Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕΒΕ: H ενίσχυση της εξωστρέφειας, Νο1 προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Πηγή: politispierias.blogspot.com


Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και στόχο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στη σημερινή συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΕΒΕ ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Λακασάς και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και του ΕΦΕΠΑΕ κ. Θωμάς Αλγιανάκογλου, κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αναζήτηση νέων προτάσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ιδίως της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων που αποτελεί γι’ αυτές το σοβαρότερο πρόβλημα απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» - στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκαν συνολικά 828 επενδυτικές προτάσεις με προϋπολογισμό 127.625.749 ευρώ και δημόσια δαπάνη 58.132.609 ευρώ, η δε αξιολόγησή τους ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα – ο ΣΕΒΕ θα υποβάλλει προτάσεις στο Υπουργείο για στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων με έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της ρευστότητας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα τις προτάσεις του ΣΕΒΕ ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λακασάς ΣΕΒΕ ζήτησε μάλιστα τη συνέχιση του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» μέσα από ένα Β’ κύκλο, με πιθανή αλλαγή ως προς το πλαίσιο του με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, αύξηση του ορίου των υποβαλλόμενων σχεδίων ώστε να υποβληθούν προτάσεις και από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και απλούστευση του Οδηγού του προγράμματος ώστε να γίνεται περισσότερο καταληπτός αλλά και να απλοποιήσει την ακολουθητέα διαδικασία.  Επίσης ο ΣΕΒΕ επανήλθε στην πρότασή του για ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων α’ μεταποίησης, που αποτελούν σημαντικό εξαγωγικό κλάδο, μέσα από ένα πρόγραμμα ανάλογο του «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα», αναμένοντας τη σχετική πρωτοβουλία και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πορεία και των άλλων πρωτοβουλιών του Υπουργείου για την ενίσχυση της ρευστότητας όπως το Go2Market του ΕΤΕΑΝ, η διάθεση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα από τις τράπεζες και το πρόγραμμα του ΟΑΕΠ, το οποίο δανειοδοτεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και για διάστημα μέχρι 4 μήνες. Επίσης συζητήθηκαν ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου για το εξωτερικό εμπόριο που θα προωθηθεί, μετά από διαβούλευση με τους εξαγωγικούς φορείς, στη Βουλή το προσεχές διάστημα καθώς και η πορεία της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για το Single Window for Exports που θα υλοποιηθεί εντός του 2012.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Λακασά στη λήψη μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο και εποπτεία της αγοράς, με έμφαση σε προϊόντα μη συμμορφούμενα με τις κοινοτικές προδιαγραφές. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η δημιουργία ενός helpdesk υπό την ευθύνη και τον κεντρικό συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα Εποπτείας της Αγοράς κ. Στεργίου καθώς και η τροποποίηση του Ν. 2239 ώστε να προστεθούν και τα μη συμμορφούμενα προϊόντα σε αυτά που επιφέρουν σχετικές κυρώσεις.
Η μέχρι τώρα άριστη και αποτελεσματική συνεργασία του ΣΕΒΕ με τον Υπουργό θα συνεχιστεί, με κοινή πεποίθηση των δύο μερών για τη σημασία των εξαγωγών για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών και πρακτικών μέτρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας με έμφαση στο δόγμα «Παράγω-Εξάγω».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.