Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ



Να μην πληρώσουμε τέλη κοινόχρηστων χώρων για τα οποία έχουμε …απαλλαγεί!


Δ.ΜΙΧΩΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.

Την άρση κάθε διαδικασίας που επιβαρύνει τα τουριστικά ενοικιαζόμενα δωμάτια με γραφειοκρατικά και επαχθή οικονομικά βάρη, ζητά η συνομοσπονδία επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδας με επιστολή που απέστειλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αιτία που στάλθηκε αυτή η επιστολή ήταν το έκτακτο ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ, φόρο που δεν αρνούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, ωστόσο επειδή δικαιούνται να απαλλαγούν από πληρωμή κοινόχρηστων χώρων, ζητούν να γίνει αυτό χωρίς όμως να εμπλακούν σε χρονοβόρες διαδικασίες.
Ζητούν, δηλαδή, να μην υποστούν «γραφειοκρατικές και επώδυνες οικονομικά διαδικασίες», κάτι που σημαίνει ότι πρώτα θα απαιτηθεί η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στον λογαριασμό (μαζί με το ποσό για τους κοινόχρηστους χώρους, που όμως δεν πρέπει να πληρώσουν) και στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί προσφυγή στη Δ.Ο.Υ., ώστε να τους επιστραφεί το ποσό που έχουν πληρώσει για τους κοινόχρηστους χώρους ή ενδεχομένως για να συμψηφιστεί αυτό το ποσό με άλλες μελλοντικές οφειλές τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ, Δ.ΜΙΧΩΛΟΣ.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Παντελεήμονα, Πλαταμώνα και Πόρων (Νότιας Πιερίας), Δημήτρης Μιχωλός, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων και διαμερισμάτων ζητούν: Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλάσσονται άμεσα από την πληρωμή για τους κοινόχρηστους χώρους τους με μόνη την επίδειξη του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ στη ΔΕΗ.
Επίσης, για τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο επαγγελματικής χρήσης, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ζητούν να απαλλάσσονται άμεσα από την πληρωμή του επιμέρους φόρου με την κατάθεση αντιγράφου του ειδικού σήματος λειτουργίας (θεωρημένου από την αρμόδια ΠΥΤ) καθώς και με την κατάθεση αντιγράφου του Ε3 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος) το οποίο αποδεικνύει το επιτήδευμά τους στην παροχή τουριστικής διαμονής.
Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Μιχωλός, «η επιστολή της συνομοσπονδίας μας προς τον υπουργό οικονομικών στάλθηκε προκειμένου να εξηγηθούν οι ιδιαίτεροι λόγοι προώθησης απλοποίησης διαδικασιών για την πληρωμή του ειδικού έκτακτου τέλους, χωρίς όμως να προσμετρηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, αφού έχουμε απαλλαχθεί από την πληρωμή τους».
Και συμπληρώνει: «Εμείς οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων διερχόμαστε μια πολύ κρίσιμη περίοδο αφού είναι γνωστή η δυσμενής οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων.
Γι αυτό και καλούμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να ανταποκριθεί άμεσα στο δίκαιο αίτημά μας, ώστε να μην πληρώσουμε πρώτα φόρο για τους κοινόχρηστους χώρους και μετά να ψαχνόμαστε για το πώς θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, επειδή υπάρχει τρόπος κατά την πληρωμή να αποδείξουμε τα τ.μ. που δεν πρέπει να μας χρεωθούν».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Ολόκληρη η επιστολή της συνομοσπονδίας επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδας έχει ως εξής:
«Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.402/2011 επιβλήθηκε έκτακτο ειδικό τέλος στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για εμπορική ή οικιστική χρήση. Με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου απαλλάχθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Ακολούθησε ωστόσο η ερμηνευτική υπουργική απόφαση 1112/13-10-2011 η οποία δίνει εξαίρεση μόνο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
Θεωρώντας έγκυρες τις διατάξεις των νόμων (α) 2160/1993 «ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις» και το άρθρο 2 παρ. α’ και β’, καθώς και (β) τον Ν.4021/2011, άρθρο 53, παρ. 5-Α’, διατηρούμε τις σαφείς επιφυλάξεις μας ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή τής ως άνω απόφασης.
Στην πράξη, η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας έχει λάβει τον λογαριασμό της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος. Η χορήγηση απαλλαγής που προβλέπεται με την ΥΑ 1112/13-10-2011 υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υποστούν γραφειοκρατικές και επώδυνες οικονομικά διαδικασίες δεδομένου ότι απαιτείται πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (προσφυγή στη Δ.Ο.Υ.) η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στον λογαριασμό.
Με βάση τις διατάξεις της ΥΑ, είναι βέβαιο ότι η διαδικασία επιστροφής του ποσού θα είναι χρονοβόρα (απόφαση προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., συνδρομή διαφόρων προϋποθέσεων κλπ) και θα δημιουργήσει κωλύματα στην τρέχουσα χειμερινή τουριστική περίοδο.
Επιπλέον, υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου μας έχουν αδειοδοτηθεί με κριτήρια προσδιορισμένα από το υπουργείο ανάπτυξης βάσει του Π.Δ. 337/2000 «κατάταξη των ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες με το σύστημα των κλειδιών» το οποίο σε σχέση με τα κριτήρια του Π.Δ. 43 «κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες με σύστημα αστέρων και τεχνικές προδιαγραφές αυτών» διαφέρει μόνο στον τρόπο αδειοδότησης και στην απουσία πρόβλεψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για επαγγελματική χρήση.
Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων δεν έχουν τον προσδιορισμό «επαγγελματικό τιμολόγιο», ενώ βέβαια κατέχουν άδεια λειτουργίας με το ειδικό σήμα λειτουργίας για τουριστική δραστηριότητα από τον ΕΟΤ. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητά τους προσδιορίζεται και από τις φορολογικές τους δηλώσεις, στις οποίες φαίνεται ο τύπος του ακινήτου που διατίθεται για τουριστική – ξενοδοχειακή χρήση.
Επομένως, η δραστηριότητα μιας τουριστικής ξενοδοχειακής επιχείρησης και κατ’ επέκταση η χρήση του κτιρίου δεν μπορεί να οριστεί μονοσήμαντα από το είδος του τιμολογίου της ΔΕΗ αλλά κυρίως από το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και την έναρξη επιτηδεύματος από τη Δ.Ο.Υ. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα εξαιρείται από τον νόμο με σαφήνεια χωρίς να συναρτάται ο προσδιοριστικός τίτλος της ΔΕΗ ή όποιου άλλου νόμιμου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.
Με βάση τα παραπάνω, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Ν.4021/2011 στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η ΣΕΕΔΔΕ προτείνει:
α) Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλάσσονται για τους κοινόχρηστους χώρους τους άμεσα από την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ με την επίδειξη του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ στη ΔΕΗ.
β) Για τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο επαγγελματικής χρήσης, να απαλλάσσονται άμεσα με την κατάθεση αντιγράφου, θεωρημένου από την αρμόδια ΠΥΤ, του ειδικού σήματος λειτουργίας και αντίγραφο του Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αποδεικνύει το επιτήδευμά τους στην παροχή τουριστικής διαμονής.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, σας καλούμε να άρετε κάθε διαδικασία που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις μας με γραφειοκρατικά και επαχθή οικονομικά βάρη.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΣ                        ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.