Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



Kύριε υπουργέ,
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το αρχικό  Σχέδιο του νέου Οργανισμού του Γενικού Χημείου του Κράτους    η Χημική Υπηρεσία Κατερίνης καταργείται και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη  Θεσσαλονίκη.
Σίγουρα ένας νέος εξορθολογισμένος Οργανισμός του ΓΧΚ  θα ελάττωνε τον αριθμό των Χημ. Υπηρεσιών.  Αυτό όμως πρέπει να γίνει και με κριτήρια γεωγραφικά αλλά πολύ περισσότερο με τρόπο που θα περιορίζει το κόστος λειτουργίας, χωρίς να ταλαιπωρεί την κοινωνία και τους υπόλοιπους Δημόσιους φορείς.   Εδώ βλέπουμε να καταργούνται μόνο τρεις τέσσερις  (ουσιαστικά) Χημ. Υπηρεσίες  Δηλαδή η εξοικονόμηση θα προκύψει μόνο σε βάρος της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, Ημαθίας και Θεσπρωτίας για όλη την Ηπειρωτική χώρα;    

Όσον αφορά στην Πιερία,  δημιουργείται και ένα επί πλέον (σε σύγκριση με τις άλλες καταργούμενες ΧΥ) τεχνικό αλλά και ουσιαστικό πρόβλημα για το μέλλον.  Ο Νομός, επειδή είναι τουριστικός, έχει αυξημένη ευαισθησία σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Έχει στελεχωμένο Τμήμα Περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Διοίκηση  και διενεργεί τακτικές  και έκτακτες δειγματοληψίες σε μονάδες που μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα του Περιβάλλοντος  (σφαγεία, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,  αστικοί βιολογικοί καθαρισμοί,  ξενοδοχεία κλπ). Τα δείγματα αυτά εξετάζονται στη ΧΥ Κατερίνης. Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα δεν γίνονται εξετάσεις αποβλήτων και δεν πρόκειται να διεκπεραιώνονται τέτοια δείγματα, μέχρι να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις. Επίσης, ούτε στη Βέροια ούτε στην Έδεσσα κάνουν τέτοιες εξετάσεις  (Τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου  40-50 δείγματα ετησίως και μελλοντικά προβλέπεται να ενταθούν οι έλεγχοι και να αυξηθούν τα δείγματα  . Δεν πρόκειται  για το κόστος των αναλύσεων, αλλά για την δυνατότητα εκτέλεσής των.  Είναι δείγματα ευαλλοίωτα και πρέπει να υπάρχει πάντα συνεννόηση μεταξύ του δειγματολήπτη και του εργαστηρίου ανάλυσης).
Τα άλλα προβλήματα είναι κοινά για όλες τις καταργούμενες ΧΥ.

Επιτυγχάνεται κάποια οικονομία για το Υπ. Οικονομικών, αλλά είναι σε βάρος άλλων Υπουργείων και σε βάρος της κοινωνίας.  Δηλαδή αυξάνουν τα έξοδα μεταφοράς των δειγμάτων ναρκωτικών  για το Υπ. Προστ. του Πολίτη  (από Κατερίνη σε Θεσσαλονίκη δύο αστυνομικοί με περιπολικό και καθυστέρηση μιας μέρας), των τελωνειακών δειγμάτων  σε βάρος των εταιριών και των εκτελωνιστών κλπ.    Επίσης το κόστος των μικροπαραγωγών και ιδιωτών για να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη καταλήγει απαγορευτικό για να ξεκινήσει κάποιος οποιαδήποτε δραστηριότητα.


Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των Υπηρεσιών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν;
2.Αληθεύει η κατάργηση του Χημείου της Κατερίνης;
3.Πως θα εξυπηρετηθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του νομού;
4.Πότε πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ.Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.