Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Στηρίζει επί της αρχής η Δημοκρατική Συμμαχία το νομοσχέδιο για τα Αυθαίρετα


Προτάσεις καταθέτει από το βήμα της Βουλής ο υπεύθυνος του τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Περιβάλλοντος, Λευτέρης Αυγενάκης
Υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα η Δημοκρατική Συμμαχία, όπως ξεκαθάρισε ο υπεύθυνος του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, 25 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση προτάσεων της Συμμαχίας από τον Υπουργό Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ενώ δεν παρέλειψε να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «στόχος της οποιασδήποτε ρύθμισης είναι να μην υπάρξουν συνθήκες για να δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων», «να υπάρξει δηλαδή σαφής διαχωριστική γραμμή που θα κλείσει το θέμα από εδώ και πέρα οριστικά».
ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:
«(...) Επιτρέψτε μου από μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας να χαιρετίσω τις πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά και τη διάθεση του Υπουργού να ακούσει και να υιοθετήσει προτάσεις που διατυπώσαμε. Καλωσορίσω λοιπόν την ενσωμάτωση προτάσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας που καταθέσαμε εξαρχής και συγκεκριμένα (α) αυτής για την αρχή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και (β) για τη μείωση και τη διαβάθμιση των προστίμων που προβλέπονται για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Και οι δύο αλλαγές, κύριε Υπουργέ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Χαιρόμαστε που αποδεχτήκατε την πρότασή μας ότι είναι αναγκαίο για τους μικροϊδιοκτήτες να μειωθούν τα πρόστιμα τιμής ζώνης αλλά και τα παράβολα που επιπρόσθετα πληρώνονται και που ξεπερνούν τα 1000 Ευρώ, εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψη, αποδεδειγμένα, την ύπαρξη πρώτης κατοικίας, όπου αυτή υπάρχει.
Επίσης, για εμάς είναι αδιανόητο υπερμεγέθεις κατοικίες και εξοχικά κραυγαλέου πλουτισμού που βρίθουν υπερβάσεων, ακόμη και με την άδεια της ναοδομίας ή τεράστια υπερπολυτελή κτίρια που έχουν κατασκευασθεί ως βιομηχανίες και ενοικιάζονται ως γραφεία, ακόμη και στο ίδιο το κράτος, να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι και να εξομοιώνονται με μικρής έκτασης παραβάσεις που έγιναν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών (ειδικά στην περίπτωση πρώτης κατοικίας). Για αυτές μάλιστα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιδιωχθεί τακτοποίηση, υπό το άγος της σημερινής οικονομικής κρίσης που βαραίνει τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Κατά την άποψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης είναι να καταγραφεί και να χαρτογραφηθεί με ακρίβεια η σημερινή κατάσταση. Στόχος της οποιασδήποτε ρύθμισης θα πρέπει να είναι να μην υπάρξουν συνθήκες για να δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων. Να υπάρξει δηλαδή σαφής διαχωριστική γραμμή που θα κλείσει το θέμα από εδώ και πέρα οριστικά.
Αυτό απαιτεί κατά την άποψή μας πολιτική βούληση για συγκεκριμένες δράσεις βάση τεσσάρων κανόνων:
ΠΡΩΤΟΝ: Βασική θέση μας είναι η ηλεκτρονική δορυφορική καταγραφή όλων των κτισμάτων που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, παρακολούθηση από μια κεντρική κρατική υπηρεσία όλων των νέων κτισμάτων και οικοδομών και άμεση κατεδάφιση κάθε νέου αυθαιρέτου που θα γίνει από εδώ και στο εξής.
Διότι η περιοδική νομιμοποίηση παρανομιών βάζει στον «πειρασμό» και νέους παρανομούντες, αφού αυτοί θα έχουν τη σχετική βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ατασθαλίες τους θα νομιμοποιηθούν. Ζητούμε λοιπόν εδώ και τώρα να μπει μια κόκκινη γραμμή.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος Νομικού Πλαισίου για αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, ειδικά για πολυτελείς κατοικίες-πρόκληση.
ΤΡΙΤΟΝ: Αφετηρία οποιασδήποτε οριστικής ρύθμισης, που να μην κρατά σε ομηρία τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, είναι να διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνεται ουσιαστικός μηδενισμός των νέων αυθαιρέτων. Αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων στην έγκριση των σχεδίων με δημιουργία Χωροταξικών και Πολεοδομικών σχεδιαστικών υποδομών (κυρίως Κτηματολογίου, Δασικών Χαρτών και ολοκληρωμένων Γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων) και την απλοποίηση της νομοθεσίας, των χωροταξικών και των πολεοδομικών σχεδίων για αποφυγή των αλληλοεπικαλύψεων.
Να υπογραμμίσω όμως και ένα παράδοξο. Δεν έχετε, κύριε Υπουργέ, προφανώς καμία εικόνα πόσα ακριβώς είναι τα αυθαίρετα εντός Αττικής. Ως εκ τούτου, αναθέσατε στη WWF Ελλάς, όπως επιβεβαιώνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής την καταγραφή των αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις. Με άλλα λόγια, αναθέσατε μια δουλειά του Υπουργείου σε μια ιδιωτική εταιρία, δίνοντας δημόσιο χρήμα για τη διεκπεραίωσή της. Επίσης, όλως περιέργως έγινε καταγραφή των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν εκδοθεί από τη διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, ω ώστε προέκυψαν μόλις 1050 αυθαίρετα. Αλήθεια, μόνο αυτά είναι; Με βάση αυτή την εξωπραγματική λίστα θα κινηθείτε; Και με τα δεκάδες άλλα που αποδεδειγμένα υπάρχουν τι θα γίνει;
Εξίσου σημαντικό είναι κατά τη διαδικασία ελέγχου να εξεταστούν και οι υπερβάσεις όγκου, και όχι μόνο κάλυψης, ενώ να διασφαλιστεί στις εντός σχεδίου περιοχές και κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης ότι δεν θα προσβάλλονται τα δικαιώματα αυτών που έχουν χτίσει νόμιμα.
Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης δεν μπορεί να είναι ευχολόγιο. Πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Χρειάζονται μέτρα δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι εισπρακτικά μέτρα και ομηρία σε βάρος των ιδιοκτητών.
Από πλευράς μας, υπογραμμίσαμε επίσης τη σημασία να ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ειδικά κοινωνικά κριτήρια με συγκεκριμένες ευνοϊκότερες διατάξεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα οι συμπολίτες μας με αναπηρία, οι άνεργοι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, και άλλοι.
Σημαντική παρέμβαση που ζητήσαμε επίσης να εξετάσετε είναι η επέκταση της νομιμοποίησης από τα 20 στα 40 χρόνια και για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Επομένως, κρίνουμε ως θετική τη βελτίωση που σήμερα φέρατε για την εξομοίωση των εκτός και εντός σχεδίου περιοχών στα 30 έτη. Επιπλέον, θεωρούμε κρίσιμο η ρύθμιση για το παράβολο για κατοικίες, με εμβαδόν λίγο μεγαλύτερο των 120 τ.μ. να μην εξομοιώνεται, με εκείνες των 1000 τ.μ. Να μην έχουμε δηλαδή στην ίδια κατηγορία τα ακίνητα από τα 121 τετραγωνικά έως τα 1.000 τ.μ..
Η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραβόλου για μικρές, μεσαίες και μεγάλες κατοικίες που σήμερα ανακοινώσατε είναι θετική. Απολύτως σχετικά αναφέρω ότι παράλληλα με τη μείωση των προστίμων οφείλετε να εξετάσετε την αύξηση του χρόνου εξόφλησης σε 36 μήνες και για κατοικίες, όσο δηλαδή ισχύει και για τα λοιπά κτίσματα.
Επιπλέον, αναφέρω συνοπτικά, καθώς περισσότερα θα πω στην επί των άρθρων τοποθέτησή μου, ότι οφείλετε να εξετάσετε την ένταξη στο άρθρο 23 στις εξαιρέσεις των ακινήτων που είναι σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, όπου η οικοδομική άδεια υπόκειται σε προέλεγχο και έγκριση της ΕΠΑΕ. Σημειώστε ότι το θέμα αφορά πολύ κόσμο, ενώ η νομιμοποίηση των υπαρχουσών παρανομιών στις περιοχές αυτές που έχουν υψηλές τιμές ζώνης, δημιουργεί μια τεράστια υπεραξία στα παράνομα κτίσματα. Και ερωτώ, χωρίς να υπονοώ τίποτε και για κανέναν, μήπως κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από αυτή τη ρύθμιση και τη μη ένταξη των ακινήτων αυτών στις εξαιρέσεις;
Επιτρέψτε μου τέλος να αναφερθώ επίσης στη σημαντική τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων στα Χιονοδρομικά Κέντρα, που σήμερα ανακοινώσατε καθώς διαφορετικά αυτά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν την ερχόμενη χειμερινή τουριστική περίοδο με ανυπολόγιστες αρνητικές οικονομικές συνέπειες.
Κλείνοντας, επισημαίνω εκ νέου ότι σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να υπάρξει δεσμευτική διαχωριστική γραμμή με συγκεκριμένη ημερομηνία που να βάζει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα. Ας βάλουμε εμείς σήμερα τέλος σε ένα κραυγαλέο αρνητικό φαινόμενο στη σύγχρονη Ευρώπη. Η Δημοκρατική Συμμαχία συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, ώστε επί της αρχής το υπερψηφίζουμε. Συγκεκριμένες επιφυλάξεις και προτάσεις επί των άρθρων επιτρέψτε μου να καταθέσω στη συζήτηση επί των άρθρων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.