Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟ 2010, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΟΒΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ 800 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ



Σημεία Συνέντευξης Υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ρ/Σ Real FM και στο 
δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου
Σχετικά με την δήλωση του ως Υπουργός Οικονομικών, ότι «αν αποτύχω θα παραιτηθώ»
“Όλοι κρινόμαστε. Και κρινόμαστε προφανώς από τους πολίτες. Και οι πολίτες, σε 10 μέρες από τώρα, θα κρίνουν κατά πόσο όλες οι αποφάσεις που πήραμε, όχι μία ή δύο, αλλά συνολικά οι αποφάσεις, που πήραμε κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα όρθια ή αντιθέτως, όπως εμείς λέμε, να έχει τον κίνδυνο του να χρεοκοπήσει, να κάνει στάση πληρωμών και να ζήσουμε μια ανείπωτη καταστροφή. Έτσι κρινόμαστε όλοι. Δεν κρινόμαστε για τη μία ή την άλλη δήλωση. Κρινόμαστε κατά πόσον σήμερα καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.
Και τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τα προβλήματα και εξαιτίας και χάρη στις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, έχουμε αφενός καταφέρει να βάλουμε μια τάξη στα δημόσια οικονομικά μας, με την πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος - δεν έχει ξαναγίνει σε καμία άλλη χώρα – και αφετέρου να ανακτήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας. Βεβαίως με ύφεση και δυστυχώς με αύξηση της ανεργίας, αλλά ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα ήταν οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε. Εξαιτίας αυτού, σήμερα, έχουμε καταφέρει να πάρουμε τα μεγαλύτερα δάνεια που πήρε ποτέ οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, να μειώσουμε το χρέος μας στα 100 δις και να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Γιατί είμαστε σε ύφεση, υπάρχουν προβλήματα. Όμως, δεν θα είμαστε πάντα σε ύφεση. Δεν θα είμαστε πάντα σ’ αυτή την κατάσταση. Η χώρα θα ανακάμψει. Αλλά για να ανακάμψει, πρέπει να έχουμε περάσει δυστυχώς από αυτή την περίοδο”.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Γ. Παπανδρέου υπεύθυνους που μπήκαμε στο ΔΝΤ και ότι πρέπει πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό.
“Το ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ μια επιλογή της χώρας. Το ΔΝΤ  ήταν μια επιλογή των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι δεν θέλησαν να δανειοδοτήσουν τη χώρα και χωρίς να είναι μέσα και το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι όλοι εμείς ζητούσαμε έναν αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Η Γερμανία αποφάσισε να φέρει το ΔΝΤ, όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί ξεχνάμε, το ΔΝΤ είναι και στην Πορτογαλία, είναι και στην Ιρλανδία, είναι πλέον θεσμικά στην Ευρώπη.
Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος το είπε πάρα πολύ καθαρά, πριν από λίγες μέρες. Είπε ότι το ΔΝΤ το έβαλε η Ευρώπη στην Ευρώπη, δεν το έβαλε η Ελλάδα. Η Ευρώπη αποφάσισε να μπει μέσα στα χωράφια της το ΔΝΤ. Και δεν μπήκαμε στο ΔΝΤ, μπήκαμε σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, στον οποίο η Ευρώπη αποφάσισε να είναι και το ΔΝΤ. Ας χρησιμοποιούμε τουλάχιστον τις σωστές λέξεις”.
Σχετικά με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
“Να θυμίσουμε απλώς ότι η περίφημη υπόθεση Τσοχατζόπουλου πήγε εκεί που πήγε επειδή έγινε μία δεύτερη εξεταστική του 2011 και επειδή εκεί βγήκαν στοιχεία. Από εκεί βγήκαν τα στοιχεία, τα οποία πήρε μετά η Δικαιοσύνη, όπως επίσης και επειδή αλλάξαμε έναν φορολογικό νόμο. Φορολογήσαμε τις offshore και ο κύριος Τσοχατζόπουλος έκανε μία μεταφορά από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο και έτσι μπόρεσε η Δικαιοσύνη να βρει την άκρη του νήματος και να μπορέσει να καταλήξει εκεί. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος από μας και δεν νομίζω πως θα διαφωνήσουμε εδώ, ότι δεν υπάρχει κάποιος, ο οποίος λέει ότι μπορεί ή πρέπει η πολιτική τάξη στη χώρα να βάζει οποιαδήποτε εμπόδια στο να διερευνώνται μέχρι τέλους από την κανονική δικαιοσύνη όλες οι πράξεις των πολιτικών. Είναι απολύτως σαφές”.
Σχετικά με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Αθανασίου.
“Θα ήθελα να θυμίσετε και στους Έλληνες πολίτες ότι ο κύριος Αθανασίου ήταν επικεφαλής της Ένωσης των Προέδρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία διεκδίκησε την στιγμή που κόβονταν μισθοί και συντάξεις 800 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά. Αν έχετε την καλοσύνη, να το εξηγήσετε και αυτό στους Έλληνες πολίτες γιατί ο καθένας κρίνεται από όλη του την πορεία.
Εσείς θεωρείτε λογικό 800 εκατομμύρια αναδρομικά των δικαστών, τη στιγμή που ο κόσμος έχει πρόβλημα; Εγώ θυμάμαι τον κ. Αλογοσκούφη να βγάζει αποφάσεις να τα δώσει αυτά τα λεφτά”.
Θα σας πω κάτι πολύ συγκεκριμένο για τον κύριο Αθανασίου. Το 2010 ήρθε στο γραφείο μου ως εκπρόσωπος των δικαστών και εισαγγελέων και επιμένανε την ώρα που κόβαμε μισθούς και συντάξεις να πάρουν όλα τα αναδρομικά τους οι δικαστές.
Σας λέω υπευθυνότατα ότι κάθε κόμμα κρίνεται από αυτούς που εντάσσει στα ψηφοδέλτιά του. Ο άνθρωπος προφανώς είναι ένας πολύ καλός δικαστής, κανείς δεν το κρίνει αυτό. Απλώς λέω ότι δεν μπορούμε να λέμε γενικότητες στους πολίτες. Ο καθένας κρίνεται από την πορεία που έχει. Και εδώ έχουμε μια – να το πω ευγενικά- μια μη κατανόηση από μία συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας προΐστατο ο κ. Αθανασίου, για το γεγονός ότι ο κόσμος πονούσε. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να μην γινόταν αυτό κατανοητό και να υπάρχει συνεχής διεκδίκηση του συνόλου των αναδρομικών των δικαστών”.


Σχετικά μετην άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει νομοσχέδια που προωθούσαν τις διαρθρωτικές αλλαγές.
“Παρατηρώ ότι τα δύο τελευταία χρόνια επιχειρήσαμε να κάνουμε διορθωτικές αλλαγές που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 30. Δεν θυμάμαι επί της κυβέρνησης της ΝΔ ούτε να απελευθερώνονται επαγγέλματα, ούτε να ανοίγεται η αγορά ενέργειας, ούτε να γίνεται τίποτα από όλα αυτά. Και δεν θυμάμαι κανένα νομοσχέδιο από όλα αυτά, ούτε το νομοσχέδιο για τον οικονομικό εισαγγελέα, ούτε τα νομοσχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε νομοσχέδια για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Δεν θυμάμαι καμία θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας. Όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις κρινόμαστε όλοι.
Κκαταλάβετε ότι οι πολίτες δεν μπορούν πια να μας ακούν με ξύλινες εκφράσεις. Θέλουν να ξέρουν πραγματικά πράγματα”.
Σχετικά με την δυνατότητα άλλων επιλογών και αποφάσεων και την επόμενη μέρα.
“Οι επιλογές που έγιναν ήταν οι μόνες δυνατές επιλογές, για να μην έχουμε την απόλυτη κατάρρευση της χώρας. Είναι προφανές ότι αυτές οι επιλογές έφεραν και πολύ δύσκολες καταστάσεις στους Έλληνες πολίτες. Σας διαβεβαιώνω, ότι οι καταστάσεις θα ήταν πολύ χειρότερες, αν κάναμε διαφορετικές επιλογές.
Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα είναι μια μέρα στην οποία πρέπει να μιλήσουμε απόλυτα ειλικρινά στους πολίτες. Εγώ ακούω τη ΝΔ να λέει “δώστε μου αυτοδυναμία για να μου λύσετε μου τα χέρια για να στείλω τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο”. Είναι μια άποψη αυτή. Εγώ λέω κάτι διαφορετικό. Κι εμείς λέμε κάτι διαφορετικό. Λέμε ότι την επόμενη μέρα, τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν δεν μπορεί να τις σηκώσει ένα κόμμα μόνο του. Και πρέπει να πείσουμε την ελληνική κοινωνία και να την στηρίξουμε, για να περάσουμε απέναντι στον πολύ δύσκολο δρόμο που έχουμε.
Εδώ, λοιπόν, θα χρειαστεί να υπάρξουν συνεννοήσεις και συγκλίσεις. Θα χρειαστεί να φύγουμε όλοι μας από τον καταγγελτικό λόγο και να βρούμε κάποια πεδία συνεννόησης. Προφανώς, όχι με όλους. Προφανώς, όχι με κόμματα που απορρίπτουν τη σημερινή πορεία της χώρας. Προφανώς, όχι με κόμματα που θεωρούν ότι μπορείς να πάρεις τα δάνεια, αλλά δεν έχεις υποχρεώσεις. Με βάση όλα αυτά, θα χρειαστεί να καθίσουμε και να κουβεντιάσουμε. Θα δούμε με ποιους θα κουβεντιάσουμε. Εμείς δεν έχουμε πει εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συγκυβέρνηση με τον ένα  ή με τον άλλο. Υπάρχουν κόμματα και από τα δεξιά μας και από τα αριστερά μας, με τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση. Αυτό λέμε, είναι πάρα πολύ απλό. Και είναι πολύ ειλικρινές απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό, απλώς παίζει ένα παιχνίδι μικροπολιτικό επειδή έχουμε σε 10 μέρες εκλογές και γιατί θέλει να πολώσει την κατάσταση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.