Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τους υπουργούς
  1. Οικονομικών και
  2. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
     

ΘΕΜΑ: ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, μπορεί να συμβάλλει και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης της Ελληνικής Οικονομίας και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός προγραμματισμός που θα εστιάζει στην υλοποίηση κρίσιμων παρεμβάσεων που θα σχετίζονται με τα επείγοντα και κρίσιμα θέματα που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον δημοσιονομικό έλεγχο.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής σχετίζεται άμεσα με την κρίση της Ελληνικής Οικονομίας και αποτελεί ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Ήδη από το2007 υλοποιείται το έργο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών-ELENXIS συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης περίπου 25.000.000,00 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Γ’ ΚΠΣ και σήμερα πλέον από το ΕΣΠΑ. Το Έργο αυτό έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κράτους στο σύνολο του κύκλου ζωής των σχετικών ελέγχων-από τη στόχευση έως και τη διενέργειά τους.
Το έργο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό για λόγους που κυρίως σχετίζονται με την αδυναμία ενσωμάτωσης του στη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση της χρηστής διαχείρισης των Δημόσιων Οικονομικών, αφορά στην κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση του προϋπολογισμού, στην ενσωμάτωση στην οικονομική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ενός λογιστικού σχεδίου με βάση το διπλογραφικό σύστημα και η αποτελεσματική διαχείριση των παγίων στοιχείων και της ακίνητης περιουσίας της Δημόσιας Διοίκησης όπως και του ανθρώπινου προσωπικού (ΗR Management).
Η διεθνής εμπειρία και η αντίστοιχη πρακτική στον ιδιωτικό τομέα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες οι σχετικές προσπάθειες βασίζονται σε ολοκληρωμένα και ενιαία πληροφοριακά συστήματα που δημιουργούν τη βάση για ένα ομογενοποιημένο και αποδοτικό περιβάλλον οικονομικής διαχείρισης.
Στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση έχουν γίνει πολλές σχετικές προσπάθειες που χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και συνεπάγονται σημαντικές καθυστερήσεις και ελάχιστη αποτελεσματικότητα.
Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει ένας σχεδιασμός που αντιμετωπίζει ενιαία το θέμα της οικονομικής διαχείρισης της διαχείρισης παγίων και των ανθρωπίνων πόρων τόσο της Γενικής όσο και της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των υπουργείων η παραπάνω δράση;
-Αν ναι, ποιος είναι ο προγραμματισμός και τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτή;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.