Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ν. ΛΑΠΠΑΣ: ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ "ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ" Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012




ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ «ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ.
Συζητήθηκε προχθές σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου ο προϋπολογισμός οικον. έτους 2012. Δυστυχώς καμία ευχάριστη έκπληξη ούτε και τώρα. Ίδιες πρακτικές, ίδια επιχειρηματολογία, ίδια συνταγή!
Πρώτα απ’ όλα ας κάνουμε αναφορά στο «χρονικό μίας διαβούλευσης που δεν έγινε και πάλι». Η Δημοτ. Επιτροπή Διαβούλευσης κλήθηκε να συνεδριάσει για τον προϋπολογισμό για να βγει απλώς για μία ακόμη φορά η δημοτική αρχή απ’ την υποχρέωση. Οι προσκλήσεις εστάλησαν (χωρίς και πάλι να τις παραλάβουν όλα τα μέλη της επιτροπής) λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση με μία δισέλιδη περιληπτική εισήγηση εσόδων – εξόδων. Η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης είχε προγραμματιστεί μόλις δύο ημέρες πριν την ειδική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, ενώ είχε ήδη προηγηθεί η «συζήτηση» του προϋπολογισμού από την Οικονομική επιτροπή. Βέβαια τι είδους συζήτηση ήταν αυτή με τα μέλη της Οικον. επιτροπής να μην έχουν λάβει μέχρι την τελευταία στιγμή γραπτή εισήγηση για τον προϋπολογισμό, ένας Θεός ξέρει!
Άλλωστε η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και προς τους Δημ. Συμβούλους, αρκετοί απ’ τους οποίους διαπίστωσαν με έκπληξη ότι στην πρόσκληση που έλαβαν για την ειδική συνεδρίαση, έλειπε η εισήγηση του θέματος! Δηλαδή μία τακτική του στυλ «ελάτε να συζητήσουμε για κάτι που δεν έχετε ενημερωθεί και στο τέλος ψηφίστε το κιόλας δείχνοντας πνεύμα συναίνεσης». Ταιριάζει εδώ ο σχολιασμός του συναδέλφου κ. Κεχαγιά πως η δημοτική αρχή αναζητά «συνοδοιπόρους σε ένα ταξίδι εικονικής πραγματικότητας». Η απαξίωση της διαβούλευσης σε όλο της το μεγαλείο!

Μάλιστα επειδή αναφέρθηκε απ’ τον δημαρχεύοντα ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης προσήλθαν ελάχιστα μέλη της, αξίζει να σταθούμε λίγο στο σημείο αυτό. Βέβαια ο κ. Φαρμάκης έσπευσε να δηλώσει πως δεν επιρρίπτει ευθύνες στους ανθρώπους που αποτελούν την επιτροπή (πως να το κάνει άλλωστε, όταν είναι γνωστό ότι τα μέλη της επιτροπής ορίστηκαν ονομαστικά την περασμένη άνοιξη απ’ τον εν αργία δήμαρχο κ. Παπαθανασίου) αλλά στους «καρεκλοκένταυρους» που σχεδιάζουν τα νομοσχέδια. Ανάλογες βέβαια δηλώσεις έκανε την άνοιξη και ο εν αργία δήμαρχος συνοδεύοντάς τες συχνά με την απαξιωτική φράση : «Αν δε θες να προχωρήσει κάτι, φτιάξε μια επιτροπή». Προσωπικά απαντώ στα παραπάνω: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει!». Όποιος λοιπόν απαξιώνει και δεν θέλει να δουλέψει σωστά μία επιτροπή διαβούλευσης, γιατί μαθημένος ο ίδιος στο συγκεντρωτικό μοντέλο δεν τη βλέπει σαν χρήσιμο εργαλείο, αλλά σαν «αγγαρεία» και «βραχνά», δεν πρόκειται ποτέ να την υποστηρίξει. Ασφαλώς λοιπόν και δεν ευθύνονται τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης για την προβληματική λειτουργία, αλλά οι παράγοντες εκείνοι που εξαρχής και συστηματικά την απαξιώνουν οδηγώντας σε απογοήτευση τους υπεύθυνους κι ενεργούς συνδημότες μας που μετέχουν σε αυτή.
Επί του ζητήματος του προϋπολογισμού τώρα πρέπει να επισημάνουμε – κάτι που κάναμε και στη συνεδρίαση – ότι και ο φετινός προϋπολογισμός διακρίνεται, όπως ακριβώς και ο περσινός, από έλλειψη οποιουδήποτε σοβαρού προγραμματισμού ή αναπτυξιακού σχεδιασμού και από παρουσία πλασματικών στοιχείων κυρίως σχετικά με τα υπολογιζόμενα έσοδα. Εννοείται πως καμία ευθύνη για τις ατέλειες αυτές δεν φέρουν οι υπάλληλοι της οικονομ. υπηρεσίας που κάτω από ασφυκτική χρονική πίεση συνέταξαν τον προϋπολογισμό, ο οποίος λογιστικά είναι εντάξει. Πολιτικό είναι το πρόβλημα και θα πρέπει κάποια στιγμή η πλειοψηφία να αφήσει τη μοιρολατρία και τον μίζερο τρόπο αντιμετώπισης των πολλών πράγματι προβλημάτων του δήμου και να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσεων! Αυτά, λίγο ή πολύ, υπογραμμίστηκαν από όλους τους εκπροσώπους της μειοψηφίας και γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε φέτος από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης!
Μερικές επισημάνσεις τώρα για ορισμένα ζητήματα που προέκυψαν από τη συζήτηση. Σε μία αποστροφή του λόγου μου ανέφερα ότι όντως έχουν περικοπεί δραματικά οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους λόγω και της οικονομικής κρίσης, όμως ούτως ή άλλως θα πρέπει να στραφούμε στην αναζήτηση άλλων πηγών εσόδων και να μη στηριζόμαστε, όπως παλιά, στα «ξεροκόμματα» που θα πετάξει η Αθήνα στην περιφέρεια. Δικαιολογημένη ίσως η αντίδραση της κ. Κουρίτα που τόνισε πως τα ποσά αυτά δεν είναι «ξεροκόμματα», αλλά χρήματα που πλήρωσε μέσω της φορολόγησης ο ελληνικός λαός. Με τη διαφορά ότι εγώ δεν αναφέρθηκα στην προέλευση των ποσών αλλά στο πόσο πενιχρά έχουν αυτά καταντήσει. Έτσι, αλίμονο αν ένας δήμος σαν τον δικό μας με προϋπολογισμό πάνω από 28 εκ. στηριζόταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ κρατικής επιχορήγησης! Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διεκδικήσουμε να αυξηθούν τα πενιχρά αυτά ποσά και τουλάχιστον να έρχονται στην ώρα τους.
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε ήταν σχετικά με την αδυναμία είσπραξης εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών και την επίσημη πλέον ενημέρωση από τον διευθυντή της οικον. υπηρεσίας κ. Παπαγεωργίου σχετικά με μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απαλλάσσονταν ορισμένοι επιχειρηματίες από την πληρωμή του τέλους παρεπιδημούντων προηγουμένων ετών, καθώς υπεύθυνες θεωρήθηκαν οι τότε δημοτικές αρχές που δεν είχαν απαιτήσει την είσπραξη του τέλους αυτού. Επεσήμανα πως πρέπει να μελετήσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση με πολλή προσοχή και να εξετάσουμε το εύρος της ισχύος της γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες (αυτό δεν μπορεί να αναλυθεί αυτή τη στιγμή, είναι όμως κάτι που πρέπει να εξετάσουμε άμεσα!). Από διευκρινίσεις που δόθηκαν φάνηκε ότι, εφ’ όσον τελικά ισχύσουν τα παραπάνω, στην δική μας περιοχή ανάλογο ζήτημα προκύπτει στον Ανατολικό Όλυμπο. Παρατήρησα το παράδοξο του πράγματος και το αίσθημα αδικίας που θα προκληθεί στους επαγγελματίες των πρώην δήμων Λιτοχώρου και Δίου (ορθά ο κ. Τσιφοδήμος αναρωτήθηκε αν ήταν «κορόιδα» όσοι πλήρωναν μέχρι τώρα!). Αυτό λοιπόν που είπα ήταν πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντισταθμιστεί αυτή η αίσθηση «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
Δεν ξέρω γιατί από όλα αυτά το Δ.Σ. του «Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πόρων - Πλαταμώνα - Παντελεήμονα» ένιωσε την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τα λεγόμενά μου βασίζοντας μάλιστα την διαμαρτυρία του σε περσινή, όπως αναφέρεται, δημόσια δέσμευση του κ. Παπαθανασίου για μη αναδρομική απόδοση του συγκεκριμένου τέλους. Δε γνωρίζω τη δήλωση αυτή, ούτε σε ποια περίσταση έγινε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι σε συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά από δικές μου ερωτήσεις σχετικά με πρόθεσή του για διαγραφή οφειλών προς τον δήμο της τάξης του 80%, ο κ. Παπαθανασίου έσπευσε να διευκρινίσει πως αναφερόταν μόνο σε προσαυξήσεις. Επίσης σε άλλη συνεδρίαση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα στην περιοχή του Ανατολικού Ολύμπου, εκεί υπάρχουν έσοδα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Με κίνδυνο ποινικών ευθυνών των τέως Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων…».
Σε τελική ανάλυση, αυτό που εγώ ζητάω είναι απλώς να τηρηθεί ο νόμος! Ο δήμος μας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αποδίδεται από το 2011 κι εξής το εν λόγω τέλος, καθώς και ότι εάν τυχόν ορισμένοι εισέπραξαν το τέλος αυτό κατά τα παρελθόντα έτη και παρανόμως δεν το απέδωσαν, θα πρέπει πλέον να το αποδώσουν (με ευνοϊκές βέβαια διακανονιστικές ρυθμίσεις!). Επομένως αγαπητοί φίλοι, εάν όντως εσείς δεν εισπράξατε ποτέ το τέλος αυτό, τότε δεν έχετε τίποτα να φοβάστε κι απορώ σε ποιο σημείο διαφωνούμε. Όπως και να’ χει, είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας και θα χαρώ να συζητήσουμε από κοντά το θέμα αυτό και να με ενημερώσετε για οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί.
Τέλος, να κλείσουμε με κάτι πιο ευχάριστο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους πολιτιστικούς συλλόγους, τους επαγγελματίες και τη δημοτική κοινότητα Λεπτοκαρυάς για την τιτάνια προσπάθειά που κατέβαλαν σε ασφυκτικά περιορισμένο χρονικό διάστημα και με ελάχιστα μέσα στην διάθεσή τους, καταφέρνοντας τελικά να μας παρουσιάσουν μία θαυμάσια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια της «Ζαχαρούπολης» που θα πρέπει πλέον να γίνει θεσμός και να τύχει πολύ μεγαλύτερης υποστήριξης και προβολής από τον δήμο κι από όλους μας!

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, πίστη κι αισιοδοξία!
Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2012!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.