Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Λ. ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ: Η ΚΖ’ εφορεία αρχαιοτήτων δεν είναι Δ.Ο.Υ


Παρέμβαση της Δημοκρατικής Συμμαχίας Πιερίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σχεδίου νόμου σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ
Το θέμα φέρνει η Δημοκρατική Συμμαχία στη Βουλή
Άμεση ήταν ανταπόκριση του μέλους του πολιτικού συμβουλίου Λευτέρη Μωυσιάδη και του Προέδρου της τοπικής οργάνωσης Πιερίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νίκου Κάτσαβου στην ενημέρωση από τα στελέχη της ΚΖ’ εφορείας αρχαιοτήτων. Τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισκέφθηκαν την υπηρεσία και ενημερώθηκαν για το σχέδιο νόμου και το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ που ουσιαστικά καταργεί την ΚΖ’ εφορεία δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά καθώς όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα ή δυσλειτουργίες η συγκριμένη απόφαση, αλλά δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για την περιοχή μας.
To πλαίσιο του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», ως προς το μέρος που αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προβλέπονται συγχωνεύσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών του με στόχο την περικοπή δαπανών.
Με βάση το νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που καταργείται και συγχωνεύεται με δύο άλλους Νομούς (Θεσσαλονίκης και Κιλκίς), με τους οποίους όχι μόνο δεν έχει κοινά γεωγραφικά σύνορα αλλά ούτε καν μοιράζεται τον ίδιο στενό πολιτισμικό κύκλο, σε αντίθεση, μάλιστα με ότι συμβαίνει με άλλες Περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησος κ.λπ.), όπου διατηρούνται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά νομό.
Η συγχώνευση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό της Πιερίας, που για μια ακόμη φορά απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.
Η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ λησμονεί:
Έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του κόσμου, τον Όλυμπο, ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο στη Βόρεια Πιερία (Πύδνα, Μεθώνη κλπ.) και την περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Δίον, Λείβηθρα, Ηράκλειο/Πλαταμών κλπ.)
  • Το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχει ήδη εντάξει 4 έργα που υλοποιούνται με αυτεπιστασία (Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 € (συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων υποέργων των ΟΤΑ που υλοποιούνται υπό την επίβλεψη της ΚΖ’ ΕΠΚΑ). Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι επίκειται η υποβολή μελετών ωρίμανσης επιπλέον έργων.
  • Πως η ΚΖ’ ΕΠΚΑ υλοποιεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων (Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιορτές Πανσελήνου, Μέρα Μουσείων κλπ).
  • Πως η κατάργηση της ΚΖ’ ΕΠΚΑ δεν εξυπηρετεί οικονομικούς σκοπούς, καθώς η Υπηρεσία φιλοξενείται σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση από τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
  • Πως η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί προβλήματα, καθώς οι πολίτες του Νομού, στερούμενοι την άμεση επικοινωνία με μία Υπηρεσία που έχει έδρα στην περιοχή τους, ακόμα και για τις απλούστερες υποθέσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και την χρονική καθυστέρηση.
Και για τους παραπάνω λόγους η Δημοκρατική Συμμαχία θα φέρει το θέμα άμεσα στη Βουλή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.