Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γιαννίτσης σε ΚΕΔΕ: € 350 εκατ. «εορταστικό δώρο» σε δήμους. Πηγή: www.aftodioikisi.gr



Εκταμίευση πόρων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ πριν από τις γιορτές (θα αφορούν παρακρατηθέντα παρελθόντων ετών, ΚΑΠ και ΣΑΤΑ), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που παραβρέθηκε μαζί με τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλου στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ. Επίσης, όπως γνωστοποίησε, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το Ελεγκτικό Συνέδριο βρέθηκε λύση ώστε να μην υπάρχει πρόσκομμα για τις νέες δανειακές συμβάσεις των δήμων, ενώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 με ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εθελοντικές μετατάξεις εντός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα, αλλά για τις υπόλοιπες, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι αναγκαία η έκδοση Π.Δ, όπως ορίζει ο νόμος 3979/11.
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΣ, με τις βελτιώσεις για τον «Καλλικράτη» που ετοιμάζει, ο υπουργός τόνισε ότι επιδιώκει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η εμπειρία της Τ.Α μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα, κι έτσι να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο με θετικές επιπτώσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία των δήμων και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Κοινωνικά Αναπτυξιακά Προγράμματα
α) Το πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ) θα επιτρέπει την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα ρυθμισθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
β) Ως προς τα προγράμματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας απομένει όμως να λυθούν διαδικαστικά θέματα που αφορούν κυρίως το φορέα διαχείρισης. Γίνονται εντατικές προσπάθειες των υπουργείων Εσωτερικών και Απασχόλησης σε συνεργασία με την Ε.Ε. για την επίλυση πολύπλοκων διαδικασιών , ώστε να «τρέξει» το πρόγραμμα το 2012
Λειτουργικά θέματα
α) Μεταφορά μαθητών-πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξορθολογισμού για τη μεταφορά μαθητών. Επισήμανε ότι οι δήμοι πρέπει να μεταφέρουν άμεσα στα σχολεία τα ποσά που τους έχουν διατεθεί για πετρέλαιο θέρμανσης και λειτουργικές δαπάνες ώστε να σταματήσουν να δημιουργούνται προβλήματα και αρρυθμίες στα σχολεία οι οποίες επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα των πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει θεσμική ρύθμιση για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών στο νέο σύστημα «Καλλικράτης».
β) 840 θέσεις για παιδικούς σταθμούς και ωδεία εγκρίθηκαν και θα επιτρέψουν την εύρυθμη παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Τέλος, ο Τ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι έχει αποσταλεί προς δημοσίευση η απόφαση για το νέο καθεστώς του ΦοΔΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την προσωρινή αποθήκευση επεξεργασία και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και την αντικατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.