Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία του Κρίτωνα Αρσένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των δελφινιών


Με με τη συμμετοχή του βραβευμένου με OSCAR σκηνοθέτη Louie Psihoyos και της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη


Το θέμα της προστασίας των κητωδών έρχεται να αναδείξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με τη διοργάνωση ημερίδας και προβολής ντοκιμαντέρ. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Όρμος» ("The Cove") του ελληνικής καταγωγής βραβευμένου με OSCAR σκηνοθέτη Louie Psihoyos, το οποίο κινηματογραφεί την βάναυση σφαγή των δελφινιών στον όρμο Ταϊτζί στην Ιαπωνία. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη. 
 Στις 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την προστασία των κητωδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστήμης, της πολιτικής που χαράσσεται και της εφαρμογής της. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρία Δαμανάκη, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρλ Φάλκενμπεργκ, και διακεκριμένοι επιστήμονες.
Τα κητώδη, ομάδα μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι φώκαινες, ως ανώτεροι θηρευτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. 
 Παρά την μεγάλη οικολογική τους σημασία, ο αριθμός των κητωδών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και μερικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Δεκάδες χιλιάδες κητώδη πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκά νερά, ενώ περίπου 300,000 θηλαστικά πεθαίνουν παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 800 θανάτους την ημέρα. Τα κητώδη αντιμετωπίζουν πολλές απειλές όπως η υποβάθμιση και καταστροφή των οικοτόπων τους, οι συγκρούσεις με διερχόμενα πλοία, η κλιματική αλλαγή, η υποθαλάσσια ηχορύπανση, οι ασθένειες και η αιχμαλωσία τους σε δελφινάρια. Ωστόσο, η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από τις αλιευτικές δραστηριότητες. Η υπεραλίευση οδηγεί σε έλλειψη θηράματος για τα κητώδη, τα οποία συχνά μπλέκονται στα αλιευτικά δίχτυα ή θανατώνονται σκόπιμα λόγω ανταγωνισμού με τους ψαράδες για τα ιχθυοαποθέματα.
Με αφορμή τις δύο εκδηλώσεις ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την ανάγκη προστασίας των κητωδών, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης. Η επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής αποτελεί μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση προστατευόμενων ειδών, όπως τα κητώδη, και να βάλουμε ένα τέλος στον καταστροφικό ρυθμό υπεραλίευσης, ο οποίος απειλεί να εξαλείψει μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, κάθε μορφή ζωής στα κάποτε πλούσια νερά μας. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να δράσουμε τώρα ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία αυτών των ευάλωτων θαλάσσιων θηλαστικών. Η έλλειψη επιστημονικών δεδομένων δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για την έλλειψη δράσης." 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.