Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γ.Φαρμάκης: Χωρίς εκπροσώπηση στο λιμενικό ταμείο ο δήμος Δίου-Ολύμπου


ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
* ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ, ΔΗΛΩΣΕ.
* ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ


Απαξιωτικό για τον δήμο Δίου-Ολύμπου χαρακτήρισε ο αν.δήμαρχος Γ.Φαρμάκης τον τρόπο διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου Πιερίας, επειδή, όπως εξήγησε, δεν εκπροσωπείται ο δήμος σ’ αυτό, παρά μόνο, απ’ ό,τι πληροφορήθηκε (δεν του έχει έρθει επίσημο έγγραφο), ορίστηκε ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου αναπληρωματικό μέλος.
Ο κ. Φαρμάκης ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του τρόπου διορισμού των μελών αλλά και της μη εκπροσώπησης του δήμου Δίου-Ολύμπου στο Δ.Σ., δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θέση του αναπληρωματικού μέλους.
Μάλιστα, ανέφερε ότι μόλις παραλάβει το έγγραφο θα το επιστρέψει με τη σημείωση «ότι ο δήμος μας δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχει στο Δ.Σ., όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του εν λόγω ταμείου ανέρχονται κοντά στις 900.000 ευρώ εκ των οποίων τα 820.000 ευρώ και πλέον προέρχονται από τέλη ελλιμενισμού που έχει εισπράξει το λιμενικό ταμείο, τα προηγούμενα χρόνια, από την κοινοπραξία από την οποία μεταφέρει υλικά από το λιμάνι του Λιτοχώρου προς τη Θεσσαλονίκη».
Με τη θέση του αν. δημάρχου Γ.Φαρμάκη συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα, Δανιήλ Σπανόπουλος, μεταξύ των άλλων που είπε, επανέλαβε τη θέση του αν. δημάρχου να γίνουν προσπάθειες ώστε να μεταβιβαστούν τα λιμάνια Λιτοχώρου και Πλαταμώνα στον δήμο Δίου-Ολύμπου.
Ο ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Ολόκληρη η τοποθέτηση του αν.δημάρχου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής:
«Προέκυψε ένα θέμα για το οποίο δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Μιλώ για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου Πιερίας. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Στον νομό μας έχουμε πέντε λιμάνια εκ των οποίων εντός των ορίων του δήμου μας ανήκουν τα τρία από αυτά: Πρόκειται για το αλιευτικό καταφύγιο του Λιτοχώρου, για το αλιευτικό καταφύγιο του Πλαταμώνα και για το λιμάνι του Πλαταμώνα.
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του λιμενικού ταμείου Πιερίας στο οποίο ο δήμος μας δεν συμμετέχει, παρά μόνο όπως πληροφορήθηκα – δεν έχουμε πάρει την επίσημη απόφαση στα χέρια μας– ότι εγώ έχω οριστεί ως αναπληρωματικό μέλος του κ. Λαγδάρη, ο οποίος χθες (Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012) εξελέγη και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου Πιερίας.
Όπως καταλαβαίνετε, ο τρόπος που συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο αλλά και η απαξίωση που επιδείχθηκε ως προς τον δήμο μας δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ τη θέση του αναπληρωματικού μέλους.
Όταν θα έρθει το έγγραφο και θα το παραλάβουμε επισήμως, τότε θα επιστραφεί με τη σημείωση ότι είναι αδιανόητο ο δήμος μας να μη συμμετέχει στο ΔΣ, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα του εν λόγω ταμείου από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ανέρχονται κοντά στις 900.000 ευρώ εκ των οποίων τα 820.000 ευρώ προέρχονται από τέλη ελλιμενισμού που έχει εισπράξει το λιμενικό ταμείο, τα προηγούμενα χρόνια, από την κοινοπραξία από την οποία μεταφέρει υλικά από το λιμάνι του Λιτοχώρου προς τη Θεσσαλονίκη.
Καλώ δε και τον νέο πρόεδρο και το ΔΣ του λιμενικού ταμείου με τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπάρχουν, να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις όσον αφορά στα λιμάνια του δήμου Δίου-Ολύμπου τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα, προκειμένου αυτά τα λιμάνια να αναβαθμιστούν, να εξωραϊστούν προκειμένου να αποτελούν πόλο έλξης και όχι, αντίθετα, να διώχνουν τους επισκέπτες.
Το γνωρίζουν καλά, ιδίως οι άνθρωποι από την περιοχή του Πλαταμώνα, ότι πλησιάζουν ιδιοκτήτες σκαφών τα οποία αξίζουν πολλά χρήματα, προσεγγίζουν το λιμάνι του Πλαταμώνα, ωστόσο στη συνέχεια εξαφανίζονται, διότι δεν έχει να τους προσφέρει τίποτε το λιμάνι ενώ, από την άλλη μεριά, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κλοπών, διότι το λιμάνι όπως και όλα τα λιμάνια δεν φυλάσσονται.
Θεωρώ ότι στις άμεσες ενέργειές μας είναι να ζητήσουμε από τον αρμόδιο υπουργείο να παραχωρήσει τα λιμάνια στον δήμο μας. Ήδη το έχει κάνει σε επτά περιπτώσεις όπου υπήρχε ένα λιμενικό ταμείο και ένα λιμάνι ανά νομό. Επομένως, πρέπει να δούμε και το θέμα των λιμανιών με μεγαλύτερη σοβαρότητα διότι, τουλάχιστον για τον δήμο μας, όπως και να το κάνουμε, τα λιμάνια μας είναι η βιτρίνα μας.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να αποδεχθώ τον όποιο διορισμό που θα μου έρθει. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο έγιναν αυτές οι μεθοδεύσεις και δεν έχω τίποτε προσωπικό με τους ανθρώπους που ορίστηκαν, τους τιμώ όλους, από εκεί και πέρα όμως είναι πρώτιστα θέμα αρχής και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο ο δήμος μας να μη συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του λιμενικού ταμείου Πιερίας».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ.
Μετά την τοποθέτηση του αν.δημάρχου, λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κ.Δημόπουλος, σχολιάζοντας το θέμα το συνέδεσε με την αποκέντρωση και αναρωτήθηκε: «Δεν θα ‘πρεπε λίγο, πέρα από τις ευθύνες που έχει το λιμενικό ταμείο και ο τρόπος ο οποίος είναι διαβλητός και δεν μου άρεσε και συμφωνώ μαζί σας κύριε δήμαρχε, δεν πρέπει να δούμε κι εμείς την αποκέντρωση»;
Ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου και νυν δημοτικός σύμβουλος, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να γίνει έντονη διαμαρτυρία για το θέμα που προέκυψε ενώ συμφώνησε με τη θέση του αν.δημάρχου να μην αποδεχθεί τη θέση του αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου Πιερίας.
Επίσης, ο Ν.Λάππας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον κ. Γ.Φαρμάκη για τη μη αποδοχή του αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου.
Τέλος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα, Δανιήλ Σπανόπουλος, σχολιάζοντας το ζήτημα που προέκυψε, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είχε κάνει επαφές με το λιμενικό ταμείο για επανόρθωση ζημιών στο λιμάνι του Πλαταμώνα, ώστε να μη γίνονται ατυχήματα.
Πρόσθεσε δε ότι πράγματι θα πρέπει να έρθει το λιμάνι του Πλαταμώνα στον δήμο, επειδή, μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπει μια τάξη, θα διαχειριστεί ο δήμος καλύτερα το λιμενικό ταμείο αλλά και θα έχει πολλά έσοδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.