Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

30% ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΖΗΤΑΝΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ 25 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.



Θέμα: «Αναγκαία μέτρα για το κούρεμα στα δάνεια»  
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Αντιπρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της συνολικής μας πρότασης για ισοδύναμα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας,  επανερχόμαστε για το συγκεκριμένο θέμα των δανείων των νοικοκυριών.  
Η μεγάλη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων που είχαν συνάψει στο παρελθόν, υπό εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. 
Το πρόβλημα αυτό,  αν δεν αντιμετωπιστεί,  θα διογκώνεται καθημερινά,  οδηγώντας σε ομηρία και οικονομικό αδιέξοδο μεγάλο μέρος της κοινωνίας. 
Σήμερα, οι τράπεζες προχωρούν σε ορισμένες ρυθμίσεις, αλλά με κανόνες που καθορίζουν οι ίδιες και επιβαρύνουν τους δανειολήπτες.  
Οι εξαγγελίες και αποφάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι προς την θετική κατεύθυνση και ικανοποιούν τη θέση ότι, ανεξάρτητα από τα βάρη του Μνημονίου, η Κυβέρνηση   και το Κοινοβούλιο έχουν την δυνατότητα και την υποχρέωση να πάρουν επείγοντα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Οι εξαγγελίες   αυτές όμως αφορούν
μόνο τους Δημοσίους Υπαλλήλους, δίνουν μόνο επιμήκυνση και όχι κούρεμα χρέους και επιτοκίων. 

Γι’ αυτό προτείνουμε:  
Για όλες τις μορφές δανείων  (καταναλωτικά,  στεγαστικά,  πιστωτικές κάρτες) και σε όλες τις Τράπεζες.
Επ’  αυτού  (δηλαδή επί των επιπτώσεων στις τράπεζες),  σημειώνουμε ότι αυτές θα χάσουν δια της διαγραφής («κούρεμα»)  ένα ποσοστό 30%,  που όμως αντιστοιχεί σε ποσά που είναι αμφίβολο έως αδύνατο να εισπραχθούν ως επισφαλείς πλέον απαιτήσεις,  ενώ,  βάσει της πρότασής μας,  με την μερική κάλυψη των απωλειών  τους, μέσω των δανείων ανακεφαλαίωσης, θα εισπράξουν μέρος των προς διαγραφή επισφαλών αυτών απαιτήσεων, ενώ θα αποτραπεί έτσι η μεταφορά σε επισφάλεια του μεγαλύτερου όγκου των δανείων των παραπάνω κατηγοριών.  
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθούν δυο μείζονες στόχοι: 
α)  η υλοποίηση ενός ισοδύναμου κοινωνικά μέτρου ανακούφισης των νοικοκυριών, μέσω του κουρέματος του κεφαλαίου  και των επιτοκίων των δανείων
β) η αποτροπή μιας ελληνικής επανάληψης του  «μαύρου 2008» των ΗΠΑ με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων,  λόγω μαζικών πλειστηριασμών υποθηκευμένων κατοικιών,  που οδήγησε στη χρεωκοπία μεγάλων αμερικανικών τραπεζών και στην οικονομική κρίση. 

Με εκτίμηση
Οι Βουλευτές
1. ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
2. ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ
3. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
4. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5. ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦ
6. ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
7. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ
8. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
9. ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟ
10. ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
11. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
12. ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
13. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
14. ΝΤΑΛΑΡΑ ΑΝΝΑ
15. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
16. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
17. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
18. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
19. ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
20. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
21. ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
22. ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ
23. ΤΣΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
24. ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
25. ΦΡΑΓΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1 σχόλιο :

  1. Για όλους τους δανειολήπτες πρέπει να υπάρξει κούρεμα των δανείων 30% και πρόσθετο κούρεμα 20 με 30% στα ελβετικά , καθότι ήταν μια απάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.