Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Δέσμευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους πόρους του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στην Κεντρική Μακεδονία




Μέχρι το τέλος του έτους η έκδοση των αποτελεσμάτων στα Μέτρα 311, 312, 313.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ι. Δριβελέγκας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε τα κονδύλια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που δεν απορροφήθηκαν να παραμείνουν στην Κεντρική Μακεδονία.
«Η δέσμευση του κ. Δριβελέγκα, αποτελεί μια θετική είδηση για την Πιερία και γενικότερη για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για επενδύσεις στον Νομό, πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε η κα Μίχου.
Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 5.8 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 25.5 εκατομμύρια που ήταν ο συνολικός προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία. Βέβαια το αδιάθετο ποσό μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση που κάποιες από τις προτάσεις δεν εγκριθούν.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 150 φακέλων που έχουν κατατεθεί στην Κεντρική Μακεδονία ώστε να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα οι αντίστοιχες επενδύσεις.

Ακολουθούν, τα βασικότερα σημεία από την συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής:

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ

Κύριε Υπουργέ, το πρώτο πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι ενώ η υποβολή των φακέλων έχει λήξει την 1/11/2010, έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και δεν έχουν αξιολογηθεί όλες οι προτάσεις και δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Αναφέρομαι κυρίως στην Πιερία και στην Κεντρική Μακεδονία με βάση τα στοιχεία που διαθέτω.
Ένα δεύτερο ουσιαστικό πρόβλημα σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι ότι δεν λειτούργησαν οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψει ανεπάρκεια στην ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες που υπήρχαν σ’ αυτές τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση που θα μπορούσαμε να έχουμε σ’ αυτά τα προγράμματα σε διαφορετικές συνθήκες.
Με βάση τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να μας απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
  • Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτών των προτάσεων; Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό για τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα και για τις νέες θέσεις εργασίας που πρέπει να προκύψουν.
  • Δεύτερον, προτίθεστε να προχωρήσετε σε μία δεύτερη προκήρυξη για την Κεντρική Μακεδονία για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, ώστε να απορροφηθεί το υπόλοιπο αδιανέμητο ποσό και να μην μεταφερθεί σε άλλες περιφέρειες;
  • Τρίτον, προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην προκήρυξη των άλλων μέτρων του Άξονα 3 που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

Ήδη αξιολογούνται οι προτάσεις. Πάρα πολλές απ’ αυτές ήδη έχουν πάρει προέγκριση, έχουν πάει στους δικαιούχους και περιμένουμε να μας απαντήσουν –αυτή είναι η διαδικασία- αν θέλουν να συμμετέχουν, αν θέλουν δηλαδή να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα δούμε τη δυνατότητα αν μπορεί να επεκταθεί, να κάνουμε δηλαδή συμπληρωματικά -όπως είπατε- και για άλλο πρόγραμμα. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν έχουμε ακόμα την τελική μορφή, πόσοι δηλαδή από τους δικαιούχους θα αποδεχτούν, τι χρήματα θα περισσέψουν για να μπορούμε να τα διαθέσουμε.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις και η αξιολόγηση και μετά, όπως σωστά είπατε, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μπορούν οι δικαιούχοι να αρχίσουν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις.
Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, από τα 25,5 εκατομμύρια που ήταν τα χρήματα του μέτρου αυτού του άξονα 3, έχουν υποβληθεί προτάσεις μόνο για 19. Δεν σημαίνει ότι και τα 19 θα εγκριθούν. Αυτό εξαρτάται από την πληρότητα του φακέλου. Να δούμε τι θα γίνει, να δούμε τα χρήματα που θα περισσέψουν.
Βεβαίως και η δική μου πρόθεση και βούληση είναι αυτά να παραμείνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην Κεντρική Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.