Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος


  Ανοίγει ο δρόμος



«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί με την θετική για τη χώρα μας απόφαση δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου μετά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και την απόφαση στο Eurogroup. «Αισθάνομαι την ανάγκη, απευθυνόμενος προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να τους ζητήσω, παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος, πως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι στο χέρι μας να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο. Να χτυπήσουμε την αδικία και την ανομία, τις ανισότητες και την αυθαιρεσία μιας παρασιτικής οικονομίας, που σπατάλησε τον δημόσιο πλούτο.», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Διαβάστε όλη τη δήλωση.


«Περισσότερη Ευρώπη»: δεν είναι ξόρκι, είναι κοινός μονόδρομος


«Οι αρχές της δράσης των σοσιαλιστών στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι απλές. Γιατί, απλούστατα, είναι εντελώς απαραίτητη η κοινή δράση τους στην Ευρώπη», υποστηρίζουν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πολιτικοί, ανάμεσά τους οι Πάνος Μπεγλίτης, βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Ισπανός Josep Borrell Fontelles, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Hannes Swoboda, πρόεδρος της ομάδας S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το να παριστάνει κανείς ότι μπορεί να προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο και να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες επιστρέφοντας στο πολιτικό μοντέλο των κρατών-εθνών του 18ου αιώνα, ξαναδίνοντας στις εθνικές πρωτεύουσες τις αρμοδιότητες που κατέστησαν στο μεταξύ ευρωπαϊκές, πλήττοντας τους κοινοτικούς θεσμούς, σημαίνει, είτε το θέλουμε είτε όχι, ότι υπαγόμαστε στις υπερδυνάμεις, παλαιές και μελλοντικές, και στη δικτατορία της αγοράς. Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση υπήρξε βραχυπρόθεσμη και ανεπαρκής, όμως οι εθνικές λύσεις κρίνονται ακατάλληλες στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο ζούμε έκτοτε. Μια σοσιαλιστική απάντηση στην κρίση θα πρέπει λοιπόν να είναι ευρωπαϊκή. Δεν πρόκειται για την επίκληση «περισσότερης Ευρώπης» σαν να πρόκειται για κάποιο μαγικό ξόρκι αλλά, ακριβώς, για να παράσχουμε στην Ευρώπη τα απαραίτητα μέσα για την προστασία των συμφερόντων και της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών.», υποστηρίζεται στο ίδιο κείμενο. Διαβάστε όλο το άρθρο στα γαλλικά.


Οι περιπέτειες της Ευρωζώνης και το αβέβαιο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η επιστημονική συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ-Α. Παπανδρέου για ζητήματα ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής Γιούλη Γ. Παπανικολάου μελετά τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την ελληνική και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Διαβάστε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε με ευθύνη του ΙΣTΑΜΕ-Α. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.