Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.



ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ALPHA BANK KAI EUROBANK
Γενικά, οποιαδήποτε εξέλιξη που συντείνει στη μεγέθυνση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, με μεγαλύτερα μεγέθη, και στην αύξηση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι μία εξέλιξη που κινείται στη θετική κατεύθυνση, ιδιαίτερα όταν θα υπάρχουν και ξένα κεφάλαια που υποδηλώνουν ότι είναι μία ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει μία εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.


ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Αν δεν υπάρχει ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα υπάρχουν δυσλειτουργίες. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι και ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης, μαζί με τα Κοινοτικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Αλλά, επειδή τα Κοινοτικά Αναπτυξιακά Προγράμματα είναι στοχευμένες δράσεις, είναι μεγάλα έργα, είναι οι υποδομές, είναι η κοινωνική συνεργασία, το τραπεζικό σύστημα, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικότερο στην αναπτυξιακή δομή της χώρας, γιατί δανειοδοτεί τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, μπορεί να δανειοδοτήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Και υπό αυτή την έννοια, η μεγέθυνση του τραπεζικού συστήματος, ειδικά με την εισροή και ξένων κεφαλαίων, μπορεί να πει κανείς ότι είναι σε μία σημαντική κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Μέσα από το ενιαίο μισθολόγιο θα υπάρχει ένας εξορθολογισμός των μισθών στο σύνολο του δημόσιου τομέα, χωρίς εξαιρέσεις. Και μ΄αυτή την έννοια, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αδικίες πάρα πολλών ετών, σε ουδέτερη δημοσιονομική βάση. Αυτή είναι η αρχή με την οποία ξεκινάμε, αλλά μένει να βρεθούν και κίνητρα, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύνδεση μισθών και παραγωγικότητας. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται και οι εναλλακτικές προσεγγίσεις, όσον αφορά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις. Είναι σαφής η τοποθέτησή μου.

ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
Εμείς επιμένουμε στη συναίνεση. Και θα θέλαμε να δούμε τη συναίνεση και στο ερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο και σε άλλα μεγάλα θέματα. Ας αρχίσουμε να δημιουργούμε μία κουλτούρα συναινετικών προσεγγίσεων, γιατί τα προβλήματα της χώρας μας είναι τεράστια, δεν είναι μικρά. Το να συναινέσουμε στο να βάλουμε τη χώρα στο σωστό δρόμο, είναι κάτι θετικό και δημιουργικό, θα έλεγα. Δείτε τις χώρες, οι οποίες έχουν υπερβεί τα ελληνικά προβλήματα. Ας πάρουμε την ίδια τη Γερμανία. ΄Εχουν σταματήσει να υπάρχουν τα πολιτικά κόμματα; Είναι μία χώρα η οποία έχει πλεονάσματα, έχει μια δυναμική οικονομία. Προφανώς και υπάρχει πολιτικό σύστημα και διαφορετικά πολιτικά κόμματα, παρά την εξομάλυνση πολλών προβλημάτων, όπως και στις σκανδιναβικές χώρες.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ακόμη και στο κυβερνητικό επίπεδο, αν θα μπορούσε να το δει κανείς, θα πρέπει να υπάρξει πάρα πολύς δρόμος πριν, που να καταδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με κοινούς τρόπους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτό αναμένουμε να το δούμε. Εγώ θα ήθελα να δω, δηλαδή, συναινετικές διαδικασίες και στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα. Ας τα δούμε πρώτα αυτά, και να τα δούμε και στην πράξη φυσικά. Είναι διαφορετικό να ψηφίζεις συναινετικά ένα νομοσχέδιο και διαφορετικό να συναινείς, επίσης, και στην εφαρμογή και στην υλοποίησή του. Εμείς υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, έχουμε τους κυβερνητικούς μας στόχους. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση, σε πάρα πολλά θέματα. Προφανώς και υπάρχει και διάλογος για το εθνικό φορολογικό πλαίσιο. Καλέσαμε τη Ν.Δ. να συζητήσει μαζί μας. Δεν θέλησε να συζητήσει. Σε άλλα θέματα συζητά. Ας δούμε τα μεγάλα ζητήματα -και τα μεγάλα ζητήματα της χώρας είναι πολλά- και εκεί μπορούμε να πετύχουμε σε μία πορεία στους επόμενους μήνες, με βάση τις εξελίξεις οι οποίες θα υπάρχουν από τις διαδικασίες, θα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα. Όπως βλέπετε όμως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έδωσε και μια συνέντευξη χθες, όπου μιλάει για άλλου τύπου διαδικασίες. Δεν συναινεί η Ν.Δ. …

ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
Επειδή η χώρα αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, ας δούμε αν αυτά τα μεγάλα προβλήματα, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε στο βαθμό που υπάρχουν συμφωνίες, σε μια κοινή πορεία, με ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Υπάρχουν και ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συναινέσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν πολλά νομοσχέδια και εκεί θα δούμε ποιες θα είναι οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των κομμάτων. Δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για θέματα συναίνεσης. Η συναίνεση δοκιμάζεται στην πράξη, όσον αφορά τα μεγάλα νομοσχέδια, ιδιαίτερα το φορολογικό, και εκεί θα έχουμε μια γόνιμη αντιπαράθεση. Ελπίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, γιατί είναι ένα κεντρικό θέμα το φορολογικό ζήτημα για τη χώρα μας, να δούμε τι συγκλίσεις και τι αποκλίσεις θα πετύχουμε εκεί.

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ
Τα κόμματα στη χώρα μας, τα δύο μεγάλα τουλάχιστον, είναι πολυσυλλεκτικά, εξ ανάγκης κιόλας, λόγω και του εκλογικού συστήματος. Γιατί, οι πολιτικές συμμαχίες στη χώρα μας, λόγω του εκλογικού συστήματος, που προκρίνει ότι το πλειοψηφούν κόμμα έχει και την πλειοψηφία στη Βουλή, γίνονται πριν τις εκλογές, δεν γίνονται μετά τις εκλογές, όπως γίνονται στο σύνολο, σχεδόν, των άλλων χωρών της Ε.Ε.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ
Έφυγε ένας σημαντικός Έλληνας. Και ήταν σημαντικός Έλληνας για πάρα πολλούς λόγους. Δεν ήταν μόνο γιατί ο Λεωνίδας Κύρκος αντικατόπτριζε το πνεύμα της συμφιλίωσης, το οποίο θα έπρεπε να επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα διαχρονικά. ΄Ηταν ο ίδιος το πνεύμα της συμφιλίωσης. Πολύ περισσότερο, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Θα πρέπει να μάθουμε πολλά από αυτόν τον άνθρωπο και από τη στάση ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.