Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το δημοψήφισμα, σήμανε το τέλος της πολιτικής υποκρισίας δύο ετών.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το χέρι στην καρδιά, κύριε γραμματέα, γιατί η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πιο ικανή από την κυβέρνηση Παπανδρέου να σώσει τη χώρα από την κρίση χρέους; 
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπήρξε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Κατάφερε να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας, η οποία έμοιαζε αναπόφευκτη μετά την ολέθρια διακυβέρνηση της ΝΔ. Το γεγονός ότι η χώρα παραμένει όρθια και συζητά για το μέλλον της, οφείλεται στις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου, της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και φυσικά στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που αποτελεί τη βάση εκκίνησης της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι το αποτέλεσμα της επίμονης, σκληρής, καθημερινής και μοναχικής προσπάθειας που καταβάλλαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχει γιατί ο Γ. Παπανδρέου δεν λογάριασε το πολιτικό και προσωπικό κόστος. Υπάρχει γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρά τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς ψήφισαν τα κρίσιμα νομοσχέδια.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Και αυτό γιατί πολιτικές δυνάμεις που μέχρι χθες αρκούνταν στο ρόλο του θεατή της προσπάθειας που καταβάλλαμε, ανέλαβαν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανείς δεν περίμενε μία τέτοια πολιτική εξέλιξη μέχρι πριν δύο – τρεις εβδομάδες. Γιατί, πώς και ποιοι μας οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν την σφραγίδα του Γ. Παπανδρέου. Δεν υπάρχει προηγούμενο Πρωθυπουργού, με νωπή ψήφο εμπιστοσύνης που να αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν τον ενδιαφέρει η Πρωθυπουργική καρέκλα αλλά η σωτηρία και το μέλλον της Ελλάδας. Αφού κατάφερε να πετύχει τη σωτήρια για τη χώρα, συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, άνοιξε με τις γενναίες, εθνικής ευθύνης επιλογές του, το δρόμο για τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, που καλείται να την διαχειριστεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου, φυσικά, δεν εγκατέλειψε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Θα συνεχίσει να δίνει αυτή τη μάχη, στην πρώτη γραμμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξαν εξωθεσμικά κέντρα, που ώθησαν τον κ. Παπανδρέου στην έξοδο από την πρωθυπουργία; Ήταν το δημοψήφισμα η αιτία, ή απλώς η αφορμή;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το δημοψήφισμα, σήμανε το τέλος της πολιτικής υποκρισίας δύο ετών. Φοβήθηκαν την απόφαση των πολιτών, αυτοί που μιλούν εκ μέρους τους και έχουν ζητήσει δημοψηφίσματα για «ψύλλου πήδημα». Φώναζαν ότι διακυβεύεται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αυτοί που την χαρακτήριζαν εθνικά απαράδεκτη.
Μια συμφωνία που σας θυμίζω ότι μειώνει το χρέος κατά 100 δις ευρώ, απαλλάσσοντας τον ελληνικό λαό από ένα τεράστιο βάρος.
Για τα εξωθεσμικά κέντρα, δεν θα μπω σε συζητήσεις παρασκηνίου, αλλά θα αρκεστώ στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι όσοι είχαν συνηθίσει στην ανομία, στην ατιμωρησία, στην φοροδιαφυγή, έχοντας ένα ανεξήγητο άσυλο το οποίο όπως δείχνουν και οι τελευταίες συλλήψεις διάφορων τρανταχτών ονομάτων, δεν υπάρχει πλέον, είχαν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι από την διακυβέρνηση Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα αναδιατάξει το κομματικό σύστημα, ίσως και με τη δημιουργία νέων σχημάτων. Κινδυνεύουν τα υπάρχοντα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, από την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είναι δυνατόν η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, που συνεχίζει την προσπάθεια που εμείς αρχίσαμε, πάνω στις βάσεις που εμείς βάλαμε, να αποτελεί κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να κινδυνεύει από τη δικαίωση μιας προσπάθειας για την οποία κατέβαλλε και καταβάλλει όλες τους τις δυνάμεις;  Η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο σε όσους εντός και εκτός Ελλάδας είχαν επενδύσει στην αποτυχία και στη χρεοκοπία της χώρας. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τυπικά η λήξη της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ έληξε στις 11 Νοεμβρίου. Πρόκειται να ανοίξει, πότε και πώς η διαδικασία, που προβλέπει το καταστατικό, όπως ζητούν αρκετά στελέχη του κόμματος;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο. Τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έχει κατακτήσει ουσιαστικές, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Θυμίζω όμως και σε εσάς και σε όλους μας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες ειδικές και όχι φυσιολογικές. Είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία που η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο σταθεροποίησης και σωτηρίας της χώρας. Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα, αυτή την ώρα, διακινδυνεύουν και την πορεία της χώρας και της παράταξης. Ο Γ. Παπανδρέου είχε εκλεγεί Πρωθυπουργός μέχρι το 2013. Ας μην  το ξεχνάμε όλοι μας.
Τα συμφέροντα που επενδύουν στον διαμελισμό του πολιτικού συστήματος, στον κατακερματισμό της παράταξης και της κυβέρνησης, προκειμένου να λαθροβιούν μεταξύ ασύδοτου και ανεξέλεγκτου είναι πλέον γνωστά και αντιληπτά. Επιδίωξη τους είναι να συνεχίσουν να λαθροβιούν και να ασυδοτούν μέσα από την διάλυση και του πολιτικού συστήματος και των παρατάξεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενα τις δημοσκοπήσεις λένε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τελειώσει πολιτικά και άρα δεν πρέπει να χάνεται χρόνος.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αν οι δημοσκοπήσεις καθόριζαν την πολιτική μας όπως γινόταν στην καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, τότε κ. Μακρυγιάννη, η χώρα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει. Δεν θα καθορίσουν και δεν θα επιβάλλουν ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε οι διάφοροι πρόθυμοι της δημοσιογραφίας, ούτε τα χρεοκοπημένα οικονομικά συστήματα, ούτε οι φοροφυγάδες, ούτε οι μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας και των φορολογικών παραδείσων, ούτε οι λεηλάτες του εθνικού πλούτου, ούτε οι διαμεσολαβητές, ούτε οι κάθε λογής διασπαστές του πολιτικού συστήματος, το τι θα γίνει στην παράταξη.
Θα το προσδιορίσουμε και θα το καθορίσουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, αναλογιζόμενοι και την ευθύνη μας και την αξιολόγηση της συγκυρίας και πάντα προς όφελος του τόπου και της παράταξης, που ενωμένη μόνο, μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της. Στην συζήτηση για το αν ο κ. Παπανδρέου έχει τελειώσει πολιτικά δεν θα μπω. Ένα πράγμα θα πω. Η βιασύνη, όπως έχει αποδειχθεί, δεν ωφέλησε κανένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.