώστε να διαπραγματευτούμε με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς λέει: «Έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταθέσει τέσσερα νομοσχέδια».
Φορολογικό νομοσχέδιο. Θα το καταθέσουν -μόνοι τους- χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ούτε στη χώρα, ούτε με τους θεσμικούς εταίρους. Το απόλυτο πολιτικό ψεύδος.
Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Έχει προφανώς ξεχάσει ότι την εβδομάδα που έκλεινε η Βουλή ψηφίσαμε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου.
Νομοσχέδιο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα. Μα, εγώ φώναξα τις διοικήσεις των μεγάλων ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ -Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών- και τους πρότεινα μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, συγκεκριμένο σχέδιο με τα λεφτά που έχουμε πάρει από τους εταίρους λόγω PSI, να ανακτήσουν όλο το χαρτοφυλάκιο στο 100% των χρεογράφων, των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχανε ώστε να μην έχουν υποστεί ζημιά στο χαρτοφυλάκιό τους από το PSI. Τι θα πει το νομοσχέδιό του;
Νομοσχέδιο για τις δαπάνες. Ποιο νομοσχέδιο για τις δαπάνες; Εδώ έχουμε αλλάξει με ριζικό τρόπο τη δημοσιονομική διοίκηση. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους πάντες, με το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τεχνικές βοήθειες από ένα σωρό χώρες για να κάνουμε την επισκόπηση δαπανών γραμμή - γραμμή, και ετοιμάζεται η μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη που έγινε τις τελευταίες 10ετίες για να γλιτώσουμε την πίεση για περικοπές μισθών και επιδομάτων. Αυτός είναι ο βαθμός πολιτικής σοβαρότητας των εξαγγελιών και των προτάσεων του κ. Σαμαρά.
Λέει ο κ. Σαμαράς: «οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ υπολόγισαν ότι τα μέτρα μας τα φορολογικά κοστίζουν 9 δισεκατομμύρια».
Ναι τώρα αφαίρεσε ένα μέτρο από το προηγούμενο Ζάππειο, την επαναφορά του αφορολογήτου. Και έτσι πράγματι το κόστος δεν είναι 9 δισεκατομμύρια, είναι 6,5 γιατί αφαίρεσε μια πρόταση κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων. Άρα δεν ψάχνουμε να βρούμε 11 δις ψάχνουμε να βρούμε 11 συν ό,τι υπόσχεται με την παλαιοκομματική λογική ο κ. Σαμαράς. Άρα τώρα πρέπει να βρει 17,5 προς το παρόν.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε στο Ζάππειο να δοθεί φορολογική αμνηστία σε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους από τις τράπεζες στο εξωτερικό προκειμένου να λεφτά αυτά να επιστρέψουν.
Την ώρα που αγωνιζόμαστε να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο τον Ιούνιο και ψάχνουμε τα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα που θέλει ο κ. Σαμαράς, δηλαδή πηγές από έσοδα και από περικοπή δαπανών, θέλει να δώσουμε φορολογική αμνηστία σε αυτούς που τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν και οι επιχειρήσεις δεν έβρισκαν δάνεια έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Και αυτοί που τα άφησαν μέσα; Οι Έλληνες που έχουν αφήσει 170 δισεκατομμύρια αποταμιεύσεων είναι οι χαζοί της υπόθεσης; Αυτοί πρέπει να φορολογούνται και οι άλλοι οι έξυπνοι πρέπει να έχουν φορολογική αμνηστία; Εδώ τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής ηθικής. Αφήστε που το νέο πρόγραμμα στήριξης αποκλείει ρητά κάθε μορφή φορολογικής αμνηστίας.
Ο κ. Σαμαράς μέσα στην αμηχανία του υιοθέτησε μια σειρά από προτάσεις που είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες για όλα τα μεγάλα θέματα, ο Ευ. Βενιζέλος ( ρευστότητα στην αγορά, ανεργία νέων, κοινωνική πολιτική) και εξήγγειλε μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Για πολλές άλλες όμως συγκεκριμένες προτάσεις του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είπε λέξη.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρωμένες δέσμες προτάσεων για την κοινωνική πολιτική, για την ανεργία των νέων, για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σχετικά με την επιχειρηματικότητα των νέων και τα προγράμματα κατάρτισης, το Eνιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης, το νέο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, που είναι ο προθάλαμος του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τον ακατάσχετο λογαριασμό 1.500 ευρώ για κάθε άτομο και 2.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι, για την υπαγωγή στη νομοθεσία περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των επαγγελματιών που έχουν ατομική επιχείρηση και χρέη μέχρι 25.000 ευρώ στην τράπεζα για τους νέους κανόνες που πρέπει να ισχύουν ως προς τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε επίσης δέσμη προτάσεων για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, εξήγησε μεταξύ άλλων: πώς ένα σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα τροφοδοτήσουν τη ρευστότητα της αγοράς. Πώς 10 δισεκατομμύρια που οι τράπεζες δανείζουν το δημόσιο με έντοκα γραμμάτια, τώρα θα πάνε στις επιχειρήσεις, πώς θα μπορέσουμε με το δάνειο να ξεπληρώσουμε τις οφειλές του δημοσίου, που είναι 6,5 δισεκατομμύρια, πώς θα επιστρέψει το δημόσιο αυτοματοποιημένα τον ΦΠΑ.
2. Τη μείωση της δόσης που δίνει ο υπάλληλος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επειδή έχει πάρει στεγαστικό δάνειο, την έχουμε νομοθετήσει. Η παρακράτηση η μηνιαία μειώθηκε στο μισό και το ίδιο έχουμε συμφωνήσει για τους άλλους, τους ιδιώτες, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Όλες αυτές οι ιδέες που ο κ. Σαμαράς τις ανακαλύπτει σαν να έχουμε ανακαλύψει την Αμερική, τις έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες και την ιδέα για ένα διάστημα να καταβάλλονται τόκοι και όχι δόσεις του δανείου, χρεολύσια
Η εξαιρετικά επικίνδυνη αναφορά του κ. Σαμαρά στους μικρομολογιούχους
Θέλησε ο κ. Σαμαράς να αναφερθεί στους μικροομολογιούχους ενώ ξέρει, από όσα του έχω πει και έχουμε συζητήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον αγώνα που έδωσα και την αντίσταση που συνάντησε η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους, επειδή φοβούνται να το αποδεχθούν αυτό έως την τυπική ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων που διέπονται από το ξένο δίκαιο που την περιμένουμε να γίνει από μέρα σε μέρα, μέχρι τις 25 Απριλίου. Και του είπα και ξέρει, γιατί το είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι μην το ανοίγουμε το θέμα αυτό, θα επανέλθουμε μετά. Αλλά η παλαιοκομματική λογική, η πολιτευτική λογική, δεν μας αφήνει να κάνουμε τη δουλειά μας υπέρ ανθρώπων που αδικούνται, για να πούμε έναν προεκλογικό λόγο και να κλείσουμε το μάτι για λόγους καθαρά μικροκομματικούς και εκλογικούς. Ε, όχι, δεν είναι αυτή η δική μας πρακτική και η δική μας ευθύνη.
Ο κ. Σαμαράς εγγυάται, λέει, πως δεν πρόκειται να θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός.
Ξενυχτίσαμε μερόνυχτα ολόκληρα με τον Πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θέματα. Φτάσαμε κάποια στιγμή στο τραγικό δίλημμα: να μειωθεί ο κατώτερος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που αφορά το 13% των εργαζομένων στη χώρα ή να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, που αφορά τους πάντες, και αυτούς που παίρνουν τον κατώτερο μισθό;
Και συμφωνήσαμε, με κόπο και ξέροντας πόσο δύσκολο είναι, να διαφυλαχθεί απολύτως ο 13ος και 14ος μισθός και αυτό υπάρχει στην αλληλογραφία, υπάρχει στη σύμβαση, υπάρχει στο πρόγραμμα. Τι εγγυάται; Αυτό που πέτυχα εγώ και αυτό που υπογράψαμε όλοι.
Μίλησε ο κ. Σαμαράς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου , την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ.
Μίλησε για αυτά που έχουμε κάνει και έχουμε νομοθετήσει εμείς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τις έρευνες. Πότε άλλοτε είχαν γίνει αυτά και τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 έως το ΄09; Απολύτως τίποτα.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως ο εκφραστής της ανάπτυξης.
Μας άφησαν ύφεση από το 2007, το 2008 - 2009, η χώρα μπήκε στο ΄10 με ύφεση. Μπήκε στη βαθειά κρίση έχοντας ήδη ύφεση για 2,5 χρόνια, και τώρα είναι ο αναπτυξιακός. Μα ανάπτυξη τι σημαίνει; Σημαίνει χρήμα στην αγορά. Σημαίνει σταθερό τραπεζικό σύστημα. Σημαίνει βιώσιμο χρέος. Σημαίνει ασφάλεια δικαίου. Σημαίνει πολιτική σταθερότητα. Αυτά δεν έχουμε πετύχει; Δεν έχουμε πετύχει μείωση και βιωσιμότητα του χρέους; Μείωση των ετησίων τόκων; Εξυγίανση των τραπεζών; Πιστωτική επέκταση, δηλαδή χρήμα στην αγορά. Αυτό είναι η ανάπτυξη.
Ο κ. Σαμαράς θα τα βρει όλα από τους πρόσθετους φόρους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Θα λύσει το συνταξιοδοτικό, θα λύσει το πρόβλημα της υγείας, θα λύσει το πρόβλημα της δημοσιονομικής προσαρμογής με τον ΟΠΑΠ
Όλα αυτά, ισοδυναμούν με 200-300 εκατομμύρια, που θα τα πάρει -ούτως ή άλλως- το κράτος είτε ως μέρισμα, είτε ως τίμημα από την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ.
Λέει ο κ. Σαμαράς θα κερδίσουμε 18,4 δισεκατομμύρια από την σπατάλη του κράτους.
Ο κ. Σαμαράς «ξέχασε» τώρα παλιότερη πρότασή του, όπως οι προσλήψεις να είναι 1 προς 10 σε σχέση με τους αποχωρούντες, γιατί δεν έβγαινε η εξίσωση, αλλά θυμάται το μαγικό του αριθμό από τις σπατάλες. Οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους συμπεριλαμβανομένων και των συγκοινωνιακών φορέων, είναι 3,5 δισεκατομμύρια. Άρα από πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 15 που χρειάζεται ο κ. Σαμαράς; Για αυτό έχει σημασία η επισκόπηση δαπανών που διεξάγεται την περίοδο αυτή με διεθνή βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.