Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΤΙ ΕΙΠΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ.


  • Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους Περιφερειάρχες


    Ευρεία  σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε σήμερα η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και αποφάσεων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που έχουν σχέση με την περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη.
    Αμέσως  μετά τη σύσκεψη έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Ένωσης Περιφερειών) : Πιστεύω ότι σήμερα ολοκληρώθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό ο διάλογος, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και με τις 13 Περιφέρειες, καθώς επίσης και με την Ένωση των περιφερειών που αποτελούνται από τις 13 περιφέρειες για τα θέματα, τις αρμοδιότητες που έχει βάλει ο Υπουργός ο κ. Σκανδαλίδης. 
     
    Συγκεκριμένα είτε τα θέματα των κτηρίων, είτε τα θέματα των έργων, είτε τα θέματα της γης, είτε τα θέματα της εκπαίδευσης, όλα αυτά μετά από μια ουσιαστική συνομιλία, την οποία είχαμε και σήμερα και το προηγούμενο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.

    Αυτό  που θέλω να πω με δύο λέξεις είναι  ο  «Καλλικράτης» στην πράξη βρήκε  εδώ καταφύγιο και θέλω να πω με αυτό ότι αυτό το παράδειγμα πρέπει  να το μιμηθούν όλα τα Υπουργεία χωρίς να αφήνω υπαινιγμό για κανένα Υπουργείο αλλά πρέπει  όμως να γίνεται αυτός ο ουσιαστικός διάλογος.
    Σήμερα  οι 13 περιφερειάρχες έβαλαν τα θέματα στον Υπουργό, στον κ. Σκανδαλίδη πως ακριβώς αντιμετωπίζει τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης η κάθε περιφέρεια. Και γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο εμείς θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε και την προγραμματική την οποία πρόκειται να υπογράψουμε μετά τον φάκελο τον ολοκληρωμένο που μας έδωσε σήμερα θα τον εξετάσουμε και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσουμε τις οριστικές απαντήσεις για να είμαστε από κοινού σε όλα τα θέματα και εκτός όλων των άλλων και στα θέματα των ελέγχων.
    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ήταν μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Συμφωνήσαμε σχεδόν σε όλα και για την πολιτική γης και για τα δημόσια έργα, τη διοίκηση των οποίων, θα τα αναλάβουν οι Περιφέρειες, όπως και για τα θέματα που έχουν σχέση με την κατάρτιση των ανέργων μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας, για τα θέματα που έχουν σχέση με την πορεία των επιχειρησιακών σχεδίων, πώς θα ενεργοποιήσουμε τους ανέργους, ώστε να είμαστε και συνεπείς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Το μεγάλο κέρδος απ’ αυτή την ιστορία δεν  είναι μόνο ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση παίρνει πάνω της τις αρμοδιότητες που της ανήκουν, για να ασκήσει μια πραγματική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, αλλά ότι στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση παίζει πλέον καταλυτικό ρόλο. Κι αυτό,  κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, σε όλους τους τομείς, γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βρει έναν βηματισμό ουσιαστικής περιφερειακής ανάπτυξης και οι κοινωνίες μας να ζήσουν καλύτερες μέρες.
    Ήταν  μια πραγματικά πολύ σημαντική συζήτηση που έγινε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα και σε διακηρύξεις.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την πολιτική γης, κ. Υπουργέ, θα ξεκινήσει από τέσσερις Νομούς;
    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι από την μεθεπόμενη εβδομάδα οι τέσσερις πρώτοι Νομοί θα έχουν αναρτηθεί και θα ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων. Μιλάμε για τους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αυτό όμως είναι η αρχή. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έβρος, Αιτωλοακαρνανία;
    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Μέσα στις επόμενες μέρες, ο ένας μετά τον άλλον Νομό ετοιμάζεται και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου σχεδόν όλοι θα έχουν αναρτηθεί στις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες.
    Η διαδικασία είναι: πρώτα να σχηματιστεί το αρχείο μετά τη φωτοερμηνεία  που θα γίνει, γι’ αυτά ήδη έχουμε το παράδειγμα του Νομού Πιερίας, αυτό μετά θα το πάρουν οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, θα ελέγξουν επιτόπου τα συγκεκριμένα κομμάτια αν είναι πραγματικά, μήπως είναι κάποια καταπατημένα κλπ. και μετά τον έλεγχο αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
    Είναι ξεκαθαρισμένα, αυτά που εμείς σε α’ φάση θα βγάλουμε θα είναι απολύτως καθαρά, δεν έχουν σχέση ούτε με δασικά, ούτε με καταπατημένα. Το ξεκαθάρισμα  γίνεται πρώτα, αφαιρούνται όλα τα δασικά και όσα δεν είναι προς αξιοποίηση και  μετά γίνεται η διαδικασία  για τον έλεγχο των καταπατημένων ή όχι, αφαιρούνται τα καταπατημένα και  μένουν τα καθαρά, τα οποία θα αναρτηθούν. Και αυτά θα ελεγχθούν πριν αναρτηθούν, γιατί μπορεί να μας έχει ξεφύγει κάτι και κάποιο να είναι καταπατημένο.
    Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχω πάρει την  ημερήσια διάταξη, θα εισηγηθώ συνολικά την πολιτική γης όχι μόνο στο  πρώτο της βήμα που είναι τα καθαρά, αλλά και στο επίπεδο των  ρυθμίσεων που έχουν σχέση με τις ιδιοκτησιακές διαδικασίες, καταπατημένα, τις αγροτικές μισθώσεις. Θα γίνει μια συνολική νομοθετική ρύθμιση για τις αγροτικές μισθώσεις, τα καταπατημένα και τη λύση των ιδιοκτησιακών διαφορών. 
    Παράλληλα ξεκινούμε και μια διαδικασία με προτάσεις των Περιφερειακών, για αξιοποιήσεις των ακινήτων, των κτιρίων και των υποδομών που έχει το Υπουργείο σε κάθε Περιφέρεια.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση πάνω σ’ αυτό. Τα αγροτικά Λύκεια θα ξεκινήσουν από το 2012 από πέντε περιφέρειες. Υπήρχε η βούληση και από τους άλλους Περιφερειάρχες να …
    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μιλήσαμε για τα θέματα αυτά .
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι από τους ανέργους θα εκπαιδευτούν στα αγροτικά επαγγέλματα;
    Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταλήξει στην κατανομή των πόρων. Μας είπε ο κ. Κουτρουμάνης και ο Πρωθυπουργός επαίνεσε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην αγροτική εκπαίδευση.
    Γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα να στηρίζεται η παραγωγή της χώρας κυρίως στον αγροτικό τομέα και στην μεταποίηση των τροφίμων και να μην ρίξουμε το βάρος στην εκπαίδευση των ανέργων, σε τέτοια επαγγέλματα. Άρα λοιπόν, πρέπει να γίνει αυτό.
    Θα γίνει  στις 25 δομές των ΚΕΓΕ, που έχουμε σε 25 Νομούς και θα γίνει παράλληλα  στους υπόλοιπους Νομούς με πρωτοβουλία των Περιφερειακών σε πιστοποιημένο κέντρο κατάρτισης. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα μέσω του Υπουργείου  Εργασίας και η εκπαίδευση επαφίεται στο «ΔΗΜΗΤΡΑ», δηλαδή στους εκπαιδευτές του «ΔΗΜΗΤΡΑ» και του Υπουργείου Παιδείας. Σας ευχαριστούμε.

  • Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.