Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου: Δυνατότητα περιβαλλοντικής αδειοδότησης υφιστάμενων κάμπινγκ



Μετά από ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου για τα προβλήματα αδειοδότησης και λειτουργίας που αντιμετωπίζουν προϋφιστάμενες του 1993 επιχειρήσεις κάμπινγκ, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει τη δυνατότητα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Οι επιχειρήσεις κάμπινγκ, κυρίως μικρής έκτασης και δυναμικότητας που λειτουργούσαν πριν από το 1993, όταν κατασκευάστηκαν δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, λειτουργούσαν νόμιμα, ενώ διέθεταν σε ισχύ το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και συνεπώς δεν μπορούσαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Ν. 3799/09.
  Επίσης διαθέτουν Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αφορούν το αποχετευτικό σύστημα και τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, οπότε από άποψη ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος τηρούν όλες τις προϋποθέσεις, αδυνατούν όμως, είτε λόγω πολεοδομικών κανονισμών είτε άλλων διοικητικών ρυθμίσεων να αποκτήσουν την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα.

Όπως η αρμόδια υπηρεσία ΥΠΕΚΑ (Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής) μετά την ψήφιση του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21.9.2011) και ειδικότερα των άρθρων 9,23 και 24 προκειμένου να προωθηθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση των οργανωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων (κάμπινγκ), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 9, θα πρέπει στα δικαιολογητικά του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να περιλαμβάνεται αποδεικτικό υποβολής δήλωσης για την υπαγωγή των εγκαταστάσεων στα άρθρα 23 και 24 του Νόμου περί ρύθμισης αυθαιρέτων, εφόσον βεβαίως δεν υπάρχουν οι σχετικές οικοδομικές άδειες.

Το άρθρο 9
Υφιστάμενα έργα και δραστηριότητες στερούμενα περιβαλλοντικών όρων
1. Σε περίπτωση αιτήματος φορέα υφιστάμενου έργου ή δραστηριότητας κατηγορίας Α ή Β για την τροποποίηση, βελτίωση, εκσυγχρονισμό ή επέκτασή του, και το οποίο δεν διαθέτει περιβαλλοντικούς όρους ή έχει κατασκευαστεί κατά παράβαση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων αποδεδειγμένα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, μπορεί να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, στο σύνολό του, με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Τυχόν μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου συνεπάγεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας.
2. Για έργα και δραστηριότητες Α κατηγορίας της παραγράφου 1 και προκειμένου να εκδοθεί ΑΕΠΟ απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σε επίπεδο Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για έργα ή δραστηριότητες Α1 υποκατηγορίας ή στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έργα ή δραστηριότητες Α2 υποκατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.