Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τοποθέτηση της Λαικής Συσπέιρωσης για τα δημοτικά τέλη



Η Λαϊκή Συσπείρωση από θέση αρχής είναι ενάντια στην φορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων από τους δήμους για οποιοδήποτε λόγο, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει υπερφορολόγηση και επίσης ότι στην πλειοψηφία τους αυτοί οι φόροι και τα τέλη επιβάλλονται σε κοινωνικά αγαθά, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, τα αρδευτικά έργα κλπ. Επίσης, διαχρονικά υποστηρίζουμε ότι εφόσον τα δημοτικά τέλη υπάρχουν, να μειωθούν δραστικά με προοπτική κατάργησης αυτών που αφορούν τα λαϊκά εισοδήματα και επιβολή αυτών στα μεγάλο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, επιβολή αυξημένων τελών στις τράπεζες, υπεραγορές- πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.
Το επιχείρημα ότι τα τέλη φέτος είναι σχεδόν τα ίδια με πέρσι είναι έωλο, καθώς η κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες φέτος δεν έχει σχέση με πέρσι, είναι δραματικά χειρότερη.
Μέσα στο 2011 η ονομαστική μείωση των μισθών φτάνει στο 40%. Εάν σε αυτό υπολογιστούν, η αύξηση του ΦΠΑ, η ακρίβεια (πετρέλαια, διαβίωση κ.α.), η αύξηση της φορολόγησης και τα χαράτσια τότε η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος φτάνει σε τραγικά επίπεδα. Εάν σε αυτό προστεθούν οι μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των παροχών υγείας, παιδείας κ.α. τότε όχι απλώς πάγωμα, αλλά μείωση ή και κατάργηση των δημοτικών τελών πρέπει να υπάρξει, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες βιοποριστικές τους ανάγκες.
Το έχουμε ξαναπεί. Οι δήμοι δεν πρέπει να λειτουργούν ως εισπράκτορες. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους τους δημότες ότι ο Καλλικράτης είναι το μακρύ χέρι του κράτους στη τοπική κοινωνία. Eίναι το εργαλείο για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, για φοροκυνήγι και επιβολή πρόσθετων χαρατσιών. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η επιβολή του «παράνομου» χαρατσιού που έχει επιβληθεί εδώ και δύο χρόνια στη Δημοτική Ενότητα Λιτοχώρου ως τέλος χρήσης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων( που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και εκείνων που φορούν το μανδύα του Ανεξάρτητου) για τη δεινή κατάσταση των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που ψηφίζουν και επιβάλλουν φόρους κάνοντας τη ζωή των δημοτών ακόμα πιο δυσβάσταχτη. Κρύβουν ότι όλα αυτά τα χρόνια από κοινού έχουν συναινέσει στο να χαριστούν στο κράτος από την ΚΕΔΚΕ πάνω από 9 δισεκατομμύρια από τους πόρους των δήμων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τα ανταποδοτικά τέλη. Είναι αντιλαϊκά γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετική οικονομική δυνατότητα των δημοτών.
Στη βάση αυτή προτείναμε και διεκδικούμε άμεσα:
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών για άνεργους, φτωχούς συνταξιούχους και μισθωτούς, πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 €
  • Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού και καθαριότητας των κατοικιών τουλάχιστον όση είναι και η απώλεια εισοδήματος (40%)
  • Διαφοροποίηση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των μικρών καταστημάτων. Αντίθετα για τράπεζες, υποκαταστήματα αλυσίδων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία 4* και 5*, τέλος 15 φορές του τέλους των κατοικιών.
  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του τέλους χρήσης Βιολογικού καθαρισμού στη Δημοτική Ενότητα Λιτοχώρου και γιατί δεν υπάρχει κανένα ίχνος ανταποδοτικότητας, αφού το συγκεκριμένο έργο δε λειτουργεί και κυρίως γιατί καμία απολύτως υπηρεσία δεν προσφέρεται στους δημότες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος, με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Διεκδικούμε την δωρεάν πρόσβαση, χωρίς τοπικά τέλη και φόρους, σε υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητισμό, πολιτισμό.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.