Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μετ’ εμποδίων η αποκριά και τα κούλουμα στον Δ.Δίου-Ολύμπου


ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ…
ΕΥΧΕΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ: ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ!




Χωρίς σύμμαχο τον καιρό κύλισαν οι αποκριές και τα κούλουμα στον δήμο Δίου-Ολύμπου αφού σε κάμποσες κοινότητες έβρεχε και σε κάποιες παρολύμπιες περιοχές έριξε χιονόνερο. Παρόλα αυτά, ορισμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλειστούς χώρους ενώ έγινε και η παρέλαση του καρναβαλιού στη Λεπτοκαρυά την Καθαρή Δευτέρα.
ΑΝΕΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η αλήθεια είναι ότι οι δημότες του Δίου-Ολύμπου περίμεναν πώς και πώς να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις τής αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας και καθένας είχε τους λόγους του.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, άλλοι περίμεναν τις εκδηλώσεις για να ξεφύγουν, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα που τους απασχολούν. Κι άλλοι, επαγγελματίες και τουριστικοί επιχειρηματίες, ανέμεναν αυτές τις μέρες για να βγει λίγο έξω ο κόσμος, για να έρθουν κάποιοι επισκέπτες, για να υπάρχει μια κάποια κίνηση στην αγορά.
Ωστόσο, ο καιρός δεν είχε τα κέφια του το τελευταίο διήμερο παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Πέμπτη η θερμοκρασία ήταν αισθητά ανεβασμένη και οι μέρες ήταν ηλιόλουστες μέχρι το Σάββατο της αποκριάς. Από το απόγευμα του Σαββάτου, όμως, ο καιρός άρχισε να τα χαλάει…
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΛΛΕΣ ΕΓΙΝΑΝ, ΑΛΛΕΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ…
Στον δήμο Δίου-Ολύμπου είχαν προγραμματιστεί για να γίνουν εκδηλώσεις στους Πόρους, στον Πλαταμώνα, στη Σκοτίνα, στον Παντελεήμονα, στη Λεπτοκαρυά, στο Λιτόχωρο, στην Καρίτσα, στη Βροντού, στην Κονταριώτισσα και αλλού. Λόγω καιρού όμως, άλλες εκδηλώσεις έγιναν, άλλες μεταφέρθηκαν και άλλες ματαιώθηκαν.
Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει κυρίως οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τη συμπαράσταση του δήμου Δίου-Ολύμπου και των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων σε συνεργασία με σχολεία και άλλους φορείς. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές τοπικοί παράγοντες μπόρεσαν και βρήκαν χορηγούς για να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ
Τα προβλήματα με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις είχαν αρχίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν υπό κανονικές συνθήκες οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα προετοιμάζονταν σε συνεργασία με σχολεία και τοπικούς φορείς. Όμως, για 15 περίπου μέρες χιόνιζε στη Νότια Πιερία με αποτέλεσμα να μη γίνουν π.χ. οι καρναβαλικές παρελάσεις στη Βροντού.
Αντί αυτών των παρελάσεων, λοιπόν, οργανώθηκε στη Βροντού παιδικό αποκριάτικο πάρτι με κλόουν, ξυλοπόδαρους, εμψυχωτές, ζωντανή παραδοσιακή μουσική με αποκριάτικους χορούς και τραγούδια καθώς και προσφορά εδεσμάτων με άφθονο κρασί.
Οι εκδηλώσεις τής Βροντούς πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 26/2 από τον πολιτιστικό σύλλογο Βροντούς, υπό την αιγίδα τού Δ.Δίου-Ολύμπου, με τη στήριξη της δημοτικής κοινότητας, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων τού δημοτικού σχολείου και άλλων φορέων τής περιοχής.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Οι βασικές εκδηλώσεις στο Λιτόχωρο ακυρώθηκαν και η αλήθεια είναι ότι είχε γίνει μια μεγάλη προετοιμασία από τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου, τη δημοτική κοινότητα και τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Οι εκδηλώσεις της Καρίτσας στον Άγιο Βασίλειο Ολύμπου αλλά και της Κονταριώτισσας στην Παναγία δεν έγιναν τελικά στους αρχικούς χώρους που είχαν επιλεγεί. Μεταφέρθηκαν όμως, η μεν εκδήλωση της Καρίτσας στην αίθουσα που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική εκκλησιά τής κοινότητας, η δε εκδήλωση της Κονταριώτισσας έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.
Στη δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου οι καιρικές συνθήκες εμπόδισαν πολλούς ντόπιους να βγουν έξω από τα σπίτια τους, εμπόδισαν όμως και αρκετούς επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή. Πάντως, κάποιες εκδηλώσεις έγιναν και εκεί, κάποιες άλλες όμως ακυρώθηκαν.
ΕΥΧΕΣ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ
Την Καθαρή Δευτέρα ο αν.δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γ.Φαρμάκης, συνοδευόμενος από αιρετούς και συνεργάτες του, έκανε κάμποσες επισκέψεις σε χωριά τής περιοχής, συναντήθηκε με Ιερείς και προέδρους κοινοτήτων, συζήτησε με δημότες και αντάλλαξε ευχές μαζί τους.
Σε κάθε περιοχή τού πρόσφεραν χαλβά, φασολάδα, ελιές, λαγάνα, κρασί και άλλα εδέσματα ενώ εκείνος εξέφραζε τις ευχές του για καλή Σαρακοστή, με υγεία και δύναμη και προπαντός, όπως επαναλάμβανε, να μη χάνουμε το χαμόγελό μας για να αντιμετωπίζουμε με θάρρος και ελπίδα όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συγκυρίες που μας έχουν βρει.
Κοντά στον Γ.Φαρμάκη βρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ.Κωτούλης, οι αντιδήμαρχοι Μ. Τσιμήτρη, Π. Κιάφας, Σ. Νούλα και Β. Βροχαρίδης, πρόεδροι κοινοτήτων και μέλη τοπικών συμβουλίων, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.