Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων στην πιστοποίηση της αναπηρίας


Παρέμβαση της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Την Τρίτη 27/9/2011, συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος με θέμα την λειτουργία των νέων, ενιαίων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Η κα Μίχου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κουτρουμάνη για την απόφασή του να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα κέντρο πιστοποίησης ανά νομό, ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με την λειτουργία των κέντρων έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα αδιαφάνειας και ταλαιπωρίας των πολιτών.

Η κα Μίχου
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:«Η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και η θέσπιση ενιαίων κανόνων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων είναι επιβεβλημένη.
Μαζί και με άλλους Βουλευτές, από την αρχή τονίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διόρθωση του συστήματος, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημα χορήγησης αναπηρικών συντάξεων λειτούργησε με αδιαφάνεια.
Υπήρχαν περιοχές στην Ελλάδα όπου τα ποσοστά αναπηρίας ήταν πολύ διογκωμένα και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός πελατειακού συστήματος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των Ταμείων και τη μη χορήγηση σύνταξης σε ανθρώπους που την είχαν πραγματικά ανάγκη. 
Όμως δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να αποκλείονται δηλαδή και άνθρωποι που έχουν πραγματική αναπηρία».

Ο κ. Κουτρουμάνης
Στην απάντησή του ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ο ορισμός των τριμελών επιτροπών πιστοποίησης θα γίνεται με κλήρωση, για να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στην πιστοποίηση.
Μάλιστα, οι γιατροί θα είναι της ίδιας ειδικότητας ώστε ο ασθενής να εξετάζεται κατά τρόπο πολύ πιο αντικειμενικό, ενώ τα επιστημονικά κριτήρια θα ακολουθούν τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Όσον αφορά τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας των νέων ΚΕ.Π.Α., ο κ. Κουτρουμάνης αναγνώρισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών.
Όμως, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχει αντίδραση και η αντίδραση είναι σκόπιμη και υποκρύπτει μια αντίθεση στην αλλαγή που πάει να γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.