Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Ενισχύεται η διαφάνεια στην δημόσια ζωή


- Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου 75 Βουλευτών για αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» 

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε από πολλούς η συνεδρίαση της Βουλής στην οποία τροποποιήθηκε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες». 

Πρόκειται για μια από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου πρόταση νόμου η οποία κατατίθεται από βουλευτές γίνεται δεκτή στο σύνολό της από την Κυβέρνηση και αποτελεί νόμο του κράτους. 

Η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου η οποία έχει συνυπογράψει την συγκεκριμένη πρόταση, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: 

«Η πρόταση αυτή ενισχύει την διαφάνεια στον δημόσιο βίο και είναι σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην διαχείριση της κρίσης. 
Αυτή τη στιγμή που οι πολίτες αναζητούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματά τους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που τους εκπροσωπούν δεν έχουν αποκτήσει περιουσία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι οι διαδικασίες εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης θα πρέπει να είναι το ίδιο ευέλικτες με το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά την διαδικασία δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από την δήλωση «πόθεν έσχες». 

Πρέπει το κράτος να μπορεί σε γρήγορο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσει την περιουσία η οποία έρχεται στην κυριότητά του γιατί σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτή των σχολαζουσών κληρονομιών». 

Ακολουθούν οι βασικοί άξονες της ομιλίας της κας Μίχου. 



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, 

Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο ουσιαστικός έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» βουλευτών, δημόσιων λειτουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και άλλων κατηγοριών προσώπων. 

Η πρόταση αυτή ενισχύει την διαφάνεια στον δημόσιο βίο. 

Εδώ θέλω να θυμίσω ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι παράλληλα – για να μην πω πρωτίστως – κρίση αξιών και προτύπων. 

Γι’ αυτό πιστεύω βαθύτατα ότι αυτή τη στιγμή που οι πολίτες αναζητούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματά τους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που τους εκπροσωπούν δεν έχουν αποκτήσει περιουσία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Πρέπει, λοιπόν, να συμβάλλουμε για τιμωρία των πραγματικών ενόχων. Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν πρέπει να έχει θέση στην ελληνική βουλή, ούτε φυσικά στην ελληνική κοινωνία. 

Ο ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων των υπόχρεων προσώπων είναι ένα πολύ βασικό όπλο στη μάχη κατά της διαφθοράς. 

Στην σημερινή εποχή η ταχύτητα με την οποία μπορεί κάποιος να μετακινήσει χρήματα μεταξύ τραπεζών και χρηματιστηρίου είναι ιλιγγιώδης. Ο έλεγχος, λοιπόν, θα πρέπει να είναι εξίσου ταχύς και ευέλικτος. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικές οι διατάξεις που αφορούν: 

- την ηλεκτρονική επεξεργασία του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα καταγράφονται ανά κατηγορία και θα αναφέρεται η αξία τους και όχι να έχουμε δηλώσεις στοιβαγμένες σε υπόγεια (άρθρο 2). 

- την επέκταση του ελέγχου σε όλα τα πρόσωπα που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 μέχρι σήμερα καθώς και για τους στενούς τους συγγενείς για τους οποίους επιβάλλεται αναδρομικός έλεγχος (άρθρο 1). 

- την δήλωση παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν έχει, τυχόν, καταγραφεί στην δήλωση «Πόθεν Έσχες» (άρθρο 4) καθώς και 

- τις ποινικές κυρώσεις για όσους συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Κάμπτεται έτσι οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο. (άρθρα 6 και 7). 

Κύριε Πρόεδρε, 

Στο πρόσφατο παρελθόν και με αφορμή την απόφαση για έρευνα στους λογαριασμούς που τυχόν διατηρούν βουλευτές στην Ελβετία είχα καταθέσει μία πρόταση για άνοιγμα όλων τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν πολιτικά πρόσωπα, όπου αυτοί κι αν βρίσκονται. 

Νομίζω ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου συμβάλει σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση και ουσιαστικά την υλοποιεί. 

Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι οι διαδικασίες εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης θα πρέπει να είναι το ίδιο ευέλικτες με το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά την διαδικασία δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από την δήλωση «πόθεν έσχες». 

Πρέπει το κράτος να μπορεί σε γρήγορο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσει την περιουσία η οποία έρχεται στην κυριότητά του γιατί σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτή των σχολαζουσών κληρονομιών. 

Πρόκειται για περιουσίες οι οποίες λιμνάζουν για χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. 

Με αυτές τις σκέψεις υποστηρίζω την παρούσα πρόταση νόμου γιατί είναι μια σημαντική και δημιουργική πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.