Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΛΕΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Δήλωση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γ.Παπακωνσταντίνου, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τον ορυκτό πλούτο
 
 
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδας για θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την εφαρμογή του Ν.4014/2011, απαντώντας σε ερώτησεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Δημοσιογράφος: Σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, πόσο θα βοηθήσει τις επενδύσεις, και κατά πόσο υπήρχαν σκόπελοι για την ανάπτυξη;
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε πλέον στη χώρα μας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που μαζί με τις Υπουργικές Αποφάσεις, μειώνουν κατά πολύ το χρόνο έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, μειώνουν τον αριθμό των αδειών που απαιτούνται - γιατί στη χώρα μας είχαμε δεκαπλάσιο αριθμό από τις άλλες χώρες.
 
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διευκολύνουμε τις επενδύσεις, ανοίγουμε θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα προστατεύουμε ουσιαστικά το περιβάλλον. Διότι μέχρι τώρα, κάναμε ότι προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά στην πράξη απλώς αποθαρρύναμε τις επενδύσεις. Για να έχουμε μια αίσθηση της διαφοράς, τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν επενδύσεις, τουριστικές, εμπορικές, βιομηχανικές, που φέρνουν θέσεις εργασίας.
 
Δημοσιογράφος: Μέχρι σήμερα, πόσο καθυστερούσαν;
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μέχρι σήμερα καθυστερούσαν πολύ, μέχρι και 20 μήνες και παραπάνω για μεγάλα έργα, καθώς είχαμε πολλαπλές υπογραφές Υπουργών. Τώρα αυτός ο χρόνος μειώνεται δραστικά.
 
Δημοσιογράφος: Κι όσον αφορά στις δοσοληψίες που υπήρχανε μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων;
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσο υπάρχει μια πολύ πλοκη διαδιακασία, η οποία κρατά πολύ χρόνο, τόσο βεβαίως ενθαρρύνεται η συναλλαγή και η διαφθορά. Με τις αλλαγές που κάνουμε, με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, με την ηλεκτρονική ταυτότητα του έργου, που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες, δίνουμε ένα πολύ σημαντικό χτύπημα σε οποιαδήποτε συναλλαγή και διαφθορά.
 
Δημοσιογράφος: Έχει εντοπιστεί κάτι τέτοιο;
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι γνωστό ότι στο ζήτημα της λειτουργίας θεμάτων χωροταξικού χαρακτήρα και στις περιβαλλοντικές μελέτες υπάρχουν αρκετά κρούσματα διαφθοράς. Εμείς, όπου τα βρίσκουμε, τα χτυπάμε. Αλλά νομίζω ότι για να χτυπήσεις ουσιαστικά τα κρούσματα αυτά, πρέπει να αλλάξεις το πλαίσιο μες το οποίο λειτουργούν. Και αυτό κάνουμε με το νόμο αυτό.
 
Δημοσιογράφος: Τι έχετε να μας πείτε για τον ορυκτό πλούτο και τις προσπάθειες άντλησης πετρελαίου από τη χώρα μας;
 
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε μερικές εβδομάδες, θα ανακοινώσουμε τις εταιρείες που θα αναλάβουν να κάνουν σεισμικές έρευνες στη χώρα, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς οι οχτώ μεγαλύτερες χώρες του κόσμου παρουσιάστηκαν σε αυτή την πρόσκληση που απευθύναμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε τα πρώτα γεωτρύπανα στην διαδικασία μελέτης έρευνας για εξόρυξη στα οικόπεδα που έχουμε ήδη προκηρύξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.