Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στάση αλληλεγγύης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ» ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Hannes Swoboda, Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη χθεσινή αποδοχή από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου πακέτου της Τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο Hannes Swoboda είπε:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη. Ενώ θεωρούμε θετικό το ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αποδεχτεί το πακέτο μέτρων, εμείς, ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, εξακολουθούμε να μη συμφωνούμε με τα μέτρα που αυτό περιέχει.

«Αντί να προσφέρουμε μόνον σκληρά μέτρα λιτότητας στους ανθρώπους, πρέπει να επιδιώξουμε μια εναλλακτική έξοδο από την κρίση βασισμένη σε μέτρα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ελληνικό λαό και με τους ειδικούς στην Ελλάδα. Έχουμε, συνεπώς, αποφασίσει να στείλουμε μια εναλλακτική "τρόικα" στην Ελλάδα. Αυτή θα συμπεριλαμβάνει τρία υψηλού επιπέδου και έμπειρα μέλη της Ομάδας μας που θα βρουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους εκεί».
Όσον αφορά την πρόσφατη υποβάθμιση διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, o Hannes Swoboda πρόσθεσε:

«Έχει πλέον γίνει συνήθεια οι ευρωπαϊκές χώρες να υποβιβάζονται πάντα λίγο πριν τις συνεδριάσεις ή τις συζητήσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Πόσο καιρό λοιπόν θα πάρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει δε λειτουργεί στην Ευρώπη;

«Είναι σπάνιο εμείς ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να συμφωνούμε με τους οίκους αξιολόγησης αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: ούτε οι αγορές αλλά ούτε και οι λαοί αποδέχονται τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται σήμερα. Επικρίνουμε έντονα την οικονομική πολιτική όπως αυτή έχει χαραχθεί στην Ευρώπη σήμερα ".

Η Μαριλένα Κοππά επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ, δήλωσε :

Η στάση αλληλεγγύης της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας, μας δίνει την ελπίδα ότι σταδιακά θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε το συντηρητικό συσχετισμό δυνάμεων που κυριαρχεί στην Ευρώπη, και θα υιοθετηθούν προτάσεις που δίνουν ουσιαστική απάντηση στη κρίση. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, και το πράττει, να τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση της στο μνημόνιο που ψηφίστηκε την Κυριακή. Γνωρίζουμε όμως όλοι καλά ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η ακραία δημοσιονομική πειθαρχία, όπως έχει φανεί στην πράξη δεν απαντούν αποτελεσματικά στην ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.