Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Γιάννης Μανιάτης στο Real FM: 15 με 20 δισ δολλάρια τα έσοδα του πετρελαίου απο το Ιόνιο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζω και καλησπερίζω στον Real Fm τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων, τον κ. Γιάννη Μανιάτη. Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας, κ. Παπαδόπουλε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κύπρος κ. Υπουργέ, προχωρεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους Έλληνες είναι το πως θα προχωρήσουμε και εμείς επιτέλους, ύστερα από ολιγωρίες και καθυστερήσεις τόσων ετών, σε μια ανάλογη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στις Ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Παπαδόπουλε, είναι ίσως η πρώτη φορά που μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αρχίσει να καλύπτουμε τον χαμένο χρόνο. Γιατί πραγματικά η Ελλάδα επί σχεδόν 15 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτε σε αυτόν τον τομέα. Νομίζω όμως ότι τώρα πια αυτό, αλλάζει. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Τους τελευταίους μήνες, θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων και αυτό πια αποτελεί Νόμο του Κράτους. Στην ίδια Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, προβλέψαμε επίσης τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, δηλ. τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας που αναθέτουμε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, στις αρχές αυτού του μήνα κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Δημοσιεύσαμε την Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τις επόμενες δυο με τρεις μέρες θα δώσουμε σε Δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο στη συνέχεια θα προωθήσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τον τρόπο με τον οποίο θα στελεχωθεί ο Δημόσιος αυτός Φορέας. Θέλω να κάνω μόνο ένα σχόλιο. Κάνουμε ένα τόλμημα. Για πρώτη φορά και πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει ως Ελλάδα, θα συγκροτήσουμε έναν Δημόσιο Φορέα με μόνο 20 ανθρώπους. Δηλαδή, για έναν φορέα που θα διαχειρίζεται εθνική δημόσια περιουσία δισεκατομμυρίων Ευρώ, δεν θα χρειαστούμε πάνω από 20 ανθρώπους. Και να ΄στε βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κ. Υπουργέ σας ακούω που μιλάτε για προβλήματα, δίνεται η εντύπωση – όχι από εσάς προσωπικά – ότι αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα με μια φοβικότητα, ίσως και με κάποιες ενοχές. Να σας ρωτήσω, γιατί ξεκινάμε από το Ιόνιο και όχι από άλλες περιοχές του Αιγαίου; Θέλω να πω, έχουν μεγαλύτερο γεωλογικό ενδιαφέρον οι περιοχές του Ιονίου, ή συντρέχουν άλλοι λόγοι ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλή η απάντηση. Το Ιόνιο είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας για την οποία έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχουν κοιτάσματα, τα οποία είναι και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Εξαιτίας των προβλημάτων που είχαμε με τη Τουρκία τα προηγούμενα πολλά χρόνια, ουσιαστικά στο Αιγαίο δεν έχει γίνει καμία έρευνα. Πρέπει κανείς να ξεκινήσει σχεδόν από σημείο μηδέν. Με την εξαίρεση του Πρίνου, δηλ. της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου της Καβάλας, σεισμικές έρευνες έχουν γίνει σε ελάχιστες περιοχές στο Αιγαίο. Αντίθετα, στο Ιόνιο έχουμε ένα αρκετά αξιοπρεπές δίκτυο σεισμικών δεδομένων, με την ερμηνεία του οποίου βγάζουμε συμπέρασμα ότι υπάρχει κάτι. Αυτό το κάτι που υπάρχει, εμείς θέλουμε να το εντοπίσουμε, να το προσδιορίσουμε γι΄ αυτό ξεκινάμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλά κάνετε. Από την άλλη, το ότι δεν έχει γίνει κάτι στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα γίνει και ποτέ κάτι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα αναλάβετε πρωτοβουλίες; Έστω για να γίνουν οι πρώτες έρευνες ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω τι νομίζω ότι πρέπει να κάνει η Πατρίδα μας και τουλάχιστον εμείς έτσι δουλεύουμε. Έχουμε μια πρώτη δουλειά να κάνουμε πολύ σοβαρή, να στελεχώσουμε αξιοκρατικά και με όσο το δυνατόν πιο έμπειρους και εξειδικευμένους ανθρώπους αυτόν τον Φορέα, που θα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Και άρα κανείς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα δις υπολογίζετε ; Για να έχουμε και μια τάξη μεγέθους. Καταλαβαίνω ότι μπορούμε να είμαστε πολύ φιλόδοξοι, αλλά θέλω μια συνετή εκτίμηση για το που αποβλέπουν σε πρώτη φάση αυτές οι έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω με κάθε ανασφάλεια, λόγω έλλειψης στοιχείων, που έχουν οι εκτιμήσεις που μου δίνουν σοβαροί άνθρωποι του χώρου. Για τα μέχρι σήμερα εντοπισμένα κοιτάσματα, με μια αξία περίπου 100 δολάρια το βαρέλι ως βάση υπολογισμού μας, αυτή τη στιγμή μπορούμε να έχουμε περίπου 15 με 20 δις δολάρια έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από το Ιόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε πόσο χρόνο;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε βάθος εικοσαετίας. Περίπου υπολογίζεται σε ένα δις τον χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Ιόνιο μόνο, ή περιλαμβάνετε και τη περιοχή νοτίως της Κρήτης; 

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Για τη περιοχή νοτίως της Κρήτης, επίσης δεν έχω στοιχεία. Ευτυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τελευταία 2 με 3 χρόνια, έχουν αρχίσει σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια να βγαίνουν ανακοινώσεις, οι οποίες μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και εξαιτίας ακριβώς αυτού του γεγονότος, στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ζητούμε από τις εταιρίες να κάνουν έρευνες και νότια της Κρήτης. Έχουμε μια ελπίδα. Εάν η γεωλογική δομή νότια της Κρήτης μας το επιτρέψει, αν και είναι λίγο δύσκολο αυτό γιατί συναντιέται η Αφρικανική γεωλογική πλάκα με την Ευρ-ασιατική….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην μείνουμε τώρα σε αυτές τις λεπτομέρειες…

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για να συνοψίσω λοιπόν, οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά αποθέματα της τάξης των 15 με 20 δις δολαρίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια καλή βάση εκκίνησης πάντως, κ. Υπουργέ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Νομίζω πως ναι. Και αν μου επιτρέπετε, θα προσθέτω κάτι άλλο επίσης για τον ορυκτό μας πλούτο, το οποίο δεν έχει λάβει δημοσιότητα. Κινούμαστε και σε δυο άλλους τομείς. Ο πρώτος είναι ο τομέας της Γεωθερμίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη βόρειο Ελλάδα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στη βόρειο Ελλάδα, ναι. Ήδη, ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων σε τέσσερεις περιοχές - Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο – και έχουμε αναδόχους με επενδύσεις 200 εκατ. Ευρώ. Ανοίξαμε το παράθυρο που λέγεται Γεωθερμία, βρήκαμε επενδυτές, τους εγκαθιστούμε και μάλιστα προχωρούμε και σε δεύτερο γύρο παραχωρήσεων. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Θα βάλουμε τη Γεωθερμία στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και ήδη έχουμε επενδυτές. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τον ορυκτό πλούτο στην ηπειρωτική χώρα, στο χερσαίο τμήμα της χώρας. Η Ελλάδα και κυρίως η βόρεια, έχει κοιτάσματα με τρέχουσες τιμές μεταλλευμάτων της τάξεως των 10 δις Ευρώ. Βέβαια, σε πόσες ποσότητες είναι, πόσα είναι εκμεταλλεύσιμα και λοιπά, ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Όμως, σε λίγες βδομάδες θα βγάλουμε για πρώτη φορά έναν νέο διαγωνισμό, είχε 20 – 30 χρόνια να το κάνει αυτό η Ελλάδα, για μεταλλεύματα στη βόρεια Ελλάδα σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας εύχομαι να καταφέρετε σε σύντομο χρόνο αυτά που δεν έγιναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, γιατί τώρα η εθνική ανάγκη είναι μεγάλη. Σας ευχαριστώ για τη συνομιλία.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.