Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΑ ΔΙΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.



Το κρισιμότατο επόμενο δίμηνο στην πορεία σωτηρίας και αλλαγής της χώρας. Είμαστε τόσο μα τόσο κοντά στο να αλλάξουμε σελίδα – να απαλλαγούμε οριστικά από την ανασφάλεια με την υλοποίηση της ιστορικής συμφωνίας του Ιουλίου για την ελάφρυνση του χρέους. Θα κάνουμε ο,τι χρειαστεί για να μην κινδυνεύει η ασφάλεια του ελληνικού νοικοκυριού που με κόπο διασφαλίζουμε μέχρι σήμερα.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟΤΑΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ - ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΠΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
1. Έχουμε μπροστά μας το κρισιμότερο δίμηνο από την ημέρα που ξεκινήσαμε την πορεία σωτηρίας και αλλαγής.
-          Μέσα στον Οκτώβρη, "κλειδώνει" οριστικά η Συμφωνία του Ιουλίου - η Συμφωνία - ορόσημο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μια εξαιρετικά κρίσιμη και "λεπτή" διαδικασία που αφορά 16 διαφορετικά κοινοβούλια και εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (συμμετοχή ιδιωτών).
2. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλειδώσει και να υλοποιηθεί η Συμφωνία. Είναι το κρισιμότερο άμεσο εθνικό στοίχημα. Πολλοί στην Ευρώπη, για διάφορους λόγους, αντιδρούν. Συνειδητοποιούν τώρα το μέγεθος στήριξης της Ελλάδας με τη Συμφωνία.
3. Για αυτό πλέον δεν μας συγχωρείται τίποτα. Κανένα λάθος, καμία καθυστέρηση, καμία απόκλιση - ακόμα κι αν είναι μικρή σε σχέση με το τι γινόταν μέχρι πριν δυο χρόνια.
-          Μέχρι πριν 2 χρόνια, είχαμε απόκλιση, όχι 4, όχι 8, αλλά 30 δισ. στο έλλειμμα και δεν ίδρωνε κανενός το αυτί.
-          Μέχρι πριν 2 χρόνια, υποχρεώσεις ετών προς την Ε.Ε. δεν υλοποιούνταν ποτέ και κανένας δεν ασχολιόταν.
4. Τώρα δεν μας συγχωρείται πλέον το παραμικρό. Αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη. Η Συμφωνία θα τηρηθεί και δεν θα δώσουμε σε κανέναν δικαίωμα ή άλλοθι να βάλει εμπόδια.
-          Είμαστε τόσο κοντά στην αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα. Τόσο κοντά. Δεν θα αφήσουμε τις θυσίες να πάνε χαμένες.
5. Όπως είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου στη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη...
-          «Θα πάρω και θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί, για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε την ομαλή της πορεία. Και όπως έχω πει, προτιμώ να πάρω το πολιτικό κόστος με το να χάσουμε όλοι κάτι, από το να χάσουμε όλοι τα πάντα και για πάντα. Δεν θα επιτρέψουμε, όποιο κι αν είναι το τίμημα, να τεθεί σε αμφισβήτηση η εφαρμογή αυτού του προγράμματος που έχουμε αποφασίσει - μια σταθερή πορεία.
-          Και θα κάνω όποια αλλαγή απαιτείται, για να αλλάξει οριστικά η χώρα και να μην ξαναζήσουμε όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Να σταθούμε, χωρίς δανεικά, στα δικά μας πόδια. Να τελειώσουμε με την ανασφάλεια και την αγωνία που ζούμε».


Απάντηση σε όσους ζητάνε υποκριτικά εκλογές
Οι πολίτες θέλουν αλλαγές, όχι εκλογές. Άλλωστε, πέρα από τους δήθεν λεονταρισμούς,
κατά βάθος, και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, κανείς άλλος δεν θέλει να έλθει στη θέση αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα άντεχε όχι 23 μήνες, αλλά ούτε μια ώρα σε αυτές τις συνθήκες. Για αυτό άλλωστε απέδρασαν όλοι τους μαζικά πριν 2 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Απάντηση σε όσους μας λένε «αποτύχατε»
1. Κόμματα και τηλεπαραθυράτοι παντογνώστες κραυγάζουν υποκριτικά «αποτύχατε».
2. Αν όμως εμείς είχαμε αποτύχει, δεν θα ήμασταν καν εδώ σήμερα να συζητάμε - εμείς να υπερασπιζόμαστε, αυτοί να καταγγέλλουν. Γιατί θα ήμασταν όλοι, ως χώρα, τελειωμένοι από το Μάιο του 2010. Ενώ είμαστε ζωντανοί και προχωράμε.
-          Γλυτώσαμε και γλυτώνουμε από τα πολύ χειρότερα την ελληνική οικογένεια.
-          Γλυτώσαμε και γλυτώνουμε από τα πολύ χειρότερα τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες.
-          Γλυτώσαμε και γλυτώνουμε από τα χειρότερα ακόμη και τα media, που μπορεί να στηρίζονται στις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα λένε ότι αποτύχαμε.
3. Έχουν φανταστεί αυτοί οι κύριοι τι θα γινόταν αν πράγματι είχαμε αποτύχει; Έχουν φανταστεί ποτέ τους μία Πολιτεία αναγκασμένη να οργανώνει μερικά εκατομμύρια συσσίτια την ημέρα; Μία κοινωνία χωρίς νοσοκομεία, σχολεία, πρόνοια; Χωρίς μισθούς, συντάξεις; Χωρίς τράπεζες για να λειτουργεί η αγορά;
4. Να τελειώνουμε με το παραμύθι ότι έχουμε αποτύχει. Αλλού αυτά. Αν είχαμε αποτύχει θα το είχαμε καταλάβει όλοι με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Και οι παντογνώστες στα τηλεπαράθυρα, και οι κύριοι εμπρηστές της Ν.Δ. που κατηγορούν εμάς ότι δεν σβήνουμε σωστά τη φωτιά που οι ίδιοι έβαλαν, και εμείς, και κάθε Έλληνας πολίτης. Όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου.
5. Και επειδή οι παντογνώστες τηλεπαραθυράτοι και οι εμπρηστές της Ν.Δ. που έχουν το θράσος και μιλάνε, αρέσκονται σε νούμερα όταν μιλάνε για «αποτυχία», τους δίνουμε τέσσερα:
-          -24, -11, -1,8, +3. Αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, αντιστοίχως για το 2009, για το 2010 και την πρόβλεψη για το 2011 και το 2012. Αφορούν δηλαδή το. πόσο μεγαλύτερες είναι οι δαπάνες μας ως κράτος κάθε χρόνο σε σχέση με τα έσοδα, χωρίς να υπολογίζουμε όσα πληρώνουμε για τόκους παλαιότερου χρέους. Είναι ουσιαστικά το καθαρό νέο χρέος που παράγουμε κάθε χρόνο: γιατί για να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα και να λειτουργήσει το κράτος, χρειαζόμαστε νέα δανεικά.
-          Αυτό λοιπόν το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24 δισ. το 2009 (το έγκλημα της ΝΔ), μειώθηκε στα 11 δισ. το 2010 (το θαύμα του 2010 - ποια αποτυχία;), θα φτάσει μόλις στο 1,8 δισ. το 2011 αν κάνουμε όσα πρέπει, και το 2012 θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. Δηλαδή, όχι μόνο θα έχουμε μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα το 2012, αλλά θα το έχουμε συνολικά μειώσει κατά πάνω από 25 δις ευρώ σε μόλις τρία χρόνια.


Απάντηση σε όσους λένε ότι δεν μειώνεται η σπατάλη του δημοσίου
Δυστυχώς για όσους θέλουν να λένε ότι «το έλλειμμα μειώθηκε εξαιτίας μόνο των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις»,τα στοιχεία λένε το αντίθετο: από τα 10 δισ. που μειώθηκαν οι δαπάνες του κράτους πέρσι, μόνο 3 ήταν από μισθούς - συντάξεις και τα 7 από άλλες δαπάνες του δημοσίου (καταναλωτικές, λειτουργικές, κλπ). Εκεί δώσαμε όλη μας την προσοχή, προκειμένου να θιγούν όσο γίνεται λιγότερο οι μισθοί και οι συντάξεις.


Απάντηση σε όσους λένε ότι δεν μειώνεται το μέγεθος του κράτους
1. Γιατί όλοι αυτοί που υποστηρίζουν μανιωδώς ότι το κράτος δεν συμμαζεύεται και ότι δεν έχει κλείσει ούτε ένας φορέας, ξεχνάνε π.χ. ότι με τον Καλλικράτη έκλεισαν πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις και από 6.000 είμαστε πλέον κοντά στις 1.500; Αυτό δεν είναι κατάργηση φορέων; Και ποιος άλλος έκανε τέτοιο πράγμα στο παρελθόν;
2. Αλλά και σε ό,τι αφορά το πόσοι εργάζονται στο Δημόσιο, τα νούμερα αποκαλύπτουν ότι έχουμε πάρει ιστορικές αποφάσεις, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των αμειβομένων από τον δημόσιο προϋπολογισμό μειώνεται συνεχώς.  
Αποτέλεσμα, σε σχέση με το 2009, στα τέλη Ιουλίου του 2011 είχαμε:
-          35.000 λιγότερους υπαλλήλους του δημοσίου - μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις). Όταν από το 2004 έως το 2009, αυξήθηκαν κατά 34.000.
-          51.000 λιγότερους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
-          Κανένα stage. Όταν στα τέλη του 2009 έφταναν τις 22.000.
3. Αν σε αυτούς προστεθούν η ριζική μείωση των αιρετών αμειβόμενων στην αυτοδιοίκηση, λόγω Καλλικράτη, ο αριθμός της μείωσης μέχρι σήμερα του συνόλου των αμειβόμενων από το δημόσιο σήμερα σε σχέση με το 2009, ξεπερνάει κατά πολύ τις 110.000.


Απάντηση σε όσους μιλάνε για «λάθος συνταγή»
1. Πολλοί τηλεοπτικοί φωστήρες, οι περισσότεροι των οποίων δουλεύουν σε υπερχρεωμένα κανάλια, έχουν όλες τις λύσεις στο τσεπάκι. Το ίδιο και οι εμπρηστές της Ν.Δ. που αφού έβαλαν στη χώρα μπουρλότο και έφυγαν, τώρα ξέρουν πώς να λύσουν όλα τα προβλήματα. Όλοι τους λένε (για την ακρίβεια, κραυγάζουν συνήθως) «είναι λάθος η συνταγή» που έχουμε ακολουθήσει.
2. Απάντηση: κανείς -και πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ- δεν θέλει να υποβάλλει τους πολίτες σε θυσίες. Και η συνταγή έχε σίγουρα πολλές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα, μια ύφεση πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι την είχαν υπολογίσει οι διεθνείς οργανισμοί - σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.
-          Η συνταγή έχει λοιπόν προβλήματα, που προσπαθούμε να διορθώσουμε με συνεχή διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των όρων της οικονομικής βοήθειας που μας παρέχεται. Αλλά είναι η μόνη που μας προσφέρεται για να μειώσουμε τα δυσθεώρητα ελλείμματα που άφησε πίσω της η ΝΔ. Είναι η μόνη που έχουμε.
3. Όποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει άλλη συνταγή, εννοούν ένα πράγμα: να αυξηθούν και πάλι τα ελλείμματα, δηλαδή τη συνταγή της αυτοκτονίας στη χώρα. Αλλά το κρύβουν.
-          Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι: Ναι περνάμε πολύ δύσκολα, αλλά που θα ήμασταν σήμερα αν δεν υιοθετούσαμε το Μηχανισμό Στήριξης; Που θα ήμασταν σήμερα αν δεν ψηφίζαμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα; Θα είχαμε τελειώσει. Όλοι. Συλλογικά. Και ως χώρα. Θα μας είχαν πετάξει έξω από παντού. Αν είχαμε υιοθετήσει τις βασικές επιλογές της Ν.Δ., σήμερα θα είχαμε ήδη τελειώσει ως χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
5. Ναι, πονάμε, ματώσαμε, αλλά μείναμε και θα μείνουμε όρθιοι. Και θα αλλάξουμε. Η πορεία μας, η πορεία της σωτηρίας και αλλαγής, είναι δύσκολη, αλλά είναι πορεία σταθερότητας και προοπτικής.
Υπάρχει και η πορεία της ολοκληρωτικής καταστροφής. Δυστυχώς με τη μέχρι τώρα στάση της στα βασικά ζητήματα, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι έχει μόνο ένα στόχο: να ολοκληρώσει το έργο του κ. Καραμανλή, δηλαδή να ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας.

Απάντηση σε όσους λένε ότι ψηφίζουμε, αλλά δεν εφαρμόζουμε

1. Τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν εφαρμόζαμε όσα νομοθετούμε δεν θα είχαμε πάρει ούτε την τρίτη, ούτε την τέταρτη, ούτε την πέμπτη δόση. Και για να είμαστε πλήρως συνεπείς με τη λογική:
-          Είναι δυνατόν να μην έχεις καθυστερήσεις όταν προσπαθείς να αλλάξεις σε μερικούς μήνες, όσα δεν άλλαξαν για δεκαετίες;
2. Ξεκινήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αλλαγών της χώρας μόλις πριν 23 μήνες. Και πρέπει μέσα σε ελάχιστο διάστημα να γίνουν όσα δεν έγιναν ποτέ. Θα γίνουν. Αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πράγματα από την μία μέρα στην άλλη.
-          Ναι γίνονται λάθη. Είμαστε εδώ και τα διορθώνουμε.
-          Ναι, υπάρχουν καθυστερήσεις. Είμαστε εδώ για να επιταχύνουμε όποτε χρειάζεται.
-          Ναι, υπάρχουν αποκλίσεις. Είμαστε εδώ για να αποφασίζουμε και να τις κλείνουμε.
3. Και επαναλαμβάνουμε:
-          Μέχρι πριν δύο χρόνια οι αποκλίσεις ήταν μαύρες τρύπες 30 δισ. και δεν ίδρωνε κανενός το αυτί. Τώρα δεν μας χαρίζεται ούτε ένα ευρώ απόκλιση.
-          Μέχρι πριν δύο χρόνια, υποσχέσεις καθυστερούσαν για χρόνια και κανένας δεν ασχολούταν. Τώρα δεν μας χαρίζεται ούτε μία μέρα καθυστέρηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ξέρουμε καλά.
4. Αλλά πρέπει και όλοι να καταλάβουν, από τις πολιτικές δυνάμεις μέχρι και το τελευταίο Μέσο Ενημέρωσης, ότι δεν πρέπει κανένας μας να γίνεται άθελά του φορέας επιχειρημάτων που έρχονται από το εξωτερικό και θέλουν να εμπεδώσουν την αίσθηση ότι δεν αξίζει να στηρίζεται η Ελλάδα - ότι δεν κάνουμε τίποτα και περιμένουμε μόνο τα δανεικά.
-          Δεν είναι έτσι. Είναι προσβολή στα αποτελέσματα που έφεραν οι θυσίες και προσπάθειες ενός ολόκληρου λαού. Και όποιος επαναλαμβάνει τα επιχειρήματά τους, παίζει το παιχνίδι τους.
-          Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε πρωτόγνωρη προσπάθεια. Με λάθη ναι, αλλά πρωτόγνωρη προσπάθεια. Αυτή την αλήθεια δεν την εξωραΐζουμε, αλλά και δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να την αγνοεί και να την ισοπεδώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.