Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 Η Ν.Δ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 6%


Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον Ρ/Σ REAL FM και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώρος Παπακωνσταντίνου είναι μαζί μας. Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι, κυρία Μακρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν είδαμε χθες και την κατάθεση του κ. Προβόπουλου στη Βουλή ο οποίος Προβόπουλος είπε πολλά και σημαντικά. Θα ξεκινήσω κ. Παπακωνσταντίνου για να τα πούμε ένα – ένα από τις 9 Σεπτεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος του 2009 ο κ. Προβόπουλος είπε ότι σας είχε ενημερώσει και προσωπικά μαζί με τον κ. Παπανδρέου και την κυρία Κατσέλη για την πορεία του ελλείμματος, ότι αυτό το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο. Όταν δηλαδή εσείς ένα μήνα πριν από τις εκλογές επιμένατε ακόμη ότι λεφτά υπάρχουν.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μακρή, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση, πριν απαντήσω στο συγκεκριμένο. Γιατί ακούω τις τελευταίες μέρες διάφορα περί αιχμών, καταθέσεων – φωτιά που καίνε τον Παπακωνσταντίνου και τον Παπανδρέου. Ακούω διάφορα τέτοια, τα διαβάζω σε διάφορα blogs και σε ορισμένες εφημερίδες και αναρωτιέμαι, κυρία Μακρή, γιατί δεν διαβάζουμε κάποια από τα πράγματα που έχουν πράγματι ειπωθεί και όχι πράγματα που κατασκευάζονται; Γιατί, για παράδειγμα, δεν διαβάζω τίποτα για το γεγονός ότι ο κ. Κοντοπυράκης, θυμάσται ποιος είναι ο κ. Κοντοπυράκης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτός ο οποίος είχε πει ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 25% υψηλότερο εξαιτίας της πορνείας, αν το θυμόμαστε. Ο κ. Κοντοπυράκης, λοιπόν, είπε «εγώ δεν ξέρω πώς γίνεται το έλλειμμα, ρωτήστε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Έδειξε, δηλαδή, πολύ καθαρά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα 6%, για τα ψευδή στοιχεία που στάλθηκαν στις 2 Οκτωβρίου. Ή δεν διαβάζω τίποτα τον κ. Σιδηρόπουλο, τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, επί Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου, οποίος ρωτήθηκε από Βουλευτή, «το 6% που στείλατε στις 2 Οκτωβρίου έγινε για πολιτικούς λόγους ή λόγω των εκλογών»; Και απαντά «όχι, ήταν για εθνικούς λόγους, ξέρετε, επειδή δανειζόμασταν. Άρα, παραδέχεται ότι υπήρξε παραποίηση του ελλείμματος. Κυρία Μακρή αναρωτιέμαι, γιατί δεν διαβάζουμε τίποτα από όλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Οι καταθέσεις είναι πολλές, σε αυτό έχετε δίκιο και πολλών κατηγοριών. Όμως εδώ έχουμε τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος φωτίζει πολιτικά κάποια θέματα. Γιατί το να ξέρατε εσείς πόσο ακριβώς είναι το έλλειμμα δεν είναι ποινικό το οποίο ψάχνει η Εξεταστική, είναι βαθιά πολιτικό όμως στο πόσο κοροϊδέψατε και ξεγελάσατε ή πόσο ειλικρινής ήταν η προεκλογική σας περίοδος και καμπάνια. Τι σας είχε πει ο κ. Προβόπουλος;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μακρή, να παίρνουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Εξεταστική Επιτροπή ψάχνει το ποιος παραποίησε στοιχεία του ελλείμματος του 2009. Αυτό ψάχνει η Εξεταστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μην μένετε όμως στο ποινικό κομμάτι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, με συγχωρείτε, η Εξεταστική Επιτροπή έχει γίνει για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Θα απαντήσω σε αυτό ακριβώς που λέτε για τον Προβόπουλο, μην ανησυχείτε. Αλλά αναρωτιέμαι, γιατί όλη η συζήτηση έχει στραφεί στο ότι μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι άλλο μετά τον Οκτώβριο και γιατί δεν το χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ καλύτερα το έλλειμμα του Οκτωβρίου; Και κανείς δεν λέει, «με συγχωρείτε ο κ. Προβόπουλος βγήκε και η Τράπεζα της Ελλάδος - όπως πολύ σωστά λέτε - είχαν βγάλει ένα δελτίο στατιστικής, το οποίο έλεγε ότι ήταν ήδη 10% το έλλειμμα, τον Οκτώβριο, σε ταμειακά στοιχεία. Κι αυτό μας είχε πει ο κ. Προβόπουλος προεκλογικά, ότι το έλλειμμα θα έχει διψήφιο νούμερο. Βεβαίως, μας το είχε πει ο κ. Προβόπουλος. Είναι γνωστό, το έχουμε πει και εμείς οι ίδιοι προεκλογικά, κυρία Μακρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, επιβεβαιώνετε ότι ο κ. Προβόπουλος ένα μήνα πριν από τις εκλογές σας είχε μιλήσει για διψήφιο έλλειμμα και σας είχε πει για το 10%. Αυτό λοιπόν ένα έλλειμμα…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μακρή, ο κ. Προβόπουλος, ένα μήνα πριν τις εκλογές, το έχουμε πει και εγώ και ο κ. Παπανδρέου επανειλημμένα, μας είχε πει ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα το έλλειμμα θα παέι σε διψήφιο νούμερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι ωραία, σε διψήφιο νούμερο, το ξέρατε. Αυτό δικαιολογούσε το να λέτε λεφτά υπάρχουνε; Αντί να κινητοποιηθείτε αμέσως και να πείτε παραμονές των εκλογών ότι εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και πρέπει να πάρουμε αμέως μέτρα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είχε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Αλλά και για την περίφημη φράση, γιατί εδώ πάει να ενοχοποιηθεί ο Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν» και εγώ για την φράση του «Τιτανικού», αλλά όχι αυτοί που μας έφεραν εδώ. Αυτό είναι απολύτως ακατανόητο, θα μου επιτρέψετε να το πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι και τόσο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί εκείνοι καταδικάστηκαν με μι αεκλογική διαφορά 10%. Ο λαός εναπόθεσε τις ελπίδες του σε εσάς για να του πείτε την αλήθεια και να ισιώσετε το στραβό τιμόνι. Γιατί ήταν στραβό το τιμόνι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς λοιπόν, κυρία Μακρή, τρεις εβδομάδες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, και αφού έχουμε την πραγματική εικόνα, ότι το έλλειμμα ήταν 12,5% με τα αστοιχεία που είχαμε τότε - τελικά, το έλλειμμα βγήκε 16%, για να καταλαβαινόμαστε - καταθέσαμε στη Βουλή έναν προϋπολογισμό, ο οποίος μείωνε το έλλειμμα κατά τέσσερις μονάδες. Άρα, είχαμε απόλυτη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, κάναμε ένα προϋπολογισμό περιοριστικό, για να μειωθεί το έλλειμμα. Και αν δεν πιστεύετε εμένα, ακούστε τον κ. Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε αν άργησε η Ελλάδα να πάρει μέτρα και απάντησε «μόλις κατάλαβε η νέα κυβέρνηση πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, άρχισε να πάρει μέτρα. Εκ των υστέρων φάνηκε ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή», λέει ο κ. Γιούνκερ. Μην ακούτε εμένα, ακούστε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή, ο οποίος έβλεπε την κατάσταση και την ήξερε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Παπακωνσταντίνου όλοι θυμούμαστε να υπάρχει διαφωνία στο Υπουργικό Συμβούλιο για το να θα πρέπει να παγώσουν οι μισθοί πάνω από τα 2000 ευρώ ή δεν πρέπει ν απαγώσουν οι μισθοί. Όλοι θυμόμαστε το επίδομα αλληλεγγύης το οποίο για καλό το δώσατε, δεν το δώσατε για κακό του κόσμου αλλά αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι δεν ήταν η στιγμή για να δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης γιατί το πλήρωσαν τα ίδια τα στρώματα στο πολλαπλάσιο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παράλληλα, με το επίδομα αλληλεγγύης μπήκε και έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και, άρα, το έλλειμμα του 2009 μειώθηκε ως αποτέλεσμα των δύο αυτών πράξεων. Μην τα λέμε μισά, κυρία Μακρή, να τα λέμε ολόκληρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Προβόπουλος είπε χθες ότι αν τα μέτρα, του μνημονίου τα μέτρα είχαν παρθεί τον Οκτώβριο, αυτά τα σκληρά και ανάλγητα μέτρα δεν θα είμασταν τουλάχιστον υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας αυτή τη στιγμή.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, ο κ. Προβόπουλος χθες, για να διαβάζουμε προσεκτικά αυτά που είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι αν είχαν παρθεί μέτρα νωρίτερα, μπορεί να τα είχαμε γλιτώσει όλα αυτά. Και βεβαίως, αναφέροντας το νωρίτερα, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι τον Οκτώβριο θα πάρει μέτρα και να αναστρέψει μια πορεία και μια δυναμική ενός ελλείμματος που ήταν ήδη 10%. Εννοούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Θα έστελνε όμως η κυβέρνηση ένα σήμα, δεν θα άφηνε έξι μήνες να διαρρεύσουν.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωραία, να κάνουμε μια άσκηση, κυρία Μακρή; Το έλλειμμα το 2009 τελικά ποιο ήτανε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 15,7, το έχουμε εμπεδώσει. 15,4, με συγχωρείτε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωραία. Για να μπορέσει, λοιπόν, κάποιος να φτάσει σε μονοψήφιο νούμερο - όπως ακούω τη Νέα Δημοκρατία να λέει ότι εύκολα θα μπορούσαμε να το περιορίσει στο εννέα - θα έπρεπε να πάρει μέτρα έξι μονάδων του ΑΕΠ. Έξι μονάδες στο ΑΕΠ, κάνω ένα μικρό υπολογισμό είναι μέτρα 15 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Μαζί με την ύφεση, σημαίνει ότι απατιούνται μέτρα 18 δισ. ευρώ. Τα οποία θα έπρεπα να παίρναμε τον Οκτώβριο. Δηλαδή για να καταλάβετε, 18 δισ. ευρώ είναι όλη η μισθοδοσία του Δημοσίου, κυρία Μακρή. Ας είμαστε λίγο σοβαροί και να μιλάμε με αίσθηση της πραγματικότητας για τα νούμερα και όχι στον αέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σοβαροί είμαστε κύριε Υπουργέ…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δηλαδή περίμενε κάποιος η νέα κυβέρνηση, τον Οκτώβριο, να ανακοίνωνε μέτρα περιοριστικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, κανείς δεν το ζητάει αυτό στην ολότητά του…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επομένως, πώς το λέτε αυτό; 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς ένα βήμα από τη στιγμή που καταλάβατε και ξέρετε…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έγινε η κατάθεση του προϋπολογισμού, κυρία Μακρή. Με συγχωρείτε, τις πρώτες ημέρες που ήμουν στο γραφείο μου, έλαβα μια επιστολή από τον Διοικητή του ΙΚΑ. Το κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής - τον οποίο είχε ορίσει η Νέα Δημοκρατία, δεν τον όρισα εγώ - και λέει ότι «εγώ έστειλα μια επιστολή στον Παπακωνσταντίνου με την οποία του ζητούσα 1,4 δισ. για να πληρώσω συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου». Να μη το έκανα; Να μην πληρώναμε τις συντάξεις; Και μάλιστα λέει ο συγκεκριμένος Διοικητής ότι «αυτό το ήξερε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Παπαθανασίου, του το είχα πει από το καλοκαίρι». Παρόλα αυτά έστειλε έλλειμμα 6%. Λοιπόν, εγώ είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσουμε για το κατά πόσο έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα πιο νωρίς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Γιατί εδώ είναι…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και έχω απόλυτη επίγνωση και μνήμη των συζητήσεων που γινόντουσαν εκείνη την εποχή. Και θυμάμαι, πάρα πολύ καλά, και τη συζήτηση στη Βουλή για το πάγωμα μισθών στα 2.000 ευρώ, τα θυμάμαι όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Αλλά όποιος επικεντρώνεται σε αυτό και δεν θέλει να δει ότι ήταν ένα τρένο, το οποίο έτρεχε με χίλια και το οποίο δεν σταματούς κι η μόνη ελπίδα ήταν να κάνεις έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, ο οποίος θα συγκρατούσε τα ελλείμματα, όπως και καταθέσαμε, πολύ φοβάμαι ότι προσπαθεί να αποσείσει ευθύνες από εκεί που πραγματικά υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου είναι αδύνατον σε αυτή την πορεία να μην κάνατε λάθη. Εκ των υστέρων φαίνεται ότι έχουν γίνει λάθη γιατί φαίνεται από τα στοιχεία της οικονομίας. Και η ύφεση και η ανεργία και όλα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, με συγχωρείτε, αν μου επιτρέπετε, προφανώς και κάναμε λάθη και εγώ είμαι ο πρώτος που θα το παραδεχτώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι ποια είναι αυτά… και θέλω να μου πείτε ποια είναι αυτά γιατί όλα δεν τα κάνατε σωστά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι η ύφεση το αποτέλεσμα του λάθους της δικής μας πολιτικής. Η ύφεση είναι συνέπεια του γεγονότος ότι κλείνει η χρονιά με 36 δισ. έλλειμμα, ως αποτέλεσμα αυτή η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί και πρέπει να κάνει περιοριστικές πολιτικές, οι οποίες προφανώς δημιουργούν ύφεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το λάθος, λοιπόν, είναι ότι η χώρα βρέθηκε με ένα έλλειμμα 36 δισ. και ένα χρέος 300 δισ.. Θέλετε να χρεωθώ εγώ το έλλειμμα της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως θέλετε να χρεωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι το 2008…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να χρεωθείτε τις δικές σας πολιτικές θέλω… η Νέα Δημοκρατία ότι ήταν να χρεωθεί, το χρεώθηκε. Εγώ θέλω να χρεωθείτε τη δική σας πολιτική και να μου πείτε κύριε υπουργέ…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, δεν είναι έτσι όπως τα λέτε, γιατί, αυτή τη στιγμή, εγώ ακούω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποδέχεται ποιο είναι το μέγεθος του ελλείμματους του 2009. Η τελευταία του επίσημη δήλωση για το έλλειμμα του 2009 είναι ότι είναι 9,9%…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας αφήσουμε λοιπόν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να κριθεί για τις δηλώσεις του.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, γιατί διεκδικεί ψήφο στις εκλογές πάνω σε αυτή την πλατφόρμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το χέρι στην καρδιά, έπρεπε να επιμείνετε να παρθούν μέτρα τον Οκτώβριο του ’10, τον Νοέμβριο του ’10; Ή ήσασταν και εσείς αρκετά ελαστικός απέναντι στις πιέσεις των συναδέλφων σας; Της κυρίας Κατσέλη, του κ. Παπουτσή. Γιατί τα ζούσαμε και τα ξέρουμε. Έπρεπε να είχατε επιμείνει;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τον Οκτώβριο του 2009;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Και τον Νοέμβριο του 2009. Αμέσως μετά τις εκλογές.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ζητήσαμε από όλα τα Υπουργεία να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Μιλήσαμε για πάγωμα των μισθών. Αν εννοείτε, κυρία Μακρή, αν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2009, θα έπρεπε - εκ των υστέρων σκεπτόμενοι, σήμερα - να ζητήσουμε περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ανάλογες με αυτές του μνημονίου, γιατί περί αυτού μιλάει ο κ. Προβόπουλος, αναρωτιέμαι ειλικρινά τι θα μου λέγατε εσείς και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας και όλο το πολιτικό σύστημα. Αν υπήρχε μια κυβέρνηση, η οποία χωρίς να έχει ακόμη την πλήρη εικόνα της κατάστασης, γιατί άλλο 12,5% που βλέπαμε τότε και άλλο 16% - γιατί αν ξέραμε το 16%, αν είχε πει την αλήθεια η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ήταν διαφορετικά τα πράγματα - αναρωτιέμαι τι θα μου λέγατε, αν ερχόμουν εγώ στον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου, και έλεγα μείωση των αποδοχών 20%, μείωση συντάξεων 10%, αύξηση του ΦΠΑ και όλα τα άλλα μέτρα τα οποία ακολούθησαν με το μνημόνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα όμως είναι ότι μια κυβέρνηση υπεύθυνη, κύριε υπουργέ δεν άγεται και φέρετε από το τι λέει ένας δημοσιογράφος ή πολλοί δημοσιογράφοι ή η κοινωνία ολόκληρη. Καθοδηγεί. Έτσι δεν είναι; Γιατί ακόμη και τώρα φωνάζουν και οι δημοσιογράφοι οι περισσότεροι και η κοινωνία φωνάζει αλλά στο μνημόνιο είμαστε δεν φεύγουμε. Δεν χρεοκοπούμε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θεωρείτε, κυρία Μακρή, ότι μια κυβένηση λειτουργεί σε πολιτικό κενό; Θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει τις όποιες αποφάσεις, χωρίς να προσπαθήσει να διαχειριστεί μια κατάσταση, όπως την αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη στιγμή.
Μετά Χριστόν προφήτες υπάρουν πολλοί. Τη συγκεκριμένη στιγμή, βλέπαμε ένα έλλειμμα 12,5% και καταθέσαμε προϋπολογισμό, για να το μειώσουμε σχεδόν τέσσερις μονάδες. Ήταν πρωτόγνωρο. Δεν το είχε κάνει κανείς άλλο. Και ταυτόχρονα, παγώσαμε ή μειώσαμε όλες τις δαπάνες που μπορούσαμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, το μνημόνιο θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσο και η Ιρλανδία, κυρία Μακρή, η οποία έκανε πολιτικές λιτότητας τεσσάρων ετών και μπήκε στο μνημόνιο, όσο και η Πορτογαλία που έκανε επίσης πολιτικές λιτότητας πολλών ετών και πάλι πήγε στο μνημόνιο. Πρέπει ως κοινωνία να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ψάχνουμε ούτε για εύκολα εξιλαστήρια θύματα - ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου φταίνε για όλα, γιατί φουσκώσανε το έλλειμμα και μας πήγαν στο μνημόνιο - ούτε να αρνούμαστε να δούμε την πραγματική αιτία της κατάστασης.
Πόσο βολικό θα ήταν για όλους, αν τα πράγματα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μια πολύ μικρή αλλαγή στο τέλος του χρόνου; Πόσο όμως ψέματα είναι αυτό; Και πώς απλώς εξυπηρετεί αυτούς, οι οποίοι μας έφεραν μέχρι εδώ και αυτούς οι οποίοι δεν πιστεύουν σε κάθε περίπτωση ότι παρόμοια μέτρα θα πρέπει να πάρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, όχι χθες που ήταν ο κ. Προβόπουλος, προχθές κατέθεσε ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου ο οποίος είναι επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους και δική σας επιλογής, δεν είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας εννοώ, ο οποίος χαρακτήρισε ατυχέστατες τις δηλώσεις σας περί τιτανικού, ότι ενέτειναν το πρόβλημα αντί να βοηθήσουν στην έξοδο εκείνη τη στιγμή, όπως επίσης ότι στην αναθεώρηση του ελλείμματος είπε ότι του ήρθε ταμπλάς.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εμένα μου ήρθε ταμπλάς και το δήλωσα επίσημα. Με συγχωρείτε, κυρία Μακρή, αλλά το έλλειμμα είναι αυτό που είναι, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι, είδαμε από τα στοιχεία ότι το έλλειμμα δεν είναι 12,5% αλλά 13,6%. Ακούστε και κάποιον από τους δημοσίους υπαλλήλους που πήγαν και κατέθεσαν. Κατέθεσε άνθρωπος που ήταν υπάλληλος στην ΕΛΣΤΑΤ ότι, για πρώτη φορά, με τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν γύρω από ένα τραπέζι η Τράπεζα της Ελλάδας, το Γενικό Λογιστήριο και η ΕΣΥΕ και συγκρίνανε νούμερα και έβγαλαν επιτέλους την πραγματικότητα. Λοιπόν, από αυτή την πραγματικότητα προέκυψε έλλειμμα περίπου 13% και μετά πήγε στο 15,7%, όταν ολοκλήρωσε και η Eurostat τη δουλειά της.
Άρα, λοιπόν, κυρία Μακρή, και εμένα μου ήρθε ταμπλάς, όταν ανακάλυψαμε ότι το έλλειμμα είναι μια μονάδα παραπάνω από ό,τι πιστεύαμε. Τι θέλατε να κάνω; Αυτό που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση; Να το κρύψω κάτω από το χαλί; Να πω και εγώ ψέματα; Αυτό θέλαμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή;
Εκείνη τη στιγμή, επικοινώνησα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος και αυτός βρέθηκε στην ίδια δύσκολη θέση που ήμουν και εγώ και αναρωτηθήκαμε πώς το χειρίζεται κάποιος αυτό. Αλλά δεν το χειρίζεται λέγοντας ψέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις δηλώσεις σας περί τιτανικού έχετε μετανιώσει;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εσείς θεωρείτε ότι η δήλωση περί «τιτανικού» έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο; Δηλαδή έχουμε καταλήξει εδώ πέρα ότι η συγκεκριμένη δήλωση είναι όλα τα κακά του κόσμου.
Λοιπό,ν να επαναλάβω τι είχα πει τότε. Είχα πει ότι η χώρα με την προηγούμενη κυβέρνηση πήγαινε όπως ο «τιτανικός», γιατί είχε στο πηδάλιο έναν καπετάνιο που κοιμότανε. Και πήγαινε κατευθείαν πάνω στο παγόβουνο και το παγόβουνο ήταν η χρεωκοπία της χώρας. Ευτυχώς, άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε ο καπετάνιος και η νέα κυβέρνηση έστριψε το τιμόνι έγκαιρα. Αυτό είχα πει. Σας φαίνεται λάθος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι από τις μνήμες επειδή είναι πρόσφατες μιλούσατε πολύ εκείνη την εποχή και εσείς και ο Πρωθυπουργός.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν δεν μιλούσαμε και εγώ και ο τότε Πρωθυπουργός, κυρία Μακρή, η χώρα δεν θα αγόραζε την αξιοπιστία που αγόρασε εκείνους τους κρίσιμους μήνες, για να δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης. Τώρα πολύ εύκολα τα λέμε. Αλλά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009, που εμείς ανησυχούσαμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Κι όταν πηγαίναμε στους εταίρους και λέγαμε παίρνουμε μέτρα, θα πάρουμε και άλλα, αλλά τι θα γίνει αν δεν αντιδράσουν οι αγορές, όπως θέλουμε, τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να δανειστούμε, μας έλεγαν προχωρήστε δεν υπάρχει ”σχέδιο B”, αυτό θα κάνετε και δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση.
Και καταφέραμε, επειδή υπήρχε ειλικρίνεια για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αυτή η κυβέρνηση είχε τη βούληση να κάνει τις μεγάλες αλλαγές. Είχε τη βούληση να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Νομίζουμε ότι, όταν δεν αναφερόμαστε στη διαφθορά, ο κόσμος δεν την ξέρει; Δεν ξέρουν οι ξένοι επενδυτές τι βρίσκουν μπροστά τους; Και οι πολίτες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: επειδή παρακολουθούσα και τα γεγονότα πολύ στενά θυμάμαι ένα τραπέζι με την κυρία Κατσέλη στον 7ο όροφο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το Φεβρουάριο του 2010, ήταν υπουργός Οικονομίας η κυρία Κατσέλη η οποία μας έλεγε τότε σε εμάς τους δημοσιογράφους που είχε προσκαλέσει ότι θα πάμε κατά 70% στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν θα μας ζητήσει άλλα μέτρα. Αυτό μας έλεγε τότε η κυρία Κατσέλη. Ήταν Φεβρουάριος του ’10. Και στο ΔΝΤ μπήκαμε τον Μάιο του ’10.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κάθε πολιτικός κρίνεται από αυτά τα οποία που έχει κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είναι ο κάθε πολιτικός… Είναι κορυφαίος υπουργός…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ κρίνομαι από αυτά που έχω κάνει και έχω πει και η κυρία Κατσέλη κρίνεται από τη θέση της, τη στάση της και τις απόψεις της, και τότε και σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλού θέλω να καταλήξω…
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μην μου ζητάτε να κρίνω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ τι θέλω να σας πω, μήπως ήταν το οικονομικό επιτελείο αυτό που λαϊκά λέμε αλλού για αλλού;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν εννοείτε με τον όρο «οικονομικό επιτελείο» το Υπουργείο Οικονομικών, σας διαβεβαιώνω ότι από την πρώτη στιγμή, όσο έβλεπε τα πραγματικά νούμερα να μπαίνουν στο τραπέζι μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία ανακάλυψης και σύγκρισης στοιχείων, τόσο αντιλαμβανόταν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και τόσο αντιδρούσε στην κατεύθυνση αυτή. Και αυτό φάνηκε από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, από το πάγωμα μισθών, από την ακύρωση μέτρων της Νέας Δημοκρατίας, όπως το μέτρο της απόσυρσης που ήταν 400 – 500 εκατομμύρια που ακυρώσαμε από την πρώτη στιγμή.
Δεν σας λέω ότι είχαμε αυτή την αίσθηση όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό είναι λογικό γιατί έτσι είναι πάντα. Ο πρώτος που βλέπει το πρόβλημα είναι ο Υπουργός Οικονομικών, ο πρώτος που το καταλαβαίνει είναι ο Πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Και δυστυχώς, υπήρχαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερθήκατε σε ένα τέτοιο μέλος το οποίο ακόμη και σήμερα δεν θέλει να το παραδεχτεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου ένα τελευταίο ερώτημα. Την Τρίτη αν δεν κάνω λάθος θα πάτε και εσείς ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία. Σας ανησυχεί η έκβασή της;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Μακρή, όποιος έχει διαβάσει τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν θα βρει ούτε μια μαρτυρία η οποία να στοιχειωθετεί οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού του ελλείμματος του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από το συγκεκριμένο οικονομικό επιτελείο. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένας μάρτυρας, ο οποίος να έχει καταθέσει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως μάρτυρες οι οποίοι είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, λένε ότι η νέα κυβέρνηση δεν προσπάθησε να επηρεάσει. Αφήνω, βεβαίως, εκτός της κυρία Γεωργαντά, τη σοβαρότητα της οποίας νομίζω ότι την κρίνουν όλοι οι Έλληνες από τα λεγόμενά της.
Άρα, λοιπόν, στην πράξη, η Εξεταστική Επιτροπή εστιάζει στο τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, για να διαμορφωθεί το έλλειμμα εκεί που διαμορφώθηκε και τι είπε παραπλανητικά στους Έλληνες πολίτες.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει το πολιτικό σκέλος. Το πολιτικό σκέλος, που είναι αν κάναμε τους σωστούς χειρισμούς ως κυβέρνηση, αν υπήρχε ένας άλλος τρόπος για να το αποφύγουμε, θα έχουμε καιρό να το συζητήσουμε, πηγαίνοντας και προς τις εκλογές.
Αλλά να μην προσπαθούμε να βρούμε εύκολες, βολικές, λύσεις απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα που έχει η χώρα. Μια ελάχιστη αυτογνωσία, νομίζω χρειάζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, σας ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.