Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: 20ετής έλεγχος του Πόθεν Έσχες όλων των πολιτικών




Ο Βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Παπαγεωργίου συνυπογράφει προσθήκη – τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από ομάδα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015». Με την τροπολογία ζητείται ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων όσων θήτευσαν σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, προέδρων και διοικητών οργανισμών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, την τελευταία 20ετία.

Η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής 29μελούς επιτροπής με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό, με αποκλειστικό έργο την εντός εξαμήνου, καταρχάς δειγματοληπτική και στη συνέχεια πλήρη εξέταση, των ετήσιων δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των προαναφερόμενων πολιτικών προσώπων σε βάθος 20ετίας.
Όπως επισημάνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «παρά τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην πολιτική μας ζωή, το πάνδημο αίτημα για απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους αλλά και του πολιτικού μας συστήματος, όπως και η αυτονόητη απαίτηση των πολιτών της χώρας για την ανάδειξη των υπαιτίων που εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς στο δημόσιο χώρο και στην πολιτική μας ζωή, δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.
Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίες συμπληρωματικές ρυθμίσεις, που θα προσδιορίζουν με θεσμικό τρόπο την άμυνα του πολιτικού μας συστήματος απέναντι σε όσους με τις πρακτικές τους κατασυκοφαντούν συλλήβδην τον πολιτικό κόσμο. Αδήριτη είναι η ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές και τολμηρές πρωτοβουλίες που θα καταδεικνύουν τους ενόχους και ταυτοχρόνως θα προασπίζουν την τιμή του μεγάλου αριθμού των πολιτικών ανδρών και γυναικών, που παρότι με εντιμότητα και ήθος υπηρετούν τον δημόσιο βίο, εντούτοις διασύρονται άδικα στο πλαίσιο της επικίνδυνης γενίκευσης «όλοι είναι ίδιοι», που δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνική συνείδηση και τελευταία να οξύνεται και να μεγεθύνεται εξαιτίας της αδυναμίας αντίστασης από πλευράς του πολιτικού κόσμου.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η οριστική και δημόσια απάντηση περί του «πόθεν» και του περί του «έσχες» όλων όσων θήτευσαν σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, προέδρων και διοικητών οργανισμών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, την τελευταία 20ετία, με ασφαλή και ταχεία μέθοδο διερεύνησης των περιουσιακών τους στοιχείων, δια της μεθόδου της κατ' έτος σύγκρισης των μεταβολών τους.
Στην παράγραφο 1 μνημονεύονται οι επιτακτικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη σύσταση ad hoc ειδικής 29μελούς επιτροπής και καθορίζεται η ακριβής σύνθεση της. Στην παράγραφο 2 προσδιορίζονται το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, το χρονικό περιθώριο στο οποίο καλείται να επιτελέσει το έργο της και η ολοκλήρωση του με την παράδοση πορισμάτων.
Στην παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των πορισμάτων της, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου «πόθεν έσχες»

1. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η τιμή του πολιτικού κόσμου και η ηθική διάσταση του πολιτικού μας συστήματος που σήμερα βρίσκονται σε οριακό σημείο, εκτιμάται ότι μοναδική διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό της λαϊκής αποδοκιμασίας για τα όσα παρελθόντα γεγονότα διαφθοράς αναδεικνύονται στις μέρες μας είναι η παρουσίαση της αλήθειας. Αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό, συστήνεται ειδική 29μελής επιτροπή με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό (καθ' υπόδειξη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) και μέλη δέκα εννέα (18) ανωτάτους και ανώτερους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς (και πάλι καθ' υπόδειξη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) και δέκα (10) έμπειρα στελέχη - κρατικούς λειτουργούς που θα επιλεγούν:
Δύο (2) από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), δύο (2) από την Τράπεζα της   Ελλάδας, δύο (2) από το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), δύο (2) από την Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», ένα (1) από την Ανεξάρτητη Αρχή «Επιτροπή για την   Καταπολέμηση   της   Νομιμοποίησης   Εσόδων   από   Εγκληματικές Δραστηριότητες» και ένα (1) από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

2. Η Επιτροπή θα έχει αποκλειστικό έργο την εντός εξαμήνου, καταρχάς δειγματοληπτική και στη συνέχεια πλήρη εξέταση, των ετήσιων δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων όσων θήτευσαν σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, προέδρων και διοικητών οργανισμών του δημοσίου και  ευρύτερου δημοσίου τομέα, την τελευταία 20ετία, την ανάδειξη και την δημοσιοποίηση των σημείων των δηλώσεων των οποίων δεν δικαιολογείται το «έσχες» και την παράδοση των πορισμάτων της στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

3. Η Επιτροπή αυτή έχει τη δυνατότητα, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, να δημοσιοποιεί τη διαφοροποίηση της περιουσιακής κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα ενασχόλησης των παραπάνω προσώπων με τον δημόσιο βίο και την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.