Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Θ. Παπαγεωργίου «Να μην πληγεί περαιτέρω η καπνοκαλλιέργεια με τη νέα Οδηγία της Ε.Ε. για τα προϊόντα καπνού»



Τις απόψεις και τις ανησυχίες των φορέων των καπνοπαραγωγών της Ελλάδος για περαιτέρω απαγορεύσεις και αρνητικές επιπτώσεις στην καπνοκαλλιέργεια μετέφερε με επιστολές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας κ. john Dalli και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Matthias Groote απέστειλε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ενόψει της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού.

Ο κ. Παπαγεωργίου στις επιστολές του επισημαίνει πως στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ανησυχία των φορέων του καπνικού κλάδου ως προς ορισμένες επιλογές πολιτικής της υπό αναθεώρηση Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και τα διάφορα μέτρα που προτείνονται και τονίζει:
«Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρώτιστη έννοια όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το κάπνισμα, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω και τις δικές μας ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων, ιδιαιτέρως σε χώρες όπως η Ελλάδα που, αφενός πλήττονται με οξύτατο τρόπο από την οικονομική κρίση και αφετέρου, παρουσιάζουν τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως π.χ. η μονοκαλλιέργεια καπνού σε ακριτικές και υποβαθμισμένες περιοχές.»

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως μέτρα κατά της καπνοπαραγωγής και απαγορεύσεις που δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά δεν οδηγούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ αντίθετα θα προκαλέσουν σειρά άλλων οικονομικών (λαθρεμπόριο, μείωση κρατικών εσόδων) και κοινωνικών συνεπειών (ανεργία). Για τους λόγους αυτούς ζητά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. να εξετάσουν όλες τις νομικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους της υπό αναθεώρηση Οδηγίας καθώς και τους εθνικούς καταναγκασμούς και ιδιαιτερότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.