Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.


Κοινές Δηλώσεις κ. Johannes Hahn και κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ


Κοινές Δηλώσεις του Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn και του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ
«Η Ελλάδα μέρα με τη μέρα αλλάζει και γίνεται μια χώρα και μια οικονομία που απαγκιστρώνεται από τον κρατισμό στρέφοντας τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει, μεταξύ αυτών και το ΕΣΠΑ, προς την πραγματική οικονομία, προς την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την πράσινη ενέργεια, τον τουρισμό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στις κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, μετά τις συναντήσεις τους με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς, σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Hahn πραγματοποίησε παρουσία του κ. Χρυσοχοϊδη, διαδοχικές συναντήσεις εργασίας για κάθε τομεακό πρόγραμμα, με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την κα. Α. Διαμαντοπούλου, τον κ. Π. Γερουλάνο, τον κ. Π. Κουκουλόπουλο, τον κ. Γ. Μαγκριώτη, τον κ. Χ. Αηδόνη και τον κ. Π. Τζωρτζάκη.

Ο κ. Johannes Hahn, από την πλευρά του έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα για την επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, αυτό είναι κατεπείγον, για να διασφαλιστεί ότι θα κατευθυνθούν σε τομείς – κλειδιά, όπως είναι οι μεταφορές, το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή σύγκλιση και έρευνα και πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα».
Ο Επίτροπος αποσαφήνισε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης στις επενδύσεις που γίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, ανταποκρίνεται στην αίσθηση κατεπείγοντος στην Ελλάδα». Και διευκρίνισε ότι «υπ’ αυτή την έννοια θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για να προσαυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης των έργων σε 85%, έτσι ώστε να επενδυθούν γρήγορα κονδύλια σε βιώσιμα έργα, μειώνοντας και παράλληλα την πίεση στον αρχικό προϋπολογισμό. Προτείνουμε επιπλέον ότι και άλλα κράτη – μέλη, όπως η Ελλάδα, θα μπορούν να επωφελούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός αυξημένου ποσοστού κρατικής χρηματοδότησης έως και 95%». Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «αυτό σημαίνει ότι ως το τέλος του 2012 πρακτικά, θα έχει επιταχυνθεί η επένδυση κονδυλίων κοντά στο 1,5 δις ευρώ».
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Hahn στο πρόσθετο πακέτο των 500 εκ € για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, το οποίο το συζήτησε και με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος «υπάρχει μια σαφής κοινή βούληση να προωθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, γιατί εκεί ξέρουμε ότι στήνονται, δημιουργούνται καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρήσεις και κυρίως θέσεις απασχόλησης. Εκεί θα στρέψουμε την προσοχή μας, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την επιτάχυνση και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε: «Μόνο από τη μείωση των νεκρών έργων και των νεκρών εκχωρήσεων στα οποία έχουμε προχωρήσει τους τελευταίους 6 μήνες, πετύχαμε  απεγκλωβισμό πόρων ύψους 2,4 δις ευρώ. Πόροι κρίσιμοι για την πραγματική οικονομία , την ανάπτυξη, που μέχρι τώρα πρόσφατα έμεναν αναξιοποίητοι, και πλέον κατευθύνονται  σε νέα έργα, σε νέες εντάξεις. Αντίστοιχα, από τον Μάρτιο έως σήμερα, έχουμε προχωρήσει σε ένταξη 1.029 νέων σημαντικών έργων σε όλες τις περιφέρειες, σε όλα τα τομεακά προγράμματα, ύψους 3,2 δις ευρώ». Επίσης, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεσμευόμαστε ότι η διαχείριση και η ουσιαστική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μπορεί να αλλάξει επιτέλους σελίδα για τη χώρα μας για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που επιβάλλεται να έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης όπως είναι και οφείλει να είναι το ΕΣΠΑ».
Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σήμερα δέχτηκε επιστολή από τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, με την οποία τον καλεί στη Γερμανία στις 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψή του στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου θα ηγηθεί μιας μεγάλης Γερμανικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Υπάρχει ακλόνητη και δεδομένη πολιτική βούληση να πραγματοποιήσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στη χώρα προκειμένου να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε μια καινούργια πατρίδα, η οποία θα υπηρετήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα προσφέρει δουλειές στους ανθρώπους και κυρίως τους νέους της πατρίδας μας. Και αυτό είναι το μεγάλο έργο μας. το μεγάλο καθήκον μας. Αν δε το κάνουμε, διαχειριζόμενοι απλώς το χρέος, έστω και αν διασώσουμε τη χώρα, θα έχουμε παραμείνει στο περιθώριο της ιστορίας. Μόνο, αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε αυτό το νέο πρότυπο παραγωγής, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, ένα μοντέλο που θα απασχολεί τους νέους, τους καλά μορφωμένους νέους της πατρίδας μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Ε λοιπόν, θέλουμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα επαναλάβει την επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, από τις 19-21 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας ώστε να αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων και να καταρτιστεί σχέδιο δράσης ανά Περιφέρεια με στόχο τον απεγκλωβισμό πόρων από νεκρά έργα, την επιτάχυνση έργων που καθυστερούν και την ένταξη νέων έργων.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο των δηλώσεω
ν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.