Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΦΩΦΗ: 100 ΔΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΤΟ PSI


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»:
«ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ



Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι κοντά μας η κυρία Γεννηματά, για να την «ανακρίνουμε», τώρα που αρχίζει πια σχεδόν επισήμως και η προεκλογική περίοδος.
                        Διαβάζοντας τα μηνύματα από πολύ κόσμο κυρία Γεννηματά, η πρώτη και κεντρική ερώτηση που μου έρχεται να σας ρωτήσω είναι: γιατί κατεβαίνετε στις εκλογές; Τι καλύτερο έχετε να κάνετε από αυτά που κάνατε μέχρι τώρα; Τι περισσότερα έχετε να προσφέρετε από αυτά που προσφέρατε έως τώρα; Και δεν αναφέρομαι μόνο στα παλιά που λέμε, του πολιτικού συστήματος, αλλά και της τελευταίας διετίας. Έχετε κάτι καινούργιο να πείτε για να πάνε τα πράγματα καλύτερα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα ήθελα να ξεκινήσω από το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και τι επιδιώκουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι, παρά τα προβλήματα, παρά τα άδικα μέτρα, παρά τα σκληρά μέτρα, παρά τις καθυστερήσεις, τα πιθανά λάθη, ήταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έφτασε στη συμφωνία του Οκτωβρίου για το PSI, ήταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια, που στήριξαν μια Κυβέρνηση συνευθύνης, την Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία κατάφερε να ολοκληρώσει και να σφραγίσει τη συμφωνία.
                        Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τον Ελληνικό λαό: σημαίνει ότι φεύγουν 100 και πλέον δις από την πλάτη των Ελλήνων πολιτών. Και είναι η πρώτη φορά που σταματούν να πληρώνουν οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο βάρος αυτού του φορτίου το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Άρα, αυτό σημαίνει ότι φτάνουμε πιο κοντά στο στόχο, που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, έρχεται η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και, συνεπώς, όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε πιο κοντά στο στόχο, που είναι η ανάπτυξη.

                        Όλα αυτά δημιουργούν ένα πιο σταθερό περιβάλλον, ένα περιβάλλον που μας αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο, ποια θα είναι η Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από αυτές τις εκλογές, έτσι ώστε να μπορέσει, σ΄αυτό το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, να αξιοποιήσει όλο αυτό το κεφάλαιο, που έχει δημιουργηθεί με πολύ μεγάλες θυσίες από τον Ελληνικό λαό, και να μην πάει χαμένο.
                        Γι' αυτό κατεβαίνουμε στις εκλογές, λοιπόν, γιατί πιστεύουμε ότι, τώρα, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια, μπορούμε να περάσουμε από την προγραμματική σύμβαση, τη δανειακή σύμβαση, από το πρόγραμμα, σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Να ρωτήσω δύο πράγματα: το ένα είναι ότι από τον συλλογισμό σας λείπει το τι προηγήθηκε της συγκρότησης της Κυβέρνησης Παπαδήμου και γιατί φτάσαμε στην ανάγκη να συγκροτηθεί η Κυβέρνηση Παπαδήμου και να γίνουν όλα αυτά και ήταν επί διακυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ που έγιναν πολλά πράγματα, το ένα. Και το δεύτερο, ξενίζει λίγο το να περιλαμβάνεται στα επιχειρήματα, γιατί θέλετε να σας ξαναψηφίσει ο κόσμος, το γεγονός ότι στηρίξατε τη συγκρότηση μιας μεταβατικής Κυβέρνησης, η οποία προέκυψε από τη δική σας αδυναμία να κυβερνήσετε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας πω για το στάδιο αυτό, για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ - και πολύ σωστά το θίξατε. Τα προβλήματα, όμως, δεν ξεκινούν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα ξεκινούν από το 2008...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αν είναι να ανοίξουμε της τελευταίας 30ετίας την πολιτική...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε πάρα πολύ δίκιο, αλλά εσείς με ρωτήσατε. Με ρωτήσατε, γιατί δεν αναφέρθηκα στα πριν από τον Οκτώβριο γεγονότα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το 2009, εξελέγη μια Κυβέρνηση. Σε άλλο πολιτικό περιβάλλον και σε άλλο οικονομικό, να το δεχθώ. Αυτή η Κυβέρνηση κατέληξε μετά από δύο χρόνια μ' έναν Πρωθυπουργό να παραιτείται, διότι δεν είχε την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν ήταν μία προσφορά προς το έθνος, όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή, ούτε τίποτε άλλο. Θα τον καταψήφιζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν ήθελε να συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός.
                        Πρωθυπουργός που παραιτείται, σημαίνει ότι απέτυχε. Με έναν Υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος άλλαξε και στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες και πολλά στελέχη σας, και θα κάνω και μια ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, και με μια κατάσταση που, με συγχωρείτε, περιγράψατε την κατάσταση εσείς, εγώ να σας κάνω μια άλλη περιγραφή; Ένα εκατομμύριο και πλέον άνεργοι, η ύφεση για τη χώρα κοντεύει να ξεπεράσει συνολικά το 20%, καμία διαρθρωτική αλλαγή, καμία αλλαγή στο Δημόσιο, καμία καινούργια ιδέα, μια κοινωνία η οποία αποδιαρθρώνεται κυριολεκτικά και μου λέτε ότι είμαστε σε φάση εκκίνησης για ένα καλύτερο αύριο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το πιστεύω. Το πιστεύω ότι είμαστε σε στάδιο εκκίνησης για ένα καλύτερο αύριο και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Δεν είμαι απ' αυτούς που μιλούν για το παρελθόν - και το ξέρετε πάρα πολύ καλά - αλλά εάν θέλουμε να κάνουμε αποτίμηση...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να μιλήσουμε για τον απολογισμό της Κυβέρνησης στην οποία είσαστε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με ρωτήσατε μερικά πράγματα, κάνατε παράλληλα και τοποθέτηση εκτός από ερώτηση, αν θέλετε λοιπόν να ακούσετε απάντηση, αφήστε με να απαντήσω. Ξέρετε πως δεν είμαι από αυτούς που μιλούν συνέχεια για το χθες, αλλά αν θέλουμε να κάνουμε αποτίμηση για το πώς φτάσαμε έως εδώ, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι αναλάβαμε μια χώρα καταχρεωμένη - γι' αυτό και «δραπέτευσε» η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2009. Εμείς μείναμε εκεί, δώσαμε τη μάχη μας. Και αυτό το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, είναι μια μικρή επιτυχία με μεγάλο κόστος, αλλά εγώ θα το λέω συνέχεια, ότι έχει διαμορφώσει συνθήκες για να φύγουμε προς τα εμπρός.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Η χώρα είναι καλύτερα απ' ό,τι ήταν το 2009;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το 2009, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Και αν φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, να έχουμε τον αριθμό των ανέργων που είπατε, να μειωθούν οι μισθοί, να γίνουν οι οριζόντιες περικοπές, αυτό συνέβη γιατί βρέθηκε κάποια στιγμή αντιμέτωπη η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με το δίλημμα: ή μειώνουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, ή δεν υπάρχουν συντάξεις και μισθοί.
                        Και αυτό, σας διαβεβαιώ ότι ήταν ένα πάρα πολύ σκληρό δίλημμα και για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην Κυβέρνηση, και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Βεβαίως, υπήρχε και η επιλογή των διαρθρωτικών αλλαγών, αποκρατικοποιήσεων, μείωσης των δαπανών...
Σ. ΚΛΙΜΑΚΗ: Ακούμε μόνο λόγια, χωρίς να έχουμε δει ουσιαστικά να γίνεται κάτι ως προς το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Τι έχουμε δει να γίνεται;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, το είπα μόνη μου στην αρχή. Και αν θέλετε, έχουμε κάνει αυτοκριτική και θα κάνουμε και ακόμα σκληρότερη. Αλλά νομίζω ότι, για το πώς φτάσαμε έως εδώ, έχει έρθει η ώρα να κάνουν αυτοκριτική όλα τα κόμματα, και αυτά που κυβέρνησαν και ήταν κόμματα εξουσίας και έχουν ευθύνη για το πώς φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, αλλά και τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν, τα οποία, όμως, με τη σταθερή τους άρνηση και αντίδραση, επηρέασαν το κλίμα όλης αυτής της διαδρομής.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Κυρία Γεννηματά, ακούω τον κ. Βενιζέλο τελευταία να μιλάει για την ανάγκη να γίνει μια γενναία και λυτρωτική αυτοκριτική, αλλά μέχρι τώρα έχει περιοριστεί σε γενικότητες. Δηλαδή, λέει «κάναμε λάθη, κάναμε καθυστερήσεις, κάναμε κακές επιλογές». Θέλω επί του συγκεκριμένου να πείτε ορισμένα πράγματα.
                        Για παράδειγμα: γιατί κάνατε ως Κυβέρνηση Παπανδρέου 9 μήνες να τοποθετήσετε τους Γενικούς Γραμματείς στα Υπουργεία; Γιατί κάνατε ως Κυβέρνηση Παπανδρέου 9 μήνες να τοποθετήσετε Διοικήσεις στα νοσοκομεία; Γιατί τοποθετήσατε τον Διοικητή του ΙΚΑ μετά από 8 μήνες, ένα στέλεχος που βρισκόταν δίπλα σας;
                        Και κυρίως γιατί, ενώ παρασκηνιακώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Στρος Καν, συζητούσατε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο εσωτερικό της χώρας το δαιμονοποιούσατε; Λέγατε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι καταστροφή και δείχνατε την Αργεντινή, ότι θα πάθουμε κι εμείς αυτά, άμα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρασκηνιακά, συζητούσατε για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, δημοσίως, αρνιόσαστε ότι θα το κάνετε. Και μετά, το κάνατε και εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Παππά, σας είπα και πριν ότι έχουμε κάνει πολύ σκληρή αυτοκριτική. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για όσα έγιναν αυτό το διάστημα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η αυτοκριτική είναι απαραίτητη, γιατί είναι μέρος της λύσης. Γιατί βλέπεις τα προβλήματα, τα αντιμετωπίζεις και ξέρεις τι δεν πρέπει να επαναλάβεις. Ναι, καθυστερήσαμε, δεν αντιδράσαμε όσο γρήγορα θα έπρεπε, καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε, δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές έτσι όπως θα έπρεπε - το παραδέχομαι αυτό. Υπήρξαν διατυπώσεις προεκλογικά, που δημιούργησαν προσδοκία πολύ μεγαλύτερη από την πραγματικότητα, και αυτό ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η αυτοκριτική, όμως, για ένα κόμμα κυβερνητικό έχει πρακτική απόληξη;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εκτός από το «συγνώμη» στον κόσμο, ποια είναι η πρακτική απόληξη; Να σας πω τι σημαίνει αυτοκριτική για μένα; Σημαίνει, έκανα λάθος, μάλιστα, το καταλαβαίνω. Ποιος είναι υπεύθυνος για το λάθος; Οι επικεφαλής. Θα είναι υποψήφιοι οι επικεφαλής που έκαναν λάθος και οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ; Γιατί αν κάνω αυτοκριτική, σημαίνει ότι κάνω αυτοκριτική για κάτι για το οποίο έκανα λάθος. Κάποιος το έκανε αυτό το λάθος. Δεν έγινε μόνο του. Έχει ευθύνη ο κ. Παπακωνσταντίνου; Θα είναι υποψήφιος ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει πιο έμπρακτη αυτοκριτική από το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης, που εκλέχθηκε με 10 μονάδες διαφορά, παραιτήθηκε και δεν ήταν υποψήφιος αρχηγός για το κόμμα του; Δεν είναι ανάληψη ευθύνης αυτό, γενναία ανάληψη ευθύνης και σκληρή αυτοκριτική και έμπρακτη;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που το λέτε, που ακούω στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να λέει, ότι ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε γιατί απέτυχε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν λέω ότι απέτυχε, είπα ότι ανέλαβε τις ευθύνες του και κατάλαβε...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ο ίδιος δεν το λέει αυτό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλοι έχουν ευθύνες για την πορεία έως εδώ - και σας είπα, και αυτοί που κυβέρνησαν, και αυτοί που δεν κυβέρνησαν. Ένας Πρωθυπουργός, όμως, είχε το θάρρος να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να δώσει διέξοδο, γιατί εκείνη τη στιγμή αυτό που χρειαζόταν η χώρα ήταν συναίνεση. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα και έχει ευθύνη ο πολιτικός κόσμος, και όχι μόνον ο πολιτικός κόσμος και νομίζω ότι, από τα λάθη μας, πρέπει να διδαχθούμε όλοι.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Κυρία Γεννηματά, από το στόμα του κ. Παπανδρέου, δεν έχει βγει η λέξη «συγνώμη». Τη λέξη «συγνώμη», την έχει πει ο κ. Βενιζέλος. Στην Ελλάδα, όμως, οι πολιτικοί λένε «συγνώμη» και μένουν, ενώ κανονικά θα έπρεπε να λένε «συγνώμη» και να φεύγουν. Αυτό λέει η κοινή λογική.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να θέσω και την ερώτηση συγκεκριμένα, γιατί υπάρχουν και δημοσιεύματα σχετικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές; Θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει ένα κάλεσμα πανστρατιάς σε όλα τα στελέχη και σε όλους τους Βουλευτές, που εκλέχθηκαν με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα, θα είναι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται όλες του τις δυνάμεις. Είναι μια δύσκολη αναμέτρηση, κανείς δεν κλείνει τα μάτια, ξέρουμε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια, ξέρουμε ότι υπάρχει οργή και θυμός. Θέλω όμως να πω εδώ, βλέποντας και παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις όλο αυτό το διάστημα, ότι υπάρχει μια αλλαγή στο κλίμα, υπάρχει μια θετική αλλαγή στο κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, αυτό που εγώ βλέπω, και όχι σε άμεση σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ενθαρρυντικό κατά την άποψή μου, είναι ότι ο κόσμος, από την κριτική και τη δυσαρέσκεια και την έκφραση του θυμού και της οργής, μεταφέρεται σε μια άλλη θέση, που είναι η θέση ότι «αναζητώ λύσεις, είμαι σε περίσκεψη, περιμένω να ακούσω πράγματα». Όταν το 80% του κόσμου λέει ότι θα πάει να ψηφίσει στις εκλογές και όταν βλέπουμε στις τελευταίες...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και οι μισοί θέλουν να τιμωρήσουν.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι αλήθεια αυτό. Μελέτησα πάρα πολύ την τελευταία δημοσκόπηση, που βγήκε τη Δευτέρα και, ενώ στη μία ερώτηση, που έλεγε ότι «θα πάω να ψηφίσω για να τιμωρήσω», ήταν αρκετά σημαντικά τα ποσοστά, ταυτόχρονα, ήταν περίπου ισάξια, ίσως και λίγο μεγαλύτερα τα ποσοστά, που έλεγαν «θα πάω να στηρίξω το κόμμα μου ή θα στηρίξω αυτόν που μου δίνει μια λύση με προοπτική, γιατί θέλω σταθερότητα».
                        Επομένως, υπάρχει μια αλλαγή, η οποία είναι αισιόδοξη αλλαγή και σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει λύσεις και προτάσεις. Και το ερώτημα είναι: ποιες είναι οι προτάσεις αυτή τη στιγμή, ποιοι είναι οι δρόμοι που ανοίγονται αυτή την ώρα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βεβαίως, θα το συζητήσουμε, γιατί αυτό είναι και το σημαντικό.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ως κόμμα, γιατί δεν σχολιάσατε, γιατί δεν κάνατε μια δήλωση να απαντήσετε στις δηλώσεις Λαγκάρντ που, στην ουσία, προέτρεψε τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν μνημονιακά, ή στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, που είπε ότι και οι εκλογές είναι ακόμη ένα εμπόδιο, το οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε; Δεν είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα, αντέδρασα σε μια αντίστοιχη δήλωση, λέγοντας δημόσια, ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στον Ελληνικό λαό τι πρέπει να κάνει. Ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει και ό,τι θέλει ο Ελληνικός λαός θα γίνει σ' αυτές τις εκλογές.
                        Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που ένα στέλεχος από το εξωτερικό λέει την προσωπική του άποψη, κάθε φορά να βγαίνουμε και να λέμε αυτά. 
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ένα στέλεχος από το εξωτερικό...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και στο κάτω-κάτω, δεν αισθανόμαστε ανασφάλεια. Εμείς, τη θέση μας την είπαμε, την εκφράσαμε: κανένας δεν θα υποδείξει στον Ελληνικό λαό τι θα κάνει και πώς θα κυβερνηθεί.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Προφανώς, οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Σόιμπλε ταιριάζουν και με τη δική σας ρητορική, εννοώ του κόμματός σας. Γιατί ο κ. Βενιζέλος βάζει τέτοιου τύπου τρομοκρατικά διλήμματα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και με τη ρητορική περί μετεκλογικής συνεργασίας, βεβαίως.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ακριβώς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποια είναι τα τρομοκρατικά διλήμματα, κ. Παππά; Θέλετε να μου εξηγήσετε ποια είναι τα τρομοκρατικά διλήμματα; Γιατί εμείς περιγράφουμε απλώς την πραγματικότητα. Αν η πραγματικότητα είναι δύσκολη, είναι ένα άλλο θέμα. Δεν προσπαθούμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η πραγματικότητα δεν γίνεται δύσκολη μόνη της.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Όταν ο κ. Βενιζέλος λέει ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο, μετά τις εκλογές, να έχουμε ένα Κοινοβούλιο, το οποίο θα συγκροτείται από δυνάμεις που είναι αντικοινοβουλευτικές, αυτό δεν είναι τρομοκρατικό δίλημμα; Όταν λέει, «δεν ξέρω πώς θα είναι η χώρα την επόμενη μέρα»;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρείτε κ. Παππά ότι, άνθρωποι που χαιρετούν ναζιστικά, ή που επιλέγουν τη βία και την αυτοδικία, μπορεί να αποτελούν λύση στα σημερινά προβλήματα της χώρας;
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Δεν εννοεί μόνον αυτούς ο κ. Βενιζέλος. Εννοεί και όλο το ρεύμα το αντιμνημονιακό, το οποίο υπάρχει και στην Αριστερά και στη Δεξιά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος σε αυτό που είπατε, εννοεί δυνάμεις ακριβώς σαν αυτές που περιέγραψα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν λύση. Αυτές οι δυνάμεις, όμως, έχουν βρει έδαφος και έχουν αναπτυχθεί πάνω στην απελπισία και στα αδιέξοδα. Υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε διεξόδους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος έχει πει ότι τα κόμματα της Αριστεράς συγκροτούν «το μπλοκ της δραχμής», άρα, το μπλοκ της ανευθυνότητας. Άρα, δεν εννοεί μόνο την άκρα Δεξιά ο κ. Βενιζέλος, βάζει και τα κόμματα της Αριστεράς μέσα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό είναι ένα δεύτερο ζήτημα και έρχεται να απαντήσει σ' αυτό που σας είπα πριν - ποιοι είναι οι δρόμοι που ανοίγονται στον Ελληνικό λαό και ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί. Να τις δούμε μία-μία;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να τις δούμε, αλλά η αντίληψή σας είναι, ΠΑΣΟΚ ή χάος; Ότι μόνον εσείς και τίποτε άλλο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, ίσα-ίσα. Η αντίληψή μας είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, για να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και να μπορέσει να διαμορφώσει ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις, που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με ποιους;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με αυτούς που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στην ευρωπαϊκή προοπτική, με εξαίρεση το ΚΚΕ, το οποίο έχει προτείνει μια άλλη πρόταση, πιστεύουν όλοι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και θα πρέπει να κληθούν όλοι σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, να πάρουν θέση υπεύθυνα και να απαντήσουν.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει Κυβέρνηση εθνικής ενότητας κυρία Γεννηματά;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έρχομαι τώρα σ' αυτό που με ρωτήσατε. Ποια είναι η μία άποψη, η άποψη των κομμάτων, που δεν έχουν μια πρόταση εξουσίας αυτή τη στιγμή; Υπάρχει το ΚΚΕ, που λέει «έξω από το ευρώ» - είναι μια ξεκάθαρη θέση, με την οποία διαφωνώ απόλυτα...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς διαφωνείτε...
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου, αλλά είναι μια ξεκάθαρη θέση. Και υπάρχουν και αυτοί, που λένε «ναι» στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά όχι στο μνημόνιο, δεν λένε κάτι άλλο, δεν μας λένε πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα εξασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις εάν δεν υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, δεν υπάρχει λοιπόν μια πρόταση σε σχέση μ' αυτό.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα, είναι μονόδρομος αυτό που ζούμε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να ολοκληρώσω: η δεύτερη πρόταση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που τι μας λέει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο κ. Σαμαράς; Η πρότασή του είναι, «θέλω να γίνω Πρωθυπουργός».
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Λέει ακριβώς ό,τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, ότι η αυτοδυναμία είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας, για να είναι δυνατή.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ, τα έλεγε αυτά σε άλλες εποχές. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, δεν μπορεί να βοηθήσει τον τόπο. Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε, τι ζητούν οι πολίτες. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι υπέρ των Κυβερνήσεων συνεργασίας. Και είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει καταφέρει να πείσει, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ούτε το δικό του ακροατήριο, ότι πρέπει να υπάρξει μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
                        Τα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχουν πεισθεί ούτε οι άνθρωποι που σκοπεύουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
                        Η τρίτη πρόταση, λοιπόν, είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, εγώ καταλαβαίνω και την πρότασή σας και έστω, αν μ' έναν τρόπο δεν θέλετε να την πείτε καθαρά, ότι στην πραγματικότητα η μοναδική πρόταση εξουσίας που έχετε είναι, ή το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο, ή το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί όλες τις άλλες δυνάμεις, τις έχετε αποκλείσει.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί το λέτε αυτό;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί τις έχετε αποκλείσει. Λέτε είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά είναι αντιμνημονιακοί και δεν γίνεται.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να εκφραστούν όλες αυτές οι δυνάμεις; Δεν θα πρέπει να εκφραστούν σ' αυτή την πορεία για τις εκλογές; Δεν πρέπει να έρθουν και να πουν υπεύθυνα πώς θα πληρωθούν οι μισθοί, πώς θα επιβιώσει η χώρα;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καμία αντίρρηση. Θα κληθούν λοιπόν να πουν την άποψή τους.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα μείνουν, λοιπόν, μόνο στην αντίδραση και στην άρνηση; Θα πάρουν υπεύθυνη θέση σ' αυτές τις εκλογές; Θα υπάρξει μια πρόταση διεξόδου από την κρίση; Αυτό περιμένει ο Ελληνικός λαός.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό είναι μια ευθύνη που έχουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να απαντήσουν σ' αυτά τα ερωτήματα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στις οποίες και απευθυνόμαστε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εγώ λέω για το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά τα πράγματα ως έχουν σήμερα και λέει: οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν μας κάνουν, έστω και αν είναι υπέρ της Ευρώπης, διότι είναι αντιμνημονιακές. Η άλλη είναι εκτός της Ευρώπης, δεν μας κάνει, μένει η Νέα Δημοκρατία. Γιατί δεν λέτε ότι η πρόταση εξουσίας είναι να πάτε από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία σε μια συγκυβέρνηση; Σεβαστό και θεμιτό είναι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι σας είπα κάτι εντελώς διαφορετικό. Σας λέω ότι, αυτοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούν απέναντι στον Ελληνικό λαό και να πουν ότι, εφόσον είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, πώς πιστεύουν ότι μπορεί η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα και αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που θα το στηρίξουμε όλοι; Πώς θα ξεφύγουμε από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα;
                        Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε αυτούς που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τους λέμε «τοποθετηθείτε». Δεν απευθυνόμαστε μόνο στη Νέα Δημοκρατία, κάνετε μεγάλο λάθος.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς, ωραία. Λοιπόν, επειδή οι μετρήσεις σε όλες τις δημοσκοπήσεις δίνουν ένα 70% με 80% του πληθυσμού να είναι υπέρ της Ευρώπης κι επειδή όντως είναι ένα διακύβευμα, εσείς λέτε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι συνδεδεμένη με αυτό που ζει σήμερα ο Έλληνας; Ότι η Ευρώπη είναι δηλαδή η ανεργία, η λιτότητα, η καταστροφή των επιχειρήσεων, η διάλυση της παραγωγικής βάσης κτλ; Αυτό είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας; Και μου λέτε ότι αυτό είναι μονόδρομος;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, κ. Λυριτζή.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ποιος είναι λοιπόν;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν δυσμενείς συσχετισμοί στην Ευρώπη, γιατί επικρατούν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και τα συντηρητικά κόμματα, αλλά στο χέρι μας είναι να είμαστε εκεί, να συμμετέχουμε, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτούς τους συσχετισμούς και να διαπραγματευθούμε.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για τη χώρα μας λέω, άλλη πολιτική υπάρχει;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και ταυτόχρονα, για τη χώρα μας, το είπα στην αρχή και το επαναλαμβάνω, επειδή ακριβώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, έχουμε πια περιθώριο για εθνική πολιτική. Όμως, αυτή την εθνική πολιτική, αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, για το οποίο μιλάμε και το οποίο σιγά-σιγά θα αναπτύξουμε - και ήδη χθες ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε πέντε πρώτα σημεία, που πιστεύουμε ότι μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση για τον Έλληνα πολίτη τον Ιούνιο - αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται συμφωνία, χρειάζεται υπεύθυνη στάση από όλα τα κόμματα, που πιστεύουν σε αυτή την πορεία.
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Μια ερώτηση: θεωρείτε αυτονόητο ότι, σε περίπτωση Κυβερνήσεως συνεργασίας, Πρωθυπουργός πρέπει να γίνει ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτά θα συζητηθούν την επομένη των εκλογών. Εγώ θέλω να σταθώ στο ότι ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που θα μας υποδείξει το πώς θα κυβερνηθεί την επομένη των εκλογών. Εμείς, το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι, θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
                        Και να σας πω και το εξής: προσωπικά, πιστεύω και το είχα πει, αρχικά για το ΠΑΣΟΚ και το επαναλαμβάνω και για τον τόπο, ότι ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Νομίζω ότι κρίθηκε η παρουσία του εκεί, με σημαντικά αποτελέσματα. Και αυτό νομίζω ότι είναι το ζητούμενο για το επόμενο διάστημα, η αποτελεσματική διοίκηση και πολιτική διεύθυνση του τόπου. Και θεωρώ ότι ο τόπος χρειάζεται την εμπειρία, τη δύναμη και τις διεθνείς σχέσεις που έχει αποκτήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε όλη αυτή την πορεία.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Άρα, λοιπόν, αυτό λέει η κυρία Γεννηματά...
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα, αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, θα διεκδικήσει ο κ. Βενιζέλος να είναι Πρωθυπουργός. Αν είναι η Νέα Δημοκρατία το πρώτο κόμμα, είναι θεμιτό να διεκδικεί ο κ. Σαμαράς;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επαναλαμβάνω: εγώ πιστεύω στα πλεονεκτήματα, στην αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου, θεωρώ ότι την έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ζητήματα, που θα τα απαντήσει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του και θα κριθούν μετά τις εκλογές.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, στο οποίο μπορείτε να τοποθετηθείτε προκαταβολικά, όταν λέτε ότι ο Ελληνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει, όταν δώσει την πρωτιά λοιπόν στη Νέα Δημοκρατία, εσείς τι θα πείτε μετά; Ότι δεν είχε την εμπειρία ο Σαμαράς, που έχει ο Βενιζέλος; Αφού ο Ελληνικός λαός τον βγάζει πρώτο κόμμα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω πως, αυτή τη στιγμή, δεν έχει αξία να κάνουμε σενάρια, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε ποια θα είναι τα ακριβή αποτελέσματα την επομένη των εκλογών.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ευχαριστήσουμε την κυρία Γεννηματά, η οποία, επειδή είναι και εκπρόσωπος του κόμματος, έχει τη δυνατότητα πολλαπλών εμφανίσεων στην τηλεόραση και, επομένως, θα τα ξαναπούμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα είστε και υποψήφια;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, θα είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή τη συζήτηση.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.