Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ



ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου στις 12\12\2011 (Έκθεση εσόδων – εξόδων Γ΄ τριμήνου, Δημοτικά τέλη, Αναμόρφωση προϋπολογισμού).

Τα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος είχαν την τιμητική τους στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ.
  • Ήλθε λοιπόν προς έγκρισιν στο σώμα η έκθεση εσόδων – εξόδων του τρίτου τριμήνου 2011. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία σε ορισμένες στήλες ήταν λανθασμένα (παρατοποθετημένα) λόγω τεχνικού προβλήματος και χρειάστηκαν οι διευκρινίσεις του διευθυντή της οικονομ. Υπηρεσίας κ. Παπαγεωργίου (τον οποίο κι ευχαριστούμε για την γενικότερη ενημέρωση) για να βγάλουμε έστω και την τελευταία στιγμή κάποια άκρη! Όχι βέβαια ότι υπήρξε κάποια μεγάλη διαφορά. Δύο στοιχεία είναι αρκετά για να βγάλει κανείς συμπεράσματα· στα έσοδα διαπιστώνεται παντελής αδυναμία είσπραξης όχι μόνο των οφειλών παρελθόντων ετών, αλλά ακόμη και της χρονιάς που διανύουμε! Στα δε έξοδα τα ποσά που επενδύθηκαν σε έργα, μελέτες, έρευνες κλπ. είναι ξεκάθαρα κάτω απ’ το μισό της (ούτως ή άλλως όχι ιδιαίτερα υψηλής) προϋπολογισθείσας ετήσιας δαπάνης. Και φτάνουμε πια στο τέλος του έτους!
Για μία ακόμη φορά λοιπόν δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, αφού εξ αρχής είχαμε χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό πλασματικό, μη ρεαλιστικό κι αντιαναπτυξιακό. Όσο για την δήλωση του δημαρχεύοντος πως τουλάχιστον πέτυχε ο δήμος να αποπληρώσει περίπου 3 εκατ. ευρώ παλαιότερων οφειλών, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να πανηγυρίζουμε ή να δίνουμε συγχαρητήρια τη στιγμή που ο ίδιος σε μία αποστροφή του λόγου του δήλωσε πως το συνολικό χρέος άγγιξε τα 20 εκατ. (υπενθυμίζω ότι το συνολικό χρέος την άνοιξη ήταν 17,6 εκ. με βάση τα στοιχεία της επίσημης απογραφής!).
  • Στο θέμα όλων των δημοτικών τελών, πιστοί στις αρχές μας, τηρήσαμε ουσιαστικά την ίδια στάση με πέρσι και συμφωνήσαμε με όσες εισηγήσεις της οικονομ. επιτροπής ήταν βασισμένες στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Έτσι σχεδόν όλα τα τέλη παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, χωρίς καμία αύξηση, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Ήδη από πέρσι δήλωνα πως θα ήταν καλό να υπάρξει σύγκλιση στις τιμές ορισμένων τελών ανάμεσα σε δημοτικές ενότητες, όπως π.χ. στα τέλη κοινόχρηστων χώρων κι αιγιαλού. Είναι πολύ θετικό λοιπόν που φέτος υπήρξε αυτή η σύγκλιση στα τέλη αιγιαλού Λιτοχώρου κι Ανατ. Ολύμπου κι έτσι η περσινή αναλογία 4\15 έγινε πια 6\12.
Σχετικά τώρα με το θέμα των τελών άρδευσης θεωρούμε απαράδεκτο, πέρα από τις όποιες δικαιολογίες ακούστηκαν, να μην έχουμε εγκαίρως στη διάθεσή μας την γραπτή εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, παρά μόνο να μας εισηγείται προφορικά τις θέσεις και τις προτάσεις του για το νέο τιμολόγιο τελών την ώρα της συζήτησης του θέματος! Στο κάτω – κάτω θα ήταν προτιμότερο να αναβληθεί το συγκεκριμένο θέμα για να προλάβουμε όλοι να ενημερωθούμε επαρκώς μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.
Δεν θα διαφωνήσω εξ αρχής με την πρόταση για υπολογισμό των τελών ανά στρέμμα και καλλιέργεια. Πρέπει όμως πρώτα να εξετάσουμε όλοι ενδελεχώς, εάν πράγματι το προτεινόμενο νέο σύστημα βοηθήσει στην σωστή είσπραξη των τελών και στην εξάλειψη των αδικιών. Εάν όντως μπορεί να το κάνει, τότε οπωσδήποτε θα το στηρίξουμε γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα με την άρδευση είναι το θέμα του ελλείμματος που δημιουργείται κάθε χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι φέτος παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και τις βαρύγδουπες δηλώσεις για εξυγίανση, το έλλειμμα στην άρδευση από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να αυξήθηκε κατά 100.000 περίπου σε σχέση με την περσινή (προεκλογική) χρονιά! Περισσότερα όταν έλθει στο σώμα προς συζήτηση ο επίσημος απολογισμός της υπηρεσίας άρδευσης.
- Τέλος στην προτεινόμενη αναμόρφωση προϋπολογισμού ήταν η μοναδική φορά που ψηφίσαμε θετικά κι αυτό γιατί υπήρξε η διαβεβαίωση του οικονομικού διευθυντή κ. Παπαγεωργίου ότι η υπηρεσία του ζήτησε τη συγκεκριμένη αναμόρφωση προκειμένου να μπορέσει να γίνει πρόβλεψη για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού για τον μήνα Ιανουάριο το αργότερο μέχρι τις 27\12. Υπενθυμίζουμε ότι στην αμέσως προηγούμενη αναμόρφωση υπήρχαν και πάλι νέοι κωδικοί για ποσά μισθοδοσίας και εισφορών και μας είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση πως δεν είχαν προβλεφθεί αυτά στον αρχικό προϋπολογισμό!

Τα οικονομικά θέματα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. έχουν πάντοτε αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως εξ αιτίας και της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο δήμος μας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε όλοι και την συζήτηση για τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2012 που θα πραγματοποιηθεί λογικά στην επόμενη συνεδρίαση, ελπίζοντας πως θα είναι περισσότερο ρεαλιστικός και με στοιχεία που θα δηλώνουν προσπάθεια για ανάπτυξη!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.